Svetski omladinski hor u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2017, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski omladinski hor u Somboru

Mladi horskih pevači iz 33 zemlje sveta i 58 glasova. Svi oni čine Svetski omladinski hor koji će tokom jula nastupati u Srbiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Prvi grad na toj turneji je Sombor. A pripremiti jedan takav hor nije ni malo jednostavno i poseban je izazov, kaže dirigent Zoltan Pad.

"Najveći deo posla mi je bio da ujednačim te mlade pevače koji dolaze iz različitih zemalja, različiti su im maternji jezici i izgovori vokala. Trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ih je sve ujednačiti kako bi isto zvučali", veli on.

"Svetski omladinski hor i ova turneja nosi poruku da su mladi ujedinjeni u jedan ansambl iako pripadaju različitim kulturnim, nacionalnim i religijskim zajednicama", napominje Gabor Moczar, predsednik evropske horske organizacije EUROPA CANT.

Sombor je imao privileguju da Svetski omladinski hir čuje pre Zagreba, Beograda, Budimpešte,Ljubljane.

"Somborska publika ima privilegiju na uživa u jednom, ovakvom horu kojim diriguju jedan dirigent iz Kenije i jedan iz Mađarske. Čuće se, na jedan novi način i kompozicije sa ovih prostora", ističe Milan Radićić iz Somborskog pevačkog društva.

"Velika stvar je u pitanju, jer to je jedan ansambl koji ujedinjuje sve mlade i drago nam je da je to jedan deo naših internacionalnih aktivnosti", dodaje Tamara Adamov Petijević, iz Srpskog horskog saveza.

Za svaku od zemalja u kojoj će nastupiti Svetski omladinski hor pripremio je i dela poznatih nacionalnih kompozitora, a na repertoaru su i duhovne i svetovne kompozicije Istočne Evrope i Afrike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.