Svetska liga kao trening za Evropsko prvenstvo

Izvor: Politika, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska liga kao trening za Evropsko prvenstvo

Naši odbojkaši danas (16 č, TV) u Moskvi igraju prvi meč protiv Rusije na početku Svetske lige. – Drugi duel sutra u isto vreme

Danas i sutra, oba puta u 16 časova (TV), naša reprezentacija igra protiv Rusije u prvom dvokolu u Svetskoj ligi za odbojkaše. U Moskvi će biti otvoreno novo poglavlje muške odbojke kod nas, ne samo zbog toga što državna selekcija počinje da se takmiči pod imenom Srbija već i zato što se kreće u stvaranje ekipe. Tačka na uspešnu deceniju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojoj se uzletelo i na najvažniji sportski presto – olimpijski – stavljena je četvrtim mestom na Svetskom prvenstvu u Japanu krajem prošle godine.

U odlučujućim utakmicama se videlo golim okom da je trofejna stara garda na izmaku moći i da našu reprezentaciju čekaju drukčije okolnosti.

Na megdan Rusima otišlo je 12 igrača, što debitanata, što drugopozivaca u vreme dok su u prvim borbenim redovima bili dugogodišnji stubovi tima.

Među nosiocima igre iz "zlatnog" doba i dalje se računa na srednjaka Andriju Gerića i pucača razaračke snage Ivana Miljkovića.

Međutim, njih dvojica će da izostanu s prvih utakmica. Gerić je bio predviđen, ali se povredio, dok će Miljković da se priključi kasnije.

Zbog toga u Svetskoj ligi nije zadatak plasman na završni turnir u Katovicama (11-15. jul), a na to pravo stiču prvoplasirani u četiri grupe, neposredno domaćin Poljska, bez obrira na rezultat, i jedna reprezentacija koja će da dobije takozvani poseban poziv.

Naši će igrati i s Egiptom i Kubom. Ukupno 12 mečeva koristiće im da se što bolje spreme za Evropsko prvenstvo u Moskvi i Petrogradu (6-16. septembar).

Tako, doduše, razmišljaju i drugi, pa i Rusi, pogotovo što su domaćini Šampionata Starog kontinenta.

Najveći motiv u Svetskoj ligi, komercijalnom takmičenju Svetske odbojkaške federacije, začetom 1990, ove godine imaju četvorostruki uzastopni pobednici Brazilci, neporaženi na međunarodnoj sceni od Svetskog prvenstva 2002, i domaćini finalnog turnira Poljaci, koji su u "koži" u kojoj je "zborna komanda" bila lane.

Njihova obaveza je tim veća jer su sada oni vicešampioni sveta.

Za razliku od prošle godine, kada je finale Svetske lige bilo u Moskvi, pred Rusijom nisu postavljeni visoki ciljevi.

To priznaje i njen novi prvi trener Vladimir Alekno, naslednik našeg stručnjaka Zorana Gajića koji ju je doveo do srebra na Evropskom prvenstvu pretprošle godine i bronze u Svetskoj ligi na domaćem terenu, ali se nije proslavio na Svetskom prvenstvu u Japanu (sedmo mesto) pa je otpušten.

Alekno ne bi da se opeče već na vatrenom krštenju. U reprezentaciju je vratio 37-godišnjeg dizača Vadima Hamutckiha. Na njega Gajić nije računao.

Oslonio se na neiskusnog poslovođu, a tome je, po mišljenju ruske javnosti, platio ceh.

Našima je ovo deseto učešće u Svetskoj ligi i to uzastopno (finalisti 2003. u Madridu i 2005. u Beogradu). U mečevima s Rusijom je pretrpljeno svih sedam poraza.

G. A.

[objavljeno: 26.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.