Izvor: MozzartSport.com, 22.Jul.2020, 10:55

Supermajstorica odlučuje ko vlada Slovenijom: Atomski Grofovi ili ranjeni Zmajevi

Večeras od 20.45 u Celju istoimeni domaćin i Olimpija u međusobnom okršaju odlučuju, i to u poslednjem kolu, o šampionu nekadašnje jugoslovenske republike

"Zdrava priča" ili "raspad sistema"? Grofovi ili Zmajevi? Večeras od 20.45 u Sloveniji se u poslednjem, 36. kolu četvorokružnog šampionata odlučuje o novom/starom prvaku između Celja i Olimpije.

Situacija je veoma napeta jer postoji velika mogućnost da ovom bivšom jugoslovenskom republikom zavlada nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << devet godina strahovlade Olimpije i Maribora, klub van dva najveća grada. Poslednji put to je pošlo 2010. za nogom Kopru, pre toga je Gorica iz Nove Gorice četiri puta osvajala trofej, pa Domžale u dva navrata. Ostalo je otišlo u ruke dva velikana.

Prošle godine je Maribor postao šampion, ali je tokom ove ostao bez možda i najveće snage - sportskog direktora i legendarnog fudbalera Zlatka Zahovića čija se vladavina u Vijoličastima poklopila sa godinama najvećih uspeha kluba, kako na domaćoj, tako i međunarodnoj sceni. Dovodio je bivši as Partizana i čuvenu mušemu Lige šampiona na Ljudski vrt.

Taj rastanak, naravno gorak, Maribor je skupo koštao i ekipa sada samo može da gleda ko će uzeti ove večeri njegovu krunu, u nadi da to neće biti omražena Olimpija. Situacija sa tamošnjom fudbalskom scenom je donekle slična kao kod nas. I tamo manje-više vladaju dva kluba, pa ih ostali posebno ne vole, i tamo imaju međusobni Večni derbi, gde se psuju na pasja kola. Istina, politika se ne meša u sport, ali finansije svakako da.

I tu dolazimo do Celja... U pitanju je više-manje provincijski klub bez svetle, ali ipak vek stare istorije. U vreme Jugoslavije tavorio je uglavnom u regionalnoj ligi, a tek jednom je postao savezni drugoligaš. Ipak, od osamostaljena "dežele" popularni Grofovi su postali stalni prvoligaši, a 2003. im je titula umalo umakla. S tim što su se tada borili sa Mariborom.

"Celje je sada gradski klub, domaće kompanije ga finansiraju", započinje nam priču kolega iz Slovenije, tamošnji poznati sportski novinar portala Ekipa24, Jure Bohorič.

"Pre nekoliko godina u klub su ušli Ukrajinci, ali nisi doneli pare, nisu doneli ništa osim probleme. Sada se ponovo priča, da će doći neki biznismen iz Rusije. Priča se i da je već ulozil pare, digao plate igračima itd. Verovatno nije istina, ali je fakat, da Celje od tada igra mnogo bolje. Zanimljivo je da im je trener Dušan Kosić, rođen u Ljubljani, legenda Olimpije. Bio je i trener Zmajeva. Uvek se pričalo da je on stručnjak koji igra lep, dobar fudbal, ali ne zna da igra na rezultat i zbor toga nikada neće ništa osvojiti. Sada može doneti Celju prvi trofej prvaka u istoriji".

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

A za to mu je potrebno samo da ne izgubi. Bilo koji drugi rezultat mu odgovara. Sem toga igra na domaćem terenu i bilo bi pravo čudo da klub iz grada Grofova Celjskih, čuvene srednjovekovne aristokratske porodice, krvno povezane i sa ovdašnjim pojedinim velikašima, prokocka sva tri boda.

S druge terena na stadionu Zdežele naći će se ranjeni Zmajevi koji se već duže vreme nalaze u pre svega organizacionom haosu, pošto gazda Milan Mandarić pokušava da ih, po svemu sudeći proda. Na to su se naravno nadovezali i slabi rezultati u poslednje vreme, te je Olimpija nakon 10 meseci sedenja na vrhu tabele, sada to mesto morala da prepusti Celju.

"Olimpija je već imala trofej u rukama, ali onda su se u Ljubljani počele dešavati čudesne stvari. Kad je klub bio na vrhu tabele, Milan Mandarić je opet odlučio da zameni trenera. Safet Hadžić, kojeg navijači vole, izgubio je posao, a umesto njega došao je nepoznati Hrvat Dino Skender. On je u četiri utakmice ubeležio četiri pobede, bio i bolji od Maribora, kada se činilo da je priča o šampionu gotova. Ali opet se desio pad. Olimpija je izgubila kod kuće od Aluminija i Tabora, u Muri uzela samo bod i posle 10 meseci dozvolila da Celje prvi put u sezoni zauzme vrh tabele", objašnjava Bohorič, inače dugogodišnji hroničar dešavanja u Olimpiji.

"Problem kod Olimpije je što su loše radili u koronakrizi. Sada imaju ozbiljne fizičke probleme. Isto tako barem 10 igrača odlazi iz kluba pošto ostaju bez ugovora. Sve to utiče na klub, igraju loše, sasvim su izvan forme. U isto vreme Celje je počelo da igra atomski fudbal. U jednom trenutku imalo je 11 bodova od Olimpije i svi su ih otpisali. Danas su prvi na tabeli i imaju strašan napad. Dario Vizinger trpa golove kao lud, Mitja Lotrič je MVP sezone. Tu su jos neki mladi, dobri klinci, koji imaju super statistiku (Kerin, Božić...)".

Olimpija u poslednja tri kola nije zabeležila niti jednu pobedu dok je Celje poslednji put poraženo još u novembru. Domaćin je blagi favorit, ali ranjeni lavovi, u ovom slučaju Zmajevi su tada najopasniji. Uostalom, Olimpija mora do pobede, a Celje to ne sme da joj dozvoli. Videćemo kako će se "atomski Grofovi" snaći u defanzivi pod velikim, istorijskim pritiskom.

Početak naredne sezone u Sloveniji planiran je već za 12. avgust.

SLOVENIJA 1 - 36. KOLO

Sreda

18.00: (5,20) Aluminij (3,80) Maribor (1,60)

18.00: (1,25) Bravo (5,70) Rudar (9,50)

18.00: (1,38) Domžale (4,50) Triglav (7,50)

18.00: (2,95) Tabor (3,25) Mura (2,30)

20.45: (2,75) Celje (2,80) Olimpija (2,75)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.