TORINO: Hrvatska je u finalu

Izvor: MVP.rs, 08.Jul.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TORINO: Hrvatska je u finalu

Prvi poraz za Helene na turniru u Italiji.

Reprezentacija Hrvatske je prvi finalista Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Torinu. Izabranici Aleksandra Petrovića su u polufinalu bili bolji od Grčke rezultatom 66:61. Drugi polufinalni meč turnira u Italiji, u kojem se sastaju Azuri i Meksiko, igra se od 21 sat.

Selektor Hrvatske je sjajno pripremio duel sa, do ovog meča, neporaženim Helenima. Rizikovao je šut za tri poena Janisa Adetokunboa (0/7) i >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Nika Kalatesa (1/5) kako bi punio reket i onemogućio rivala da preko centara stiže do lakih poena. Uz to, Petrovićevi izabranici su bili potpuno ravnopravni u skoku (42-42), a uspeli su i da potpuno zaustave igru u tranziciji Grka.

Kako bi se u fudbalskom žargonu reklo, "kockasti" su ispoštovali sve što je dogovoreno u svlačionici, a uz to su sjajno šuterski otvorili utakmicu. Prvu deonicu su dobili sa 31:13. Sredinom drugog kvartala razlika je iznosila maksimalnih 24 poena (37:13), ali se Grčka tada probudila. Četa Fotisa Kacikarisa je zaigrala sjajno u dobrani, dok je konce igre u napadu u svoje ruke uzeo Janis Adetokunbo. Ušli su i neki šutevi, pa se prednost Hrvatske do poluvremena istopila na samo 10 poena - 44:34.

Grčka je nastavila u istom ritmu i na početku druge polovine meča, pa je na tri minuta i 22 sekunde pre kraja treće deonice povela sa 47:46 posle uspešno izvedenih slobodnih bacanja Stratosa Perperoglua. Isti igrač je pogodio slobodno bacanje nakon tehničke greške Krunoslava Simona za 48:46, da bi prvi koš iz igre za Hrvatsku u trećoj četvrtini ubacio Bojan Bogdanović posle gotovo osam minuta igre - 48:48!

U finišu treće u prva tri minuta četvrte deonice vođen je pravi sportski rat, a u takvoj situaciji su se bolje snašli košarkaši Hrvatske. Posle 30 minuta igre su vodili sa 52:49, da bi koševima Bogdanovića i Marija Hezonje stigli do 56:49 na sedam minuta pre poslednjeg zvuka sirene. Ispostavilo se da u tim momentima meč prelomljen. Grčka nije imala snage za novi preokret. Njeni igrači su ulazili u nerezonske završnice i praktično srljali u poraz.

Kao i u prva dva meča na turniru, najbolji u redovima Hrvatske je bio Bojan Bogdanović sa 20 poena. Pratio ga je Dario Šarić sa 16 poena i osam uhvaćenih lopti, dok je važnu ulogu na otvaranju meča imao i Krunoslav Simon. Iskusni bek je završio sa 11 poena, osam skokova i tri asistencije. Svoj doprinos pobedi, nakon dve veoma loše utakmice na startu turnira, dao je i Miro Bilan. Centar Cedevite je upisao devet poena i sedam skokova.

Najbolji igrač Grčke je potpuno zakazao u ovom delu. Janis Adetokunbo je zabeležio po devet poena i skokova i četiri asistencije, ali uz šut iz igre 3/14 i čak šest izgubljenih lopti. Iza linije za tri poena je pokušao sedam puta i nijednom loptu nije probacio kroz obruč. U tom segmentu igre su ga u potpunosti ispratili saigrači, sa samo osam trojki iz 34 šuta! Najefikasniji u poraženom timu bio je Startos Perperoglu sa 13 poena.

Finalni susret turnira u Torinu igra se u subotu, 9. jula, od 21 sat.

Grčka - Hrvatska 61:66 (13:31, 21:13, 15:8, 12:14)

Grčka: Atineu, Kalates 3, Burusis 8 (7sk), Mancaris 3, Agravanis 7, Papapetru 9, Haralabopulos, Bogris, Perperoglu 13, Adetokunbo J. 9 (9sk, 4as, 6il), Kufos 4, Adetokunbo T. 5. Trener: Fotis Kacikaris

Hrvatska: Babić, Krušlin, Stipčević, Simon 11 (8sk, 3as), Hezonja 6, Šarić 16 (8sk), Ukić 2 (5as), Planinić 2, Bilan 9 (7sk), Šakić, Arapović, Bogdanović 20. Trener: Aleksandar Petrović

(foto: FIBA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.