Tačka na dobru godinu

Izvor: Politika, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na dobru godinu

Meč u 20,15 časova na stadionu Zvezde (TV RTS1)

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras se oprašta od domaćih navijača za ovu kalendarsku godinu. Na našem najvećem stadionu "crveni" u prvom prijateljskom meču kod kuće dočekuju selekciju Norveške. Utakmica, na našem najvećem stadionu, počinje u 20,15 časova (TV RTS1).

Poslednji duel izabranici selektora Havijera Klementea dočekuju u veoma dobrom raspoloženju. Nema povređenih, a svi igrači su spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da još jedanput obraduju navijače i godinu završe bez poraza. Trijumf bi našim reprezentativcima doneo mnogo, pre svega na psihološkom planu pred nastavak kvalifikacionih borbi na proleće.

Ono što se znalo od objavljivanja spiska igrača jeste da Milan Stepanov neće igrati zbog kazne (isključen u istorijskom duelu s Česima 3:1), kao i da će trojica igrača biti prekobrojni, jer je dozvoljeno samo šest zamena. Selektor je juče bio zauzet predavanjem u Školi za trenere polaznike za "PRO" licencu, tako da je veoma teško naslutiti ko će to biti.

Havijer Klemente i njegov norveški kolega su pozvali 39 igrača za večerašnji duel. U našoj selekciji su: Stojković (Nant), Avramov (Trevizo), Marković (Dinamo, Kijev), Vidić (Mančester junajted), Krstajić (Šalke), Dragutinović (Sevilja), Tošić (Sošo), Ivanović (Lokomotiva, Moskva), Kovačević (Lens), Duljaj (Šahtjor), Ergić (Bazel), Stanković (Inter), Krasić (CSKA, Moskva), Ilić (Galatasaraj), Trišović (Crvena zvezda), Koroman (Portsmaut), Janković (Majorka), Pantelić (Herta), Žigić (Rasing, Santander) i Lazović (Vitese).

Age Hareide je doveo 19 igrača. To su: Jarstejn, Larsen (oba Od Grenland), Opdal, Moen (Bran), Bjerkej (Fredrikstad), Kerju (Lion), Grindhajm (Valerenga), Hagen (Zenit), Hof (Lin), Hestad, Stremstad (Start), Iversen, Soli (Rozenborg), Kipe, Rambek, B. H. Rise (Lilestrem), Nevland (Groningen), J. A. Rise (Liverpul), Arst (Tromso).

Naši će igrati u standardnoj opremi, dok će gosti nositi bele dresove i gaćice i plave čarape. Zanimljivo je da će pravdu deliti Grk Jorgos Kasnaferis, koji je nedavno sudio i u kvalifikacionom susretu protiv Jermenije. Pomagaće mu Hristos Kalacidis i Atanasios Nikolakopulos.

--------------------------------------------------------------------------

Uigravanje tima

Iskusni Ivica Dragutinović je prekjuče proslavio 31. rođendan, a danas će 31. put obući dres nacionalnog tima. O duelu s Norvežanima je rekao:

– Ovo je dobra prilika da selektor isproba i mlađe igrače. Moramo ozbiljno da uđemo u utakmicu i pokušamo da što pre postignemo gol i "otvorimo" rivala. Poznajem dosta norveških fudbalera i tvrdim da imaju zavidan kvalitet. Ipak, očekujem da će se oni braniti. Što se nas tiče imamo lepu šansu da protiv jakog protivnika uigramo linije tima.

--------------------------------------------------------------------------

Ostvareni dečački snovi

Boško Janković, jedan od najmlađih izabranika Španca Havijera Klementea, nije krio zadovoljstvo što se nalazi u najboljem državnom timu:

– Bio sam veoma iznenađen pozivom. Čast mi je da igram s ovim igračima. Do pre tri-četiri godine sam ih gledao, a sada sam s njima. Ostvarili su mi se dečački snovi. Ispunio sam jedan od svojih ciljeva. Drago mi je da ću debitovati na stadionu Crvene zvezde u kojoj sam proveo 14 godina. Jedva čekam da utakmica počne i da još jedanput pobedom obradujemo navijače.

On ističe da se nije odrekao igranja u mladoj selekciji:

– Mlada reprezentacija mi je mnogo pomogla. Igram za nju već tri godine i uvek ću se rado odazvati pozivu selektora Đukića. Ponavljam čast mi je da igram i za mladu u za "A" reprezentaciju.

Janković dodaje da su na poziv umnogome uticale i dobre igre u Španiji:

– Krenulo je kao u bajci. Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim igrama u Majorci. Nadam se da ću večeras uspešno debitovati. Nije bitno da li ću postići pogodak. Igraću za kolektiv, jer trijumf reprezentacije je najvažniji.

--------------------------------------------------------------------------

Naši uspešniji od rivala Od 1949. do 2004. godine naša selekcija je do sada odigrala 14 utakmica s Norveškom i ostvarila pozitivan bilans: deset pobeda, jednu nerešenu i tri poraza, uz gol-razliku 29:16. Pet mečeva je imalo prijateljski karakter, po četiri u mundijalskim i kvalifikacijama za kontinentalni šampionat i jedan na finalnom turniru prvenstva Evrope. Najubedljiviji trijumf zabeležili su "plavi". Bilo je to 5. novembra 1950. na stadionu "JNA", kada su golovima Ognjanova (35. i 46. minut), Mitića (40) i Rupnika (45) slavili sa 4:0. Norvežani su uzvratili 16. juna 1965. u Oslu. Na stadionu "Uleval" su pobedili s 3:0 golovima Semana (9), Nilsena (62) i Berga (87) u kvalifikacijama za Mundijal u Engleskoj.

Srbija – Norveška

Domaćin

7

5

1

1

15:5

Gost

6

4

0

2

13:11

Neutralno

1

1

0

0

1:0

Ukupno

14

10

1

3

29:16

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 15.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.