Trešnja najprepoznatljiviji proizvod Karavukova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 12:39

Trešnja najprepoznatljiviji proizvod Karavukova

U voćnjaku Agrodunava u Karavukovu branje trešanja je u punom jeku. Mada ova godina nije naklonjena voćarima, zbog kasnih mrazeva i sadašnjeg kišnog perioda, u Karavukovu su zadovoljni.

Rezultat od 17 tona po hektaru postignut 2016. godine na oglednom polju trešnje teško je ponoviti, ali ovogodišnji rod takođe je dobar i u Agrodunavu koji ima 10 hektara trešnje u punom rodu i mladi zasad na još 10 hektara su prezadovoljni, jer trešnju je bilo teško sačuvati. Celokupan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rod se pregleda, radi se kalibracija i samo najkvalitetnije trešnje se pakuju i prodaju supermarketima.

"Solidno izgleda, s obzirom kakva je godina. Pre ovih kiša bilo je jakih mrazeva , koji su trajali jako dugo, bila je velika borba sa mrazem, uspeli smo da sačuvamo dobar deo roda. Jedna sorta je stradala, očigledno osetljiva na mraz. Ove druge su sasvim solidno rodile. Sada nas ometaju i ove kiše svakodnevne", kaže Stevan Stanojković, direktor ZZ "Agrodunav".

"Ovaj zasad kao i ogledni voćnjak PSS je specifičan po tome što je zastupljeno šest sorti, koje imaju različito vreme cvetanja, pa samim tim i različito vreme sazrevanja pa je zaštita morala da se usmeri i na to", kaže Tatjana Veselinović, koordinator prognozno izveštajne službe PSS Sombor.

Dodaje da su pored toga u zasadu imali i bumbare, pa su izbor fungicida suzili i vodili računa o fungicidima koji mogu da se koriste u zasadima gde su zastupljeni bumbari. S obzirom da smo jedan od regionalnih centara prognozno izveštajne službe, a ovaj voćnjak je jedan od punktova u kojim pratimo bolesti na zasadima trešnje, pa u njima imamo meteorološku stanicu koja služi za prikupljanje svih meteoroloških podataka i sve feromonske klopke koje nam služe za praćenje svih štetnih organizama u ovim zasadima.

Prvi savremeni voćnjak zasadila je na jednom hektaru Poljoprivredna stručna služba Sombor 2012. godine zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. 2015. zasađen je još jedan hektar i danas je trešnja najprepoznatljiviji proizvod Karavukova.

"Mi sada imamo na našem oglednom polju osam sorti i ove godine već smo dobili jedan benefit od toga, jer ne sazrevaju u isto vreme, tako da ćemo imati možda čitavih trideset dana berbu. Možemo sa manjim brojem kvalitetnih radnika to da oberemo i drugačije se odnose prema niskim temperaturama. Mi smo imali u fazi cvetanja nekoliko dana sa minus sedam i pored antigrost sistema i zdimljavanja došlo je kod određenih sorti do značajnog umanjenja. Naročito je stradala Kordia, ali na primer evo vidite sortu ferovia koja će biti za berbu za desetak dana. Ona je mnogo bolje podnela", kaže Vladimir Sabadoš.

Kvlaitet, količina i kontiuitet su osnovni parametri da bi trešnja našla put do kupaca. Ovde kažu da su sve to postigli ali i da tako moraju i da nastave, jer u voćarstvu greške se skupo plaćaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.