Svi u sindikat

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi u sindikat

Fudbaleri Meridijan Superlige jednoglasno su podržali ideju osnivanja sindikata igrača. Ovu inicijativu nedavno je pokrenuo defanzivac čačanskog Borca i nekadašnji internacionalac u Poljskoj i Češkoj, Mirko Poledica, koji je na konferenciji za novinare govorio o nepoštovanju prava fudbalera u Srbiji i problemima sa kojima se igrači suočavaju u domaćim klubovima.

- Svaki igrač bi od svoje mesečne plate sindikatu uplatio dva do tri odsto od svoje zarade. U slučaju da klub igraču >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne isplati ugovorom propisanu platu, sindikat bi fudbaleru trebalo da nadoknadi zaradu, a zauzvrat dobije ovlašćenje da klub tuži za nepoštovanje propisa - rekao je Poledica kome, na primer, Čukarički duguje 60.000 evra.

Vezista Crvene zvezde Ognjen Koroman, koji je nekada nastupao za ruske i engleske klubove, ima iskustva sa organizacijom ovakvog tipa i kaže da u potpunosti podržava osnivanje sindikata.

- U Crvenoj zvezdi je sve normalno i ne mogu da kažem da sam imao ikakvih problema, ali uopšteno u srpskom fudbalu ima dosta neželjenih stvari, a dosta igrača ne sme da govori o svojim problemima jer nema ničiju zaštitu. U Engleskoj i Rusiji takva udruženja su maksimalno organizovana - rekao je Koroman.

Štoper Partizana Nenad Đorđević koji je prošle godine nastupao za japanski Džef junajted, takođe, podržava inicijativu Poledice.

- Sviđa mi se u kojem pravcu ide to razmišljanje. To je dobra stvar, a najbolji dokaz je udruženje profesionalnih fudbalera koje postoji u Engleskoj, kao i slične asocijacije u drugim razvijenim zemljama. Potrebno nam je tako nešto, jer danas smo fudbaleri, a sutra ko zna gde smo. Voleo bih da do toga dođe, mada nisam siguran da će to biti lako, jer ipak je ovo Srbija - rekao je Đorđević.

Poput Đorđevića, nekadašnji igrač Smedereva, Partizana i španskog Kadiza, Nenad Mirosavljević, skeptičan je po pitanju mogućnosti za ovakav projekat.

- To je super ideja, igrači bi sigurno bili zaštićeniji. Trenutno se njihova prava ne mogu porediti sa situacijom u Španiji. Ovde je sve kako vlasnici klubova kažu, igrač tu ništa ne može da uradi. Ne znam, ipak, koliko bi ta ideja zaživela kod nas. Prvo moraju mnoge stvari da se reše. Sudstvo mora da se dovede na neki nivo - naveo je Mirosavljević.

Položaj fudbalera u Srbiji negativno je ocenio i veteran Vojvodine Miodrag Pantelić koji je deo karijere proveo u Bugarskoj i Kini.

- Iskreno, u Srbiji je, osim u tri ili četiri kluba izuzeta, situacija totalno amaterska, sve se svodi na sujetu jednog čoveka, obično vlasnika kluba, koji odlučuje o svemu, pa i o tome da li će igrač biti isplaćen ili ne. Osnivanje sindikata fudbalera nam je svakako potrebno, ako ništa drugo onda zarad budućih generacija fudbalera - ocenio je Pantelić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.