Sve u 16 sa Novakovićem: Ide čistog obraza, 1:10 ostaje

Izvor: Mondo, 24.Jun.2019, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve u 16 sa Novakovićem: Ide čistog obraza, 1:10 ostaje

Jedan od pouzdanih znakova dobrog rada je kada nastupi mlađih i seniorskih selekcija zaliče, kada se uoče pravila i principi. Ovog juna, kao retko kada, zaličili su i nastupi "orlića" i "orlova", kao i izjave njihovih selektora.

Jedan od pouzdanih nagoveštaja da se u fudbalskoj organizaciji radi dobro i temeljno, planira dugoročno i sistemski, a ponaša odgovorno i rezonski je kada vremenom nastupi mlađih selekcija i seniorskog tima - na terenu i van njega - počnu da liče...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Sve dok jednog dana ne postanu konstanta, savladane veštine i stečene navike rutina, a preskakanje usputnih prepreka na putu ka konačnom, zajedničkom cilju stvar automatizma za svakog profesionalca ili volontera angažovanog na tom projektu.

To bi morao da bude izazov postavljen pred svakoga ko namerava da se oproba u proizvodnji vrhunskog fudbala, bez obzira da li sedi u fotelji ili na klupi, da li se presvlači u svlačionici ili ekonomatu, da li radno vreme provodi u kuhinji ili za volanom, da li je pozvan da se pridruži ili ovog puta nije.

Vremenom, uz dosta bezuslovno potrošene energije, pametno uloženih sredstava, neposredno primenjenog znanja, unapred založenog strpljenja i nešto malo sreće, neprimetno ojačaju temelji takve organizacije vezani stečenim poverenjem, svih u sve i svakoga u sebe.

Tek tada, godinama pozitivno vaspitavani, naviknuti na standarde potrebne da bi se prošle stroge, ali pravične selekcije, uigrani i sprijateljeni od dečačkih dana, igrači postaju spremni i voljni da sami podižu standarde u zdravoj konkurenciji u kojoj treneri, potom, mogu da prepoznaju one najsposobnije.

Svesni da su tu privremeno i da vreme leti, naročito u sportu, angažovani treneri, koordinatori, direktori, potpredsednici i predsednici ne bi smeli da potroše ni dan u nameri da oko onih najsposobnijih izgrade osećaj pripadnosti grupi, kulturu igre, radne navike i sportske manire, sve dok se jednog dana, u bližoj ili daljoj budućnosti, ne oformi prepoznatljiv stil pojačan dozom zdravog patriotizma.

SVE U 16 SA PETROVIĆEM: ISPRAĆAJ SELEKTORA...

Realnost je da čak ni onda uspeh neće biti zagarantovan, ali hoće šansa da se najboljih 11 jedne takve organizacije ravnopravno bori sa sličnom fabrikom vrhunskog fudbala sa suprotnog kraja planete bez bojazni da će neuspeh u takvoj borbi biti mučan, sudbonosan, sa dalekoročnim posledicama…

...baš kao što ni uspeh neće biti nezapamćen, istorijski, neponovljiv i sa kratkoročnim efektima.

U svemu postoji jedan ozbiljan problem, što neke konkretne koristi od eventualnog uspeha na kraju iscrpljujućeg i neizvesnog putovanja uglavnom ima nekolicina igrača, poneki trener i retko koji funkcioner.

Ovog juna, kao retko kada, igre i rezultati mlade i seniorske reprezentacije Srbije, ponašanje "orlića" i "orlova" na terenu, kao i javni nastupi dvojice selektora, zaličili su jedni na druge u meri u kojoj je moguće prepoznati konstante, rutine i automatizam.

Nažalost.

Treneri-početnici bez iskustva i rezultata u radu sa pripadajućim godištima, selekcije igrača uz neizostavne izostanke onih kojima je vreme da budu najbolji, improvizacija ispred principa, neprijatna urušavanja na najvažnijim turnirima, fakultativna sastajanja i rastajanja, uz specifičan način sagledavanja rezultata sopstvenog rada, sve su to bile zajedničke karakteristike mlade i seniorske reprezentacije Srbije ovog juna pod vođstvom dvojice asistenata Slavoljuba Muslina, koji su potom dobili priliku da se dokažu samostalno.

Ispostavilo se u samo 15-ak dana da su Goran Đorović i Mladen Krstajić na veoma sličan, gotovo identičan način doživeli rezultate koji će ostati iza njih - 1:10 u Trstu i 0:5 u Lavovu.

"Odlazim čistog obraza", poručivali su, kao da se čist obraz ne podrazumeva.

O tome i još nekoliko "gorućih" tema bilo je reči danas u srcu šesnaesterca, gde se drugi put od pokretanja Mondo podkasta "Sve u 16" našao TV komentator i fudbalski analitičar, kolega Vlada Novaković sa "Sportkluba".

Poslušajte…

...ili pogledajte 21. epizodu snimljenu jutro posle debakla U-21 reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu.



Izvor: YouTube/MONDOPORTAL

Zapratite #Sveu16 podcast na YouTube ili SoundCloud kanalu, tamo vas čekaju stare epizode i novi gosti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.