Terazije kao Jelisejska polja

Izvor: Politika, 31.Mar.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terazije kao Jelisejska polja

Od ove godine cilj trke „Kroz Srbiju” biće uvek u glavnom gradu, po ugledu na „Tur d Frans”. – Veliki asovi na 51. trci (13-19. jun)

Pedeset puta, od 1939. godine, vožena je međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju”, gasila se i obnavljala, a u prvoj deceniji novog milenijuma izrasla je u najznačajniju biciklističku priredbu na ovim prostorima. Dalji uspon nastaviće se na 51. trci koja će se održati od 13. do 19. juna, može se zaključiti posle Sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Organizacionog komiteta i susreta sa novinarima.

– Beograd će od ove godine uvek biti mesto konačnog cilja trke – i „Tur d Frans” se uvek završava u Parizu – najavio je Ljuba Živanović, predsednik trke „Kroz Srbiju” istakavši da uz nju stoje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo unutrašnjih poslova, čijih će 1.000 pripadnika učestvovati u obezbeđenju i sprovođenju trke.

Takođe, ovogodišnje trke ne bi bilo bez granične policije i carine, jer će biciklistički karavan u kojem će učestvovati 20 ekipa sa 120 vozača, treći put gostovati na Palama u Republici Srpskoj.   

Dragoceni suorganizatori trke su gradovi etapna mesta, u čije ime su Goran Vuković, predsednik Opštine Ruma, Slobodan Savić, načelnik Opštine Pale i Dimitrije Lukić, predsednik Opštine Sokobanja, poželeli dobrodošlicu biciklistima i maksimalne uslove za takmičenje.

– Slogan trke je „Turizam i biciklizam zajedno” a njena trasa vodi kroz neke od najlepših i najatraktivnijih predela Srbije. Učesnici će se upoznati sa Banjom Koviljačom, i Sokobanjom, parkom prirode Mokra Gora i „Dunavskom rutom”, delom poznatog evropskog biciklističkog koridora koji najčešće koriste gosti iz Nemačke i Holandije. Na njoj su Đerdapska klisura, Kladovo, Golubac, Lepenski vir, Srebrno jezero. Tu rutu, a time i trku „Kroz Srbiju” promovisaćemo početkom maja u sklopu afirmacije Dunavske strategije – rekao je Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Jasno, u takvom poduhvatu partner trke „Kroz Srbiju” je Turistička organizacija Srbije.

– Turistička organizacija Srbije sprovodi kampanju „Moja zemlja – moje putovanje” namenjenu domaćim turistima, a 51. trka „Kroz Srbiju” će svojim prolaskom skrenuti njihovu pažnju na neke od najznačajnijih tačaka naše turističke ponude – smatra Gordana Plamenac, direktor TOS.

Pažnju ljubitelja sporta zaokupiće, svakako, takmičarski rezultati, a organizatori najavljuju veoma kvalitetnu sedmodnevnu priredbu. Staza od 1.130 km je podeljena u sedam etapa, imaće osam brdskih i 20 prolaznih ciljeva.

– Prijave su poslale 22 ekipe, a mi ćemo odabrati 20. Partizan brani prvo mesto u ekipnoj konkurenciji, koje je osvojeno posle dosta sušnih godina. Njegova odbrana, kao i želja da se naš biciklista najzad nađe na pobedničkom postolju u pojedinačnom plasmanu, neće moći da se lako ostvare, pošto će među učesnicima biti dosta jakih ekipa i istaknutih profesionalaca. Pomenuću Danca Mihaela Rasmunsena koji je 2005. i 2006. osvojio brdske ciljeve na „Tur d Francu” a 2007. godine 10 dana vozio u žutoj majici kao vodeći u generalnom plasmanu, njegovog suvozača Anđela Furlana, koji je pre deset godina osvojio dve etape na našoj trci, kao i Nemca Roberta Bartka, bivšeg olimpijskog i svetskog šampiona – rekao je sportski direktor Aleksandar Milenković.

Poslednji domaći takmičar koji je trijumfovao na Trci Kroz Srbiju je Aleksandar Nikačević (2002), a apsolutni rekorder sa četiri trijumfa je Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.).

Ove godine naš biciklizam na Trci predstavljaće Partizan Pauer muv, mlada reprezentacija Srbije i ekipa Radnički – Metalac, a u igri su i svetski bodovi (kategorija 2,2) od kojih zavisi i ko će biti učesnik Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Ž. B.

------------------------------------------

Od Rume do Beograda 1.130 km  

13. jun: Ruma (kružna trka)

14. jun: Banja Koviljača – Pale (R. Srpska)

15. jun: Pale – Bajina Bašta

16. jun: Užice – Niš

17. jun. Niš – Sokobanja

18. jun: Sokobanja – Kladovo

19. jun: Lepenski vir – Beograd

Na biciklima 1.700 poštara

Priznanja Trke „Kroz Srbiju” u ime dugogodišnjih sponzora primili su Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora Pošta Srbije (10 godina sponzorstva) i Žil Versej, potpredsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral Srbija (pet godina).

Miščević je tom prilikom podsetio na vezu Pošta Srbije i biciklizma, jer danas 1.700 poštara na službenim biciklima raznosi poštu, a Belgijanac Versej je primetio da će ovogodišnja staza biti zahtevnija nego prošle godine.

objavljeno: 01.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.