Trener i psihoterapeut u kimonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 14:05

Trener i psihoterapeut u kimonu

Igor Ćujić je diplomirani psiholog – psihoterapeut i trener Džudo kluba „Vojvodinaˮ u Novom Sadu. Retko se dešava da su te dve veoma važne profesije u sportu, koje su i najbitnija karika u stvaranju sportista sa vrhunskim rezultatima, isprepletane u jednom sportskom radniku. U klubu koji iz godine u godinu raste trener Ćujić ne samo što svoje takmičare uči atraktivnim i pre svega efektnim potezima ovog borilačkog sporta, već je i veliki oslonac u njihovom ne samo sportskom životu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i odrastanju.

„Trudim se da im pre svega usadim ljubav prema sportu. Ne učim ih šta da misle, već kako da misle. Prosto, učim ih da budu ljubazni i dobri ljudi. Prvi moralni kod džudoa je ljubaznost, a tek je na drugom mestu hrabrost pa onda tek dolazi čast, samokontrola i iskrenost. Tek kada sve te osobine spojiš u jedno, onda na dnu zastave dolazi prijateljstvo. Dakle, sve te uslove moraš ispuniti kako bi bio prijatelj pre svega sebi da bi to isto mogao biti i prema drugima. Volim da naše sportiste, posebno decu, upoznam iz više uglova, odakle su i sa kojih prostora, iz kakvih uslova dolaze i sličnoˮ – kaže ovaj jednistveni džudo trener ne samo na našim prostorima.

Koga u vama radije prihvataju takmičari kluba, pre svega deca, psihologa ili trenera, odnosno koja im je od ove vaše dve profesije bliža?

„Ja sam te obe profesije objedinio. Moramo biti autoritet, ali na jedan lep i zdrav način, jer deca, kada su sa nama u sali, sigurna su da rade dobru i pozitivnu stvar. Nisu to klasična psihološka predavanja, već uz rad učimo na primerima onog šta nas muči i eventualno predstavlja problem. Put do dobrih sportskih rezultata, kao i u životu nije nimalo lak, na momente je i težak, pa sam tu da ih što lakše razumemo i rešimo, odnosno tu sam da ih u svemu tome malko poguram i da na taj način zajednički napredujemo u svakom pogleduˮ – ističe trener džudista „Vojvodineˮ Igor Ćujić i podseća na još jedan klupski fenomen:

„Mi smo visoko profilisan klub kada je reč o obrazovanju trenera i klupskog rukovodstva jer smo svi sa fakultetskim i doktorskim diplomama. Naši takmičari i treneri Filip Trivunović i Ivan Delakroče su odlični stidenti na Ekonomskom i na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu.

U sopstvenim klupskim prostorijama vežba više od osamdeset članova kluba.

„Već imamo juniorsku medalju Bogdana Švonje koji je u svojoj kategoriji drugi u državi. Imamo plejadu mladih takmičara koji treniraju vredno i ne sumnjam da će rezultati uskoro doći. Ono što je sigurno je to da ćemo za četiri do pet godina imati jednu sjajnu generaciju džudista, koja će na domaćoj i međunarodnoj sceni ostvarivati zapažene rezultateˮ – zaključuje agilni trener Džudo kluba „Vojvodinaˮ Igor Ćujić.

Dodajmo i to da je Igor zaposlen u Zavodu za medicinu rada i sporta koji se nalazi u Ulici Arse Teodorovića u Novom Sadu. Ćujić se specijalizovao za poslove psihoterapije, psihološko savetovanje, profesionalnu orijentaciju i traume. Svoje bogato iskustvo u sportu nadogradio je i naučnim dostignućima iz oblasti psihologije, pa je time redak klupski dragulj koji poseduje ovaj novosadski sportski kolektiv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.