Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna šifre „G 50“

Da fudbalski teren nije omeđen korner zastavicama nego da su njegove dimenzije daleko veće pokazala je proteklih dana jedna zanimljiva razmena pisama sa pečatom „novac" na fudbalsko-državničkom nivou. Tako, Mišel Platini, predsednik UEFA, obratio se predsednicima vlada država Evropske unije kao i Evropskoj komisiji u Briselu i od njih zatražio da iskoriste svoj uticaj kako bi spasili fudbal od daljeg prevelikog upliva novca na igru a sve u strahu da profit ne postane moto igranja fudbala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sa krajnje iskrenom zabrinutošću on je uputio snažan vapaj - veliku molbu da svi predsednici vlada daju svoj doprinos kako bi se promenili odnosi u fudbalu i kako bi evropski fudbal (p)ostao sinonim čiste i zdrave igre.

Platiniju je neverovatno brzo stigao odgovor iz Londona, od Gordona Brauna, premijera Engleske, zemlje koja je poslednjih godina postala najveći poligon i najčvršća platforma za strane investicije i ulaganja. Ton i eskpresnost odgovora, međutim, još jedna su ozbiljna potvrda (dokaz) da su zakoni novca i tržišta uhvatili duboke korene u evropskom fudbalu. Uz puni respekt prema Platiniju i saglasnošću sa njegovom ocenom da je neophodno promeniti mnogo toga u funkcionisanju klubova i liga u razvijenim zemljama Evrope, Braun je podsetio predsednika UEFA da su u poslednjih sedam godina Premijer liga i FA Engleska podržali 4.000 projekata u lokalnim zajednicama i uložili oko 500 miliona funti u razvoj njihove infrastrukture. Braun je, takođe, naglasio činjenicu da je novac doneo mnogo toga dobrog u razvoju ne samo fudbala nego i u razvoju kompletnih regija i gradova. U Londonu su, dakle, sigurni da Platinijevo pismo predsednicima Vlada mora da promeni adresu kako bi se napravila što kvalitetnija i uspešnija komunikacija upravo sa ljudima koji vode fudbal. To znači da ne postoji nikakva sumnja da (li) Vlada u Londonu podržava apsolutnu autonomiju fudbalske asocijacije i fudbalskih struktura Engleske.

Svakako, nije slučajno da upravo nakon takvog (negativnog) odgovora sa nedvosmislenom porukom da (veliki) novac traži adekvatan ambijent i dobar prostor za svoju oplodnju, Tomas Kurt, generalni direktor elitne grupacije G 14 (okuplja 18 velikih klubova Evrope), objavio je da su ti klubovi doneli odluku da (lagano) napuste postojeću organizaciju kao i da su krenuli u kreiranje nove organizacije koja će brojati oko 50 klubova. U toj novoj organizaciji se neće plaćati vrlo skupa članarina, kao što je to bio slučaj sa G14. To će to biti organizacija u kojoj će se članstvo sticati na osnovu rezultata kluba u poslednjih pet nacionalnih šampionata a na njega će moći da računaju i klubovi iz zemalja iz kojih veliki broj fudbalera igra u inostranim ligama. Ciljevi ovakve nove organizacije, koja za sada još nije dobila ime, slični su ciljevima koje je uvek propagirao G 14 - solidarnost među klubovima, razmena informacija, osiguranje igrača, odnos sa federacijama... Međutim, ako se zna da UEFA broji 52 članice i da će novo udruženje klubova brojati oko 50 klubova onda je očigledno da ova nova ideja može imati neko dublje značenje. Da li će novih 50 klubova iz svih zemalja Evrope možda pokušati da organizuju neko svoje takmičenje, jer nakon odgovora Platiniju da klubovi i federacije sami mogu i moraju da vode brigu o fudbalu, može se desiti da u skorijoj budućnosti 50 klubova iz čitave Evrope zajednički krenu u organizaciju nekog takmičenja koje možda neće imati nikakve veze sa UEFA.

Moguće da je najava Tomasa Kurta potpuno istinita po kojoj je reč isključivo o organizaciji koja će omogućiti još veću i širu saradnju klubova iz svih delova Evrope. Ali kada predsednici lada i Evropska komisija iz Brisela poruče predsedniku UEFA da je novac ipak doneo mnogo toga dobrog i da probleme fudbala treba rešavati isključivo u okviru fudbalskih organizacija - a fudbalski klub je osnov i temelj funkcionisanja ne samo liga nego i fudbala u svim zemljama - onda razlog formiranja i postojanja te neke nove fudbalske organizacije možda bi mogao da se nađe u pokretanju takmičenja, tipa lige.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.