Težak žreb za Đokovića

Izvor: Politika, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak žreb za Đokovića

U prvom kolu protiv Masua (Čile). – Tipsarević – Nalbandijan (Argentina), Janković – Voznjak (Kanada), Ivanović – King (SAD)

Obavljen je žreb za Međunarodno prvenstvo Australije u tenisu koje počinje prekosutra u Melburnu. Naš najbolji igrač Novak Đoković (14. na svetskoj rang-listi) nadmeće se kao 14. nosilac.

U Federerovoj je polovini takozvanog skeleta, ali do eventualnog duela s prvim "reketom" u osmini finala treba da prevali golemi put. Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rival mu je Čileanac Nikolas Masu (42) koji najbolje igra na zemljanim terenima, ali se dobro snalazi i na drugim podlogama pa je tako na tvrdoj prigrabio zlato na Olimpijskim igrama u Atini 2004. Ako ga savlada, sastaće se s pobednikom meča između Španca Felisijana Lopeza (80) i jednog među najuspešnijima u predtakmičenju. Protivnik u trećem kolu bio bi mu teniser koji prođe ovo sito: prošlogodišnji senzacionalni finalista kiparski Grk Markos Bagdatis (11) igra kao 11. nosilac s Rajnerom Šitlerom (100) iz Nemačke, a Francuz Gael Monfils (59) protiv Italijana Danijelea Bračijalija (66).

Janko Tipsarević (64) nije imao sreće. Nameriće se na Argentinca Davida Nalbandijana (8), osmog nosioca, jednog od favorita da dogura do finala, koji učestvuje iako se zbog povrede povukao s tradicionalnog revijalnog turnira u Kujongu posle poraza u prvom kolu protiv Rusa Marata Safina (igraju se po tri meča). Ako naš igrač načini podvig, sastaće se s uspešnijim iz meča između Nikolasa Lapentija (68) iz Ekvadora i kvalifikanta.

Rival Jelene Janković (12), 11. nosioca, jeste 17-godišnja Kanađanka Aleksandra Voznjak (92), debitant, polufinalista juniorskog takmičenja pre dve godine (Jankovićeva i Tipsarević su bili pobednici 2001). Naša najbolja teniserka, koja u Melburn dolazi s nikad većim ambicijama na turnirima za "gren-slem", igrala bi u drugom kolu s boljom iz duela između Mađarice Melinde Cink (105) i Špankinje Virhinije Ruano Paskval (67).

Prva prepreka Ani Ivanović (14), 13. nosiocu, takođe je 17-godišnji debitant, Amerikanka Vanija King (57), koja je u smiraj prošle sezone osvojila prvi trofej s turnira VTA (Bangkok). Zatim je, na poslednjem takmičenju u 2006, poslala Jankovićevu na odmor pobedom u drugom kolu u Kvebeku sa 4:6, 6:1, 6:4. Mogući rival u idućoj rundi biće bolja iz okršaja između debitanata Varvare Lapčenko (99) iz Uzbekistana i 17-godišnje Poljakinje Agnješke Radvanske (59), juniorskog pobednika na Vimbldonu 2005. i na "Rolan Garosu" prošle godine.

Pred glavnim turnirom su Ilija Bozoljac (128) i Viktor Troicki (209) koji su rano jutros po našem vremenu igrali u trećem, poslednjem kolu u kvalifikacijama protiv Slovaka Mihala Mertinaka (186) odnosno Nemca Miše Zvereva (153).

Bozoljac je kao 14. nosilac u drugom kolu savladao domaćeg igrača Metjua Ebdena (897) sa 6:2, 6:4, a Troicki Amerikanca Skota Udsemu sa 3:6, 6:3, 6:2. Boris Pašanski (124), koji je lane debitovao, poklekao je kao 11. nosilac pred Dudijom Selom iz Izraela sa 2:6, 6:2, 6:2. Ako se naš dvojac plasira prvi put, imaćemo u Melburnu šest predstavnika pojedinačno što je rekord (lane pet, šest učesnika bilo jedino na "Rolan Garosu" prošle godine).

G. A.

[objavljeno: 13.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.