Toni Kukoč završio karijeru

Izvor: Politika, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toni Kukoč završio karijeru

ČIKAGO – Dan uoči starta novog prvenstva najjače košarkaške lige sveta (NBA) nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Hrvatske i član Jugoplastike, Benetona, Čikago Bulsa, Filadelfije 76, Atlante Houks i Milvoki Baksa, Toni Kukoč saopštio je da završava igračku karijeru. Odluku je doneo pošto u Čikagu nisu pokazali veliku želju da ga ponovo angažuju, a to je bio jedini klub za koji je Kukoč bio zainteresovan.

Kukoč je svrstavan među najbolje jugoslovenske i evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << igrače svih vremena. Bio je član čuvene juniorske reprezentacije Jugoslavije koja je u Bormiju (1987) superiorno osvojila titulu prvaka sveta. Bila je to generacija Aleksandra Đorđevića, Vlada Divca, Dina Rađe... koju je predvodio Svetislav Pešić. Prethodno, sa "plavima" je osvajao zlatne medalje i u kadetskoj i u juniorskoj konkurenciji na kontinentalnim šampionatima.

U seniorskoj konkurenciji, sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dve zlatne medalje na evropskim prvenstvima: 1989. u Zagrebu i dve godine kasnije u Rimu. Bio je, takođe, član reprezentacije Jugoslavije koja je na Mundijalu u Argentini (1990) osvojila titulu svetskog prvaka.

Posle raspada bivše Jugoslavije igrao je za nacionalni tim Hrvatske sa kojom je najveći uspeh ostvario na Olimpijskim igrama u Barseloni (1992), osvojivši srebrnu medalju. Bilo je to drugo njegovo srebro na Olimpijskim turnirima, pošto je bio i član reprezentacije Jugoslavije koja je u Seulu (1988) poražena u finalu od Sovjetskog saveza.

Najveće domete u klupskoj konkurenciji Kukoč je ostvario igrajući za Jugoplastiku i Čikago Buls. Sa Splićanima je bio trostruki prvak Evrope (1989, 1990. i 1991), a sa "bikovima" trostruki osvajač šampionskog prstena u najjačoj košarkaškoj ligi sveta: 1996, 1997. i 1998. godine.
(Tanjug)

[objavljeno: 31.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.