Temperature ovog leta visoke, ali ne i ekstremne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temperature ovog leta visoke, ali ne i ekstremne

Temperature ovog leta su iznad proseka, ali nisu ekstremne, jer 15 godina unazad imamo veoma topla leta, a i ovo će biti toplo i suvo leto kao što smo i predvideli pre dva meseca, rekao je danas načelnik službe prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), Goran Mihajlović.

On je Tanjugu rekao da je apsolutni rekord merenja temperature u Beogradu 24. jul 2007. godine, kada je izmereno 43,5 stepeni i smatra da ovog leta neće biti postignute rekordne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temperature.

"Kada pogledamo višegodišnje proseke, temperature ovih dana su iznad proseka, ali postoji i opšti trend poslednjih decenija o globalnom porastu temperature, pa i na našem području. Što se nas tiče, 2007. je bila apsolutni rekorder, a jako topla leta su bila i 2012, 2003, 2000. U poslednjih 15 godina imali smo godine sa zaista visokim temeperaturama, što je u skladu sa globalnim porastom temeprature", objašnjava Mihajlović.

On je dodao da, kada je ovo leto u pitanju, prognoza je toplo i sušno.

"Sutra tokom noći, dakle sreda na četvrtak očekuje nas pad temperature i osveženje, pa će drugi deo sedmice biti znatno prijatniji. Generalno u drugoj polovini jula i u avgustu treba očekivati tople talase i periode sa visokim temperaturama i manjak padavina", rekao je Mihajlović.

Objašnjavajući šta zapravo znači boja meteo alarma koja se često pominje u medijima, Mihajlović kaže da svaka boja nosi svoju vrednost na osnovu višegodišnjeg merenja na nekoj teritoriji.

"Meteo alarm kao sistem izdavanja meteoroloških upozorenja, jeste ustanovljen kroz četiri boje da bi se na jedinstven način došlo do informacije da li će biti opasnog vremena. Definisana su četiri stepena upozorenja - zeleni, žuti, narandžati i crveni - i svaki je određena vrednost na osnovu klimatologije odnosno višegodišnjih i višedecenijskih merenja na nekoj teritoriji. Što se tiče Beograda to su merenja 140, 150 godina unazad", navodi Mihajlović.

On je rekao da su sve vrednosti za koje se izdaju meteo alarmi definisane na osnovu različitih kriterijuma, i da je kada se radi o temperaturi maksimalna progonozirana temperatura preko 38 stepeni kriterujum za izdavanje crvenog, najvišeg stepena upozorenja.

Mihajlović ističe da svakako postoje razlike između zvanično izmerene temperature i one na ulici, ali da to nije nikakva zavera Republičkog zavoda već standardizovan proces merenja.

"RHMZ je jedini zvaničan izvor podataka o vrednostima temeperature, ona se meri u skladu sa standardima i propisima Svetske meteorološke organizacije, na dva metra visine, zaštićeno od direktnog sunčevog zračenja, na travnatoj podlozi. U tom smislu ne treba biti u zabludi da postoji neka zavera da temperature koje zavod objavljuje nisu tačne, one su zvanične i izmerene na jedini ispravan način kako je to propisano kako u svetu tako i kod nas", ističe Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ovog leta neće biti postignute rekordne temperature"

Izvor: Radio 021, 11.Jul.2017

Temperature ovog leta su iznad proseka, ali nisu ekstremne, jer 15 godina unazad imamo veoma topla leta, rekao je načelnik službe prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović...On je naveo da je apsolutni rekord merenja temperature u Beogradu 24. jul 2007....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.