Svi smo mi majmuni VIDEO

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi smo mi majmuni" VIDEO

Poslednjih nedelja rasizam je u centru pažnje u Seriji A, a sada je dobio novu skandaloznu epizodu.

Od početka sezone tamnoputi fudbaleri su često na udaru rasista, pre svih Mario Baloteli koji je podigao najveću prašinu.

Problem su dodazno "zakuvali" mediji naslovom "Crni petak" uz fotografije tamnoputih fudbalera, pa su čelnici Serije A odlučili da konačno i oni reaguju.

Pokrenuli su anti-rasističku kampanju, ali na skandalozan način.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Naime, predsednik Serije A Luiđi de Siervo je izabrao umetnika Simonea Fugacota da pripremi postere sa porukom "Ne razizmu".

On je, verovali ili ne, odlučio da su idealna tema majmuni ofarbanih lica!

Ovo je izazvalo gnev javnosti, čak i ogranizacija koje blisko sarađuju sa fudbalskim savezima i ligama, a osudili su ga i brojni klubovi, među kojima Milan i Roma.



"Italijanski fudbal nas je još jednom ostavio bez reči. Teško je razumeti šta su u Seriji A mislili",
oglasili su se iz anti-diskriminatornog tela FARE.

Umetnik je pokušao da "odbrani" svoju kreaciju definišući je izjavom "mi smo svi majmuni".

"Odlučio sam da napravim portret majmuna u priči o rasizmu jer su oni metafora ljudskih bića. Prošle godine sam bio na utakmici Inter – Napoli (na kojoj je defanzivac Napolija Kalidu Kulibali vređan na rasnoj osnovi) i bio sam ponižen. Svi su uzvikivali "majmune" Kulibaliju, igraču koga poštujem", rekao je Fugacozo.

Međutim, u FARE smatraju da je njegov izbor neprimeren.

"U zemlji u kojoj vlasti ne uspevaju da se izbore sa rasizmom iz nedelje u nedelju, Serija A je lansirala kampanju koja liči na bolesnu šalu. Ove kreacije su užasne, biće kontraproduktivne i dehumanizovaće ljude afričkog porekla. Vreme je da se oglase napredni klubovi u ligi", poručili su iz FARE.

A prvi su se oglasili sa San Sira i rimskog Olimpika.

"Umetnost može da bude moćna, ali se snažno protivimo upotrebi majmuna kao slike borbe protiv rasizma", poručili su iz Milana, dok su iz Rome istakli "iznenađenost" ovom kampanjom, "Razumemo da liga želi da se bori proziv rasizma, ali ne verujemo da je ovo pravi način za to".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.