Testiranje učenika 4. i 7.razreda - korisni podaci Ministarstvu  i svakoj osnovnoj školi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2022, 18:02

Testiranje učenika 4. i 7.razreda - korisni podaci Ministarstvu i svakoj osnovnoj školi

U svim osnovnim školama u Srbiji danas su održani testovi za učenike 4. i 7. razreda. Mlađi su proveravali znanje iz srpskog, matematike i prirode i društva, a stariji su imali priliku da izaberu jedan od pet ponuđenih predmeta. Nadležni ističu da rezultati testiranja treba da posluže da se prevaziđu eventualni propusti, ali i da se možda donesu nove odluke u obrazovnom sistemu.

Godišnja provera znanja svega nekoliko dana pred početak raspusta neke je učinila manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili više nervoznim, ali jedno je sigurno- dobro će doći i đacima i profesorima. Četvrtaci su imali objedinjeni test: maternji jezik, matematika i priroda i društvo.

"Verovatno sam se najviše spremala za prirodu i društvo jer mi to ne ide baš dobro kao srpski i matematika.To je test , provera znanja od prvog do četvrtog razreda" samo su neki od odgovora četvrtaka.

Sedmaci su birali da li će polagati test iz fizike, hemije, biologije, geografije ili istorije. Samo jedna učenica iz OŠ „Đorđe Natošević“ izabrala je fiziku.

"Mislim da će nam biti lakše u 8. da izaberemo jedan predmet a ne sad na primer 5 predmeta odjednom da učimo" kaže jeda od učenica sedmog razreda.

S druge strane njen vršnjak kaže "Izabrao sam hemiju, zato što mi se čini najlakši predmet do sada" Interesovanja su različita pa je tako odgovor jednog sedmaka "Izabrao sam istoriju iz razloga zato što mi najbolje ide".

Nedeljko Đorđević direktor OŠ "Đorđe Natošević"  kaže "Videćemo šta ne znaju, eventualno koje su to oblasti koje treba u 5. razredu obnoviti i dodati malo obnoviti razjasniti deci, da bi onda u naredne 4 godine ta deca lakše se adaptirala na nastavu u višem razredu

Probni test kod sedmaka slika je i prilika kombinovanog testa na maloj maturi koji možda mogu očekivati sledeće godine.

"Zato im služi ovo danas, da vide, verovatno će se u budućnosti nešto promeniti u smislu promene tog kombinovanog testa, do nekih promena će sigurno doći" navodi Petar Narančić predsednik Aktiva direktora OŠ u Novom Sadu

Rezultati testova biće korisni podaci ne samo Ministarstvu već i svakoj osnovnoj školi ponaosob. Da se vidi gde su propusti i na čemu treba više raditi dogodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.