TRAGOM KARAĐORĐA! Na istorijskom mestu po istorijski uspeh: Sibnica novi protivnik fudbalera Srbije Danas

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2023, 20:45

TRAGOM KARAĐORĐA! Na istorijskom mestu po istorijski uspeh: Sibnica novi protivnik fudbalera Srbije Danas

Vreme je za ispisivanje novih stranica.

Na svojoj premijernoj fudbalskoj utakmici, novinari portala Srbija Danas izgubili su od OFK Luga sa 2:1, ali su im borbenost, timski duh i tesan poraz dali vetar u leđa, da na svoje "sportske karijere" ne stave tačku, već nastave da treniraju i izađu u susret novim izazovima na travnatoj podlozi.

Vatreno krštenje je, uprkos porazu ostavilo prijatan ukus, a želja za novim nadmetanjem naterala nas je da održimo obećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i potražimo narednog protivnika, sa kojim bismo odmerili snage.

U porazu od Luga uspeli smo i da postignemo svoj prvi pogodak, a ambicije naših igrača i stručnog štaba sve više rastu.

- Očekujemo da se pokažemo u još boljem svetlu nego u premijernoj utakmici. Ipak, sada više nema opravdanje da smo neiskusni. Nameće imperativ pobede ili barem remija, a zna se da to može izazvati kontraefekat - oprezan je šef skauting službe Srbije Danas, Mirko Letunica.

Dugo se razmatralo ko bi mogao biti naredni rival ovoj grupi entuzijasta, a u brojnoj konkurenciji najviše se istakla ekipa Sibnice, iz istoimenog mesta, koja se takmički u Opštinskoj ligi Sopot.

Zašto smo baš kao narednog rivala odabrali Sibnicu?

Upravo zbog entuzijazma rukovodećeg čoveka kluba, koji se godinama bori da održi tim aktivnim, uprkos brojnim preprekama.

Naime, FK Sibnica je osnovan 1976. godine i treći je najstariji klub na teritoriji Sopota, odmah iza istoimenog kluba koji je nastao davne 1926. godine i Ralje (1938). Dva puta je Sibnica čak igrala Prvu Beogradsku ligu, te 1980. godine osvojila i Kup Beograda, a sada je sezonzu počela u najnižem rangu, Opštinskoj ligi Sopot. Međutim, sezonu neće privesti kraju, pošto je klub usled poteškoća morao da zapadne u stanje mirovanja.

- Na ovakav potez smo se odlučili zbog finansijskih sredstava i nemanja uslova. Opština i Mesna zajednica su totalno nezainteresovani za naš fudbalski klub koji ima dugu tradiciju. U okolnim mestima je situacija dosta bolja, pojedini klubovi čak i plaćaju igrače, a nama bi bilo dovoljno i da samo obezbedimo osnovne uslove za igru, poput putnih troškova i ograđivanja terena. U selu ima mladih momaka, koji bi igrali, postoji želja i velika ljubav prema fudbalu. Zato mi je bilo drago kada su me sa vašeg portala pozvali i pokazali zainteresovanost. Vi iz Beograda želite da pomognete, a izostaje nam podrška od vodećih ljudi iz ovog sela - rekao je Siniša Pantelić, predsednik FK Sibnice.

Utakmica je zakazana za nedelju, 2. april, od 12:30 na stadionu u Sibnici.

Sibnica je naselje koje pripada beogradskoj opštini Sopot, a nalazi se na nekih 50 kilometara od prestonice Srbije.

U Sibnici je u vreme Srpske despotovine bila izgrađena crkva Svetog Nikole sa zidinama koje su je opasivale. Sredinom 30-ih godina 20. veka, crkva je zbog svoje dotrajalosti i nedovoljne prostranosti da primi sve vernike srušena. Na njenom mestu je izgrađena nova u moravskom stilu. Bedemi iz doba despota Stefana Lazarevića su ostali i do dan danas. U porti crkve se takođe nalazi i memorijalno groblje meštana Sibnice, vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu i čije se pravo mesto pokopa ne zna.

Selo Sibnica je imalo vrlo važnu ulogu i u stvaranju moderne Srbije. Nakon što je ubio Turke u Orašcu, Кarađorđe je 15. februara 1804. došao u obližnje šumadijsko selo Sibnicu i sa njenim meštanima pobio lokalne Turke i spalio njihov han. Ovaj deo istorije sela Sibnice je opevan u epskoj pesmi Početak bune protiv dahija koju je ispevao Filip Višnjić, a zapisao Vuk Stefanović Кaradžić.

Podsećamo, fudbaleri Sibnice će u nedelju, 2. aprila od 12:30 ugostiti ekipu Srbije Danas. To će za igrače našeg portala biti druga po redu utakmica, a baš kao što je to bio slučaj i u prvoj, akcenat će biti na druženju i dobroj zabavi, uz fer i korektnu borbu na samom terenu. Sada već tradicionalno, nakon dva poluvremena na terenu očekuje nas i treće!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.