Teniserkama nuđeno da gube mečeve

Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teniserkama nuđeno da gube mečeve



Šest teniserki koje nastupaju na ovogodišnjem Australijen Openu su dobile ponudu da nameštaju mečeve, izjavio je u utorak šef turnira Lari Skot. "Istina je, pet ili šest teniserki su u pitanju. Ne mogu reći ništa više jer su istrage trenutno u toku", rekao je Skot za AP. "Moram priznati da smo iznenađeni količinom kockanja u tenisu, i brojem igrača kojima je ponuđeno da namerno gube ili predaju mečeve". Skot je dodao i da je WTA ustanovila da do sada ni na jedan meč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije uticalo klađenje i nameštanje.

Organizacija je naglasila da će svaki igrač koji bude bio umešan u nameštanje mečeva dobiti doživotnu zabranu igranja.

"Nekoliko stvari nas izuzetno raduje", naglasio je Skot. "Prvo, igrači su bili veoma odgovorni i podelili su te informacije sa nama, i drugo, za sada nema nikakvih dokaza da je ijedan teniser namestio bilo koji od mečeva. Iako je ovo velika pretnja koja zaslužuje našu punu pažnju, sva panika oko nameštanja nas je i pogurala da radimo više i da mislimo unapred o preventivnim merama protiv te pojave."

Pitanje moguće korupcije u muškom tenisu se pojavilo prošlog leta, kada je internet sajt za klađenje poništio sve uplate na meč između četvrtog tenisera sveta Nikolaja Davidenka i 87. na ATP listi, Martina Vasalja Arguelja. Davidenko je predao meč u trećem setu zbog navodne povrede stopala.

Od avgusta, nekoliko ATP igrača se obratilo Svetskoj teniskoj organizaciji, navodeći da im je bilo ponuđeno da nameštaju mečeve za novac.

ATP je otvorio istragu oko kontraverznog Davidenkovog meča, ispitujući njega i njegovu porodicu, i istražujući njegove telefonske razgovore. Do sada nije objavljen nijedan detalj ili nalaz istrage.

Vasaljo Argueljo, koji je u tri seta izgubio u prvom kolu Australijan Opena od Amerikanca Džesija Livajna, priznao je da su ga saslušavali istražitelji ATP-a zbog sedam mečeva u kojima su se dešavale drastične promene u igri.

"To su sve bili mečevi u kojima sam gubio, pa bih onda pobedio u pet setova, ili u kojima sam pobeđivao, pa se desilo da protivnik preokrene rezultat. To bih mogao da kažem i za još jedno dvadeset hiljada mečeva", izjavio je Argueljo.

Krajem prošle godine tri italijanska tenisera su suspendovane jer su se kladili na teniske mečeve.

Skot je dodao da je pri sastajanju sa WTA igračicama u Melburnu u subotu najvažnija tema razgovora bilo upravo klađenje.

"Želim da naglasim svima da je to najozbiljniji problem, i moja poruka je bila jednostavna: ženski tenis je u neverovatnom usponu, i sa svim uspesima koje su razne teniserke nanizale u 2007, poslednje što nam treba je da nas korupcija zaseni. Ovo nije prvi put da sam pričao o tome, ali sam sada to svakako naglasio, uz napomenu da će svaka igračica koja bude učestvovala u tako nečemu doživotno biti izbačena iz sveta sporta", zaključio je Skot.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.