Telohranitelji čuvaju najboljeg galopera

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telohranitelji čuvaju najboljeg galopera

Najbolji galoperi sveta odmeriće snage 29. marta u Svetskom kupu na hipodromu „Nad al Šeba" u Dubaiju. Veliko takmičenje s ukupnim nagradnim fondom od 21,25 miliona dolara čini sedam trka na različitim distancama. Kruna trkačkog dana je Dubai vorld kup na stazi od 2.000 metara sa nagradom od šest miliona zelenih novčanica.



U Džokej klubu je potvrđen rekordan broj (169) učesnika iz UAE, Amerike, Japana, Velike Britanije, Brazila, Francuske, Argentine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Turske, Saudijske Arabije i Bahreina. Među šampionima je i najbolji konj današnjice Karlin, pobednik „Priknes stejksa" i Kupa odgajivača u SAD. On je specijalnim avionom sa aerodroma na Floridi stigao u Dubai u pratnji trenera, jahača i tima stručnjaka koji vode brigu o njemu. Posle obaveznog karantina nastavio je da trenira po preciznim instrukcijama Stiva Asmusena i sa džokejom Robijem Albaradom u sedlu već je trijumfovao u pripremnoj trci „Jaguar trofi" sa nagradom od 175.000 dolara.

Karlina u Dubaiju neprekidno čuva nekoliko telohranitelja angažovanih u SAD, za šta je bila potrebna posebna dozvola vlasti u UAE. Među njima je i jedna žena specijalno obučena za ovu vrstu posla.

Konj 2007. godine u SAD i favorit ovogodišnjeg Dubai vorld kupa iza sebe ima bogatu i zanimljivu karijeru. Kao godišnjak je prodat 2005. sindikatu vlasnika na aukciji u Kinilendu za samo 57.000 dolara, a zatim je pobeđivao u mnogim velikim trkama i osvojio preko pet miliona dolara nagrada. U međuvremenu su pojedini sopstvenici prodali svoje delove vlasništva, došlo je i do nesuglasica, pa je ceo slučaj dospeo do suda. Za sada je njegov većinski vlasnik (80%) Džes Džekson iz San Franciska, za koga tvrde da spada u 400 najbogatijih ljudi u SAD. Procenjuje se, da samo njegovi konji i trkačke štale vrede više od 17 miliona dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.