Sve je počelo od Mela – Nagetsi su Proces, ne Siksersi

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 12:04

Sve je počelo od Mela – Nagetsi su "Proces", ne Siksersi

Titula Denver Nagetsa je školski primer sistematskog rada na izgradnji šampionskog tima.

Osvajanje trofeja "Lerija O'Brajena" nije stiglo preko noći u Kolorado.

Štaviše, taj proces je trajao bukvalno 13 godina. I ne koristimo reč proces slučajno.

On se poslednjih godina često koristi u NBA ligi u vezi sa šampionskim projektima ekipa koje se odluče da same izgrade konkurentan tim uz pomoć izbora na draftu.

Godinama se ta reč koristila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao sinonim za projekat Filadelfija 76ersa koji je počeo 2013. dolaskom Sema Hinkija na mesto generalnog menadžera.

Iz sezone u sezonu je Hinki kombinovao sa "pikovima" i trejdovima kako bi oko Džoela Embida izgratio šampionski tim.

Ogroman broj mladih zvezda je prošao kroz Filadelfiju – Džalil Okafor, Nerlens Noel, Majkl Karter-Vilijams, Markel Fulc, Ben Simons, ali titula nije stigla.

Međutim, ispostavilo se da su Siksersi prekombinovali pa su u međuvremenu pokušali da malo ubrzaju stvari dovođenjem dokazanih zvezda, ali kombinacije sa Džimijem Batlerom i sada sa Džejmsom Hardenom nisu donele rešenje.

S druge strane, Nagetsi su ostali dosledni svom projektu koji je počeo sada već daleke 2010. godine.

Istina, mnogo kasnije će u Denver stići igrači koji su postali temelj šampionskog tima, ali svemu tome je prethodio jedan događaj iz leta 2010.



"Imao sam 30 godina i moj otac (Sten Krenke) me postavio na čelo tima. A moj prvi zadatak je bilo da odem u Baltimor gde je Melo tražio da bude trejdovan"
, rekao je predsednik Nagetsa Džoš Krenke u noći kada je njegov tim osvojio prvu titulu u istoriji franšize.

To leto 2010. godine je potpuno promenilo sliku NBA lige.

Tada je Lebron Džejms doneo "odluku" da napusti malo tržište Klivlend Kavalirsa i pridruži se Dvejnu Vejdu i Krisu Bošu u "supertimu" Majami Hita.

Lebron je tako pokrenuo lavinu u NBA jer je u narednoj deceniji počela "epidemija" transfera superzvezda u redove jakih timova kako bi olakšali sebi put do titule.

A za Denver Nagetse to leto je bilo ključno jer je njihova superzvezda Karmelo Entoni zatražila trejd u Njujork Nikse.

Ali, za razliku od Lebrona koji je Klivlend napustio po isteku ugovora, Entoni nije ostavio Nagetse praznih šaka.

On je saopštio timu godinu dana pre isteka ugovora da nema nemeru da ga produži, već je zatražio trejd od kog su korist imale obve strane.

Nagetsi su dobili šansu da dobro naplete njegov odlazak, a Entoni priliku da sa Niksima potpiše petogodišnji maksimalni ugovor.

To je bila osnova za dugogodišnju izgradnju šampionskog tima Nagetsa.

Strpljivo su Krenke i njegovi saradnici dovodili igrače i čekali trenutak kada će u svom timu imati svoje zvezde oko kojih mogu da prave šampionski tim.

To strpljenje je nagrađeno sredinom prethodne decenije.

U leto 2014. Nagetsi su draftovali Nikolu Jokića kao 41. pika, sledećeg je došao trener Majk Meloun, a šlag na tortu stigao je na leto 2016.

Šest godina nakon odlaska Entonija, Nagetsi su iskoristili poslednji deo koji su dobili u tom trejdu.

Taj deo bilo je pravo na zamenu pikova prve runde na draftu 2016. godine.

Denver je tu sezonu završio sa 33-49 i imao je pravo na devetog pika, dok su Niksi sa 32-50 stekli pravo na sedmi izbor na draftu.

Taj izbor bio je Džamal Marej.

I tada je počeo da se stvara jedan od najboljih tandema NBA lige u ovom veku.

Jokić i Marej su prvi tandem koji je imao prosek od najmanje po 25, poena uz po pet skokova i asistencija u celom plej-ofu.

A samo su Kobi Brajant/Šekil O'Nil 2001. i Stef Kari/Kevin Durent 2017. bili efikasniji tajdem u plej-ofu od Denverovih heroja.

A priča o njihovom putu do NBA titule je još jedna priča o strpljenju cele ogranizacije koja im je dozvolila da postepeno rastu i razviju se u velike zvezde.

Strpljenje koje je imalo brojne izazove, najveći 2021. kada je Marej pokidao prednji ukršteni ligament, ali kada su Nagetsi još jednom pokazali da je poverenje u igrače ključ šampionskog karaktera.

"Moram da priznam, imao sam svoje sumnje. To je prirodno", rekao je Marej koji je nakon povrede pitao trenera Majkla Melouna da li će ga trejdovati.

Nije mogao sa shvati kako bi tim ostao uz njega toliko dugo znajući koliko će trajati rehabilitacija.

Ali činjenica da su Nagetsi čekali njega ali i Majkla Portera Mlađeg (operacija leđa) tokom dve sezone u kojima je Jokić bio najkorisniji igrač lige, učinilo je ovaj tim tako snažnim ove sezone.

Učinilo ga šampionskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.