Izvor: Blic, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taktika je obično prevara!

Taktika je obično prevara!

Havijer Klemente održao je predavanje polaznicima profi kursa u Školi za trenere.

Bask je trebalo da govori o ulozi trenera u savremenom fudbalu uz osvrt na sistem igre 4-4-2 i 4-3-3, ali je predavanje, koje je trajalo duže od tri sata, počeo pomalo neočekivanim izlaganjem.

- Taktika i brojevi u njoj su obično prevara. Suština je u tome kako da trener suprotstavi ekipu rivalu, da pročita njegove namere i da izabere prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << igrače. Fudbaler na terenu ima samo jedan cilj i misli samo na svoju igru, a trener je taj koji mora da ih sve uklopi u celinu. Od nas ne zavisi da li neko dobro dribla ili dodaje loptu, to pripada igračima, ali trener je taj koji daje smisao celoj igri - govorio je Klemente trenerima i gostima, među kojim su bili Mihajlović, Ivanović, Kosanović, Okuka...

Selektor Srbije je još rekao:

- Kako da objasnim Ronaldu ili Ronaldinju na koji način da igraju, da li znam više od njih, da li mogu da napravim dribling kao oni? To ne mogu, ali znam zašto je šutnuo loše loptu i to ću da mu kažem. Trener mora da ima veliko znanje, da ih njime ubedi, a ne da kaže: 'Ja sam trener i tako mora da bude!'. Nije suština doći kod igrača i reći mu: 'Danas je na tebe red da čuvaš Ronalda', već da mu kažeš ko će zatvoriti prostor ako ga ovaj pretrči, ko će mu pomoći da ga zaustavi - deo je izlaganja selektora Klementea.

Ž. B.

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.