Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabuze i zvanično prvi Japanac u NBA

Japanski košarkaš Juta Tabuze postao je prvi Japanac koji se našao na spisku igrača nekog NBA tima, pošto ga je trener Feniks Sansa uvrstio medju 12 igrača koji večeras počinju sezonu.

Tabuze je visok 1,75 metara a uzor mu je Irvin "Medžik" Džonson. Trener Majk D'Antoni namenio mu je ulogu trećeg plejmejkera tima, tako da će sa klupe večeras početi prvu utakmicu sezone, koju Feniks igra protiv Atlante.

"Da budem iskren, još uvek nisam shvatio. Tek do pola verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada. Oduvek sam sanjao da igram u NBA ligi. Ovde su svi veliki i brzi, ali mislim da je srce najvažnije. Ovo je izazov kome se radujem", rekao je Tabuze.

Ovaj 24-godišnji košarkaš verovatno se neće naigrati pored Stiva Neša i Leandra Barbose, ali to nije nimalo obeshrabrilo njegovo oduševljenje.

"To što sam prvi Japanac u NBA ligi je neverovatno, ali ne želim time da se zadovoljim. Težak rad počinje sada", kazao je plejmejker Sansa.

Tabuze, koji je poznat po svojoj brzini i pasovima bez gledanja, učestvovao je u trening kampu Denvera prošle sezone, ali nije prošao selekciju. Prošlu sezonu proveo je u Long Bič Džemu iz ABA lige.

D'Antoni je izričit u objašnjavanju da Tabuzea nije doveo iz marketinških razloga i proboja na unosno japansko tržište.

"To mi kao treneru nimalo ne pomaže u želji da pobedjujemo u košarkaškim utakmicama. Momak satire zadnjicu od rada i zaslužuje šansu", objasnio je trener Feniksa.

Tabuze je rodjen u Jokohami i bio je najbolji košarkaš svoje generacije. Od 2000. do 2002. godine igrao je za univerzitet Brigam Jang sa Havaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.