Topić u finalu

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topić u finalu

Reprezentativac Srbije skokom od 2,27 m obezbedio mesto u finalu Svetskog prvenstva u dvorani u Valensiji. – Dobar debi Biljane Topić na svetskom šampionatu

Za četiri dana, 12. marta, Dragutin Topić proslaviće 37. rođendan, a danas će skakati u finalu 12. svetskog prvenstva u dvorani u Valensiji.

Plasman u finale svetskog šampionata, jasno, već je izuzetan uspeh, a pogotovo ako imate 37 godina i ako ste se vratili atletici posle gotovo godinu i po dana duge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pauze.

Uz to Topić je imao i uspešan trenerski debi. Njegova pulenka i supruga Biljana Topić je u isto vreme imala kvalifikacije u troskoku, u disciplini u kojoj debituje na svetskim šampionatima.

Sa daljinom od 13,97 zauzela je dvanaesto mesto i potvrdila da je zaista blizu svetskom vrhu. Dvanaesto mesto na otvorenom donosi plasman u finale. Na žalost Biljane Topić u dvorani samo osam najboljih ide u finale, tako da se neće takmičiti danas, ali njen pravi cilj je olimpijsko finale u Pekingu, a do tada imaće dovoljno vremena da popravi svoj ovogodišnji lični rekord od 14,17 metara kojim je ispunila i olimpijsku normu.

Danas Biljana će, zajedno sa dr Jovanom Đurovićem, moći da se posveti praćenju skokova svog supruga u finalu Svetskog prvenstva.

Finalisti u skoku uvis, koji će se danas takmičiti na Velodromu „Luis Puig” u Valensiji, određeni su na visini od 2,27 metara. Dragutin Topić je u prepodnevnim kvalifikacijama tri prethodne visine (2,15 m, 2,20 m, 2,24 m) savladao u prvom pokušaju a 2,27 m u trećem. Ispostavilo se da je kvalifikaciona norma od 2,30 metara preambiciozno određena. Samo devetorica od 17 skakača uspela su da savladaju 2,27 m i organizatori su odlučili da sve puste u finale.

Naš rekorder je sa ukupno šest pokušaja zauzeo osmo mesto u kvalifikacijama.

– Prve tri visine savladao sam bez ikakvih problema. međutim u prvom pokušaju na 2,30, „isekao” sam zalet, iskrivio stopalo pri odrazu, postavio ga pod uglom od 90 stepeni i sve me je zabolelo – od zgloba do kolena, svaki ligament... U drugom pokušaju, mada sam se borio protiv podsvesnog straha od povrede, nisam uspeo a se dovoljno podignem, ali u trećem pokušaju sve je došlo na svoje mesto. Uspeo sam ponovo da izvedem dobar skok, dovoljan za finale, – rekao je u razgovoru telefonom Dragutin Topić.

Danas u finalu od 17 časova skakaće branilac titule prvaka sveta Rus Ribakov (2,38 ove sezone, 2,38 lični rekord), Šveđanin Holm (2,37; 2,40), Amerikanac Vilijams (2,32; 2,33), Kipranin Joanu (2,32; 2,35) i petorica skakača koji su ove sezone preskočili 2,30 metara: Amerikanac Menson (lični rekord 2,33), Kubanac Moja (2,35), Kanađanin Mejson (2,30), Čeh Baba (2,37) i Dragutin Topić (2,38)...

– Po utisku koji je ostavio u kvalifikacijama Holm je možda najveći favorit za „zlato”, ali ne sme da potceni Ribakova. I Amerikanci Vilijams i Menson su danas dobro skakali, uostalom i ja sam dobro delovao, – govorio je juče veoma zadovoljni Dragutin Topić, koji je najveći uspeh na svetskim šampionatima u dvorani postigao pre 11 godina. U pariskom „Bersiju” 1997. osvojio je „bronzu” skokom od 2,32 metra.

– Još ne znamo kako će se podizati visine u finalu, ali uveren sam da mogu ponovo preko 2,30 metara. Naravno, mnogo toga će zavisiti od doktora Đurovića koji mora da me vrati u život, – rekao je Topić.

Visinu od 2,30 metra reprezentativac Srbije preskočio je i na dva poslednja velika šampionata pod krovom na kojima je učestvovao. U Brimingemu 2003. na 9. svetskom prvenstvu bio je četvrti, a godinu dana kasnije peti na Evropskom prvenstvu u Madridu.

Iako je pred njim finale Topić je spreman da mnogo više govori o ženskom troskoku i Biljani Topić.

– Izuzetno sam zadovoljan onim što sam uradio u kvalifikacijama, a još više Biljaninim skokovima. Četrnaest od osamanaest devojaka koje su učestvovale u kvalifikacijama ima bolji lični rekord od njenog i mnogo više iskustva u ovoj disciplini. Na sreću Biljana se nije uplašila ni njih ni prepodnevnih kvalifikacija i već u prvom pokušaju stigla je do granice od 14 metara koja joj je koliko do juče bila nedostižna, – govorio je Topić, koji je pokušavao da joj pomogne savetima između svojih skokova.

Najbolji rezultat kvalifikacija sa 14,63 imala je olimpijska vicešampionka Grkinja Deveci, deset troskokašica je preskočilo granicu od 14 metara, a za finale bila je potrebna daljina od 14,20 metara, tri santimetra duža od ovogodišnjeg ličnog rekorda Biljane Topić.

Danas u finalu, ipak, pažnju bi pre svega trebalo obratiti na Slovenku Mariju Šestak, vlasnicu najboljeg ovogodišnjeg rezultata u svetu (15,08), koja je pod prezimenom Martinović i dalje naša rekorderka sa 14,26 metara...

Ž. B.

[objavljeno: 08/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.