Trener Voždovca: Rokaj!!!

Izvor: Mondo, 05.Feb.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trener Voždovca: Rokaj!!!

Trener fudbalera Voždovca Dragan Aničić odabrao pesmu grupe AC/DC "Let there be rock" kao uvertiru u prolećni deo takmičarske sezone. O pripremama u njegovo vreme i današnjim fudbalerima...

Foto: MN Press

"Eh, u naše vreme bilo je...".

Česta zamka u koju upadaju starije osobe kada sa setom pričaju o vremenima kada su "ludovali" kao mlađi i kako je baš u njihovo vreme "sve bilo bolje".

Trener fudbalera Voždovca Dragan Aničić >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izbegao je tu zamku, odgovarajući na pitanje o tome kakvi su bili uslovui treniranja dok je on bio fudbaler i danas, i da li su današnji fudbaleri "razmaženiji" nego dok je on bio igrač?

"U vreme dok smo mi igrali nismo mogli da sanjamo o ovakvim uslovima. Zimske pripreme su se odrađivale na ekstremno niskim temperaturama, a letnje na ekstremno visokim. Danas ipak postoje uslovi da se u svakom momentu ekipa izoluje na mestu koje pruža najbolje uslove za spremanje. Dok je u Beogradu sneg, mi radimo na prijatnih 15 stepeni pod suncem. Takođe, nekada za 10 dana priprema, svih 10 dana za ručak jedeš bečku šniclu i pire krompir, a za večeru pljeskavicu i pomfrit, a onda se nekada napravi rokada večere i ručka. Šalu na stranu, danas je fudbal ozbiljno porastao u svakom smislu, obraća se pažnja na ishranu, na oporavak, na suplementaciju, tako da igrači danas imaju zaista sve uslove da ostvare sjajne karijere i da napreduju, sve je na njima. Kada se uporede stvari, ovo je danas sasvim drugi sport", rekao je Aničić u intervjuu za klupski sajt i nastavio:

"Svaka generacija ima nešto svoje i skloni smo tome da idealizujemo stvari. Ovo je vreme ovih momaka, ovo oni žive, oni su navikli na uslove koji imaju i koji su bolji nego u naše vreme. Što je i logično, da danas bude bolje nego pre 20 godina, da nije tako trebalo bi da se zapitamo. Danas fudbaleri mogu zaista da se opuste i da uživaju u poslu kojim se bave".

U njegovo vreme, treneri su bili "suroviji".

"Bitan faktor jeste što je i način treniranja mnogo drugačiji nego što je bio nekada. Nekada su treneri pričali da je dobro 'ubiti' igrača. Bilo je normalno da se na dan utakmice ujutru radi težak trening, i da onda i popodne moraš da budeš spreman i svež za utakmicu. Napredovala je svest o oporavku, o treningu. U današnje vreme igračima je sve poslagano na tanjiru, imaju suplemente, ishranu kvalitetniju, ne mogu da se porede ta dva perioda. Ali svakako je duži vek fudbalera, ako pazi na sebe, može da igra i do 40. godine, imamo dosta primera i za to. Sve je do čoveka i do toga kako brine o svom telu. Bitan faktor je da je danas i fudbal mnogo zahtevniji, mnogo se više utakmica igra. Domaća liga, kup, Liga Šampiona, reprezentacija, to je za sezonu previše utakmica. Bez svih idealnih uslova, igrač to ne bi mogao da izdrži".

U čemu je razlika između nekadašnjih trenera i načina njihovog rada i današnjih trenera?

"Danas trener ne može samo da bude trener, da odradiš trening i odeš kući i ne vodiš računa o igračima. Moraš da budeš posvećen igračima. Ja volim da pričam sa njima i volim da gradim prijateljski odnos. Kada radimo, radimo ozbiljno, a van terena svako može da mi kaže kakav problem ima i ja ću pokušati da mu pomognem da reši problem. Da li je to problem u igri, da li je životni, nema veze, tu smo jedni za druge. Ako postoji takav odnos, onda je naš tim jači za 15, 20 odsto, a to mnogo znači", kaže Aničić.

Voždovac je u dosadašnjem delu priprema u Antaliji zabeležio dve pobede i remi. Aničić je zadovoljan, ekipa poprima obrise onoga što je njegova ideja.

"Sigurno je da sada mnogo više ličimo na ono što ja hoću. Još to nije ono što ja želim, ali to je proces, i to ne kažem kao floskulu. Ja ne tražim opravdanja ni za šta, ali realno da se napravi neka igra prema modelu koji ja želim, potrebno je vremena i strpljenja. Mislim da smo sada mnogo agresivniji nego što smo bili, mnogo direktniji i iz dana u dan ćemo biti još bolji i jači, a ove utakmice koje smo odigrali govore u prilog tome. Postoji još segmenata igre na kojima trebamo da radimo, ali ne sumnjam da smo na pravom putu".

Prelazni rok je u taboru beogradskih "Zmajeva" ove zime bio je zanimljiv. Došli su Srnić, Bošnjak, Arsić, Matović i prekaljeni povratnik u tim, Predrag Sikimić. Da li ste zadovoljni kako je odrađen prelazni rok?

"Po završetku prvog dela sezone kada smo pravili planove za dalji rad, obavestio sam čelnike kluba da mene interesuju najviši dometi, a za najviše domete trebaju nam prava pojačanja. Ne da dovodimo igrače zbog 'šminke', već prava pojačanja koja prave razliku na terenu i koja će biti prava pojačanja. Kao što vidite, to se i dogodilo. Moram da se zahvalim i vlasniku kluba i sportskom direktoru jer sam ovim što je do sada urađeno u prelaznom roku prezadovoljan. Momci koji su došli su sjajni igrači i pravi momci i potpisali su ugovore na duže vreme. Uz ova pojačanja mislim da nećemo imati potrebe da na leto drastično menjamo tim, već možemo da se uigramo, i ako bude tako, apsolutno sam siguran da ćemo sledeće sezone biti među 4 ekipe na tabeli".

Jedno od pitanja koje su navijači beogradskig superligaša postavili preko društvenih mreža - Voždovac u evropskim kvalifikacijama takmičenjima? Da li je vreme za to?

"Sigurno da jeste! Ja sam dugo vremena radio u stabilnom klubu i ne bih menjao sredinu da ne mislim da Voždovac ne može da ostvari te ciljeve. Moj motiv za dolazak 'na krov' bio je da zajedno sa ljudima iz kluba napravimo ekipu koja će moći da se ravnopravno bori sa najjačim ekipama u zemlji. Smatram da ćemo sigurno biti konkurentni svim ekipama, i ambicije čelnika kluba, kao i moje jesu da Voždovac bude u samom vrhu srpskog fudbala i da izađemo u Evropu, zašto da ne. Klub je organizaciono i insfrastrukturno u svakom pogledu zreo za takav korak i zaslužuje to".

Kao velikom ljubitelju rok muzike, Aničiću je bilo postavljeno i pitanje kojom bi pesmom najavio nastavak sezone?

Odgovor: "AC/DC  LET THERE BE ROCK!".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.