Izvor: MozzartSport.com, 07.Maj.2021, 09:43

Superligaške kalkulacije: Osam klubova strepi, Pazar jedini ne zavisi od sebe

Tri kola pre kraja trećina Superlige u nezavidnoj situaciji, četiri tima već ispala

Superligaška trka ulazi u foto-finiš, pred nama su još tri kola, a poseban fokus biće na preostala dva mesta koja vode u niži rang. Remijem protiv Mačve (2:2), Inđija je i matematički ispala iz trke za opstanak s obzirom na to da ima devet bodova zaostatka u odnosu na rivale koje uz to očekuju međusobni dueli, te će svakako ostvariti bodovni pomak. Na taj način, u prethodnom kolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << izabranici Gorana Milojevića pridružili su se OFK Bačkoj, Mačvi i Zlatiboru među povratnicima u prvoligaško društvo, te je, tri kola pre kraja, jedino pitanje na koje se traži odgovor koja su poslednja dva kluba koja napuštaju Superligu Srbije.

U realnim kalkulacijama za opstanak i borbi da zadrže mesto u eliti našlo se osam klubova koji su tri kola pre kraja zbijeni u rasponu od samo pet bodova. Mala razlika, uz činjenicu da je u igri čak devet bodova, rasplet čini vrlo neizvesnim i komplikovanim, međutim opcije klubova već sada su delimično jasne. Najteži posao očekuje Novi Pazar koji će morati da osluškuje i učinak preostalih klubova, dok bi Napredak i Spartak vrlo brzo mogli da naprave iskorak i potencijalno završe sve brige po pitanju budućnosti već predstojećeg vikenda.

Novi Pazar (42 boda)

36. kolo: Novi Pazar - Mladost

37.kolo: Metalac - Novi Pazar

38. kolo: Novi Pazar - Napredak

Povratnik u elitu trenutno je u najneugodnijem položaju, i jedini je tim koji nema sudbinu u svojim rukama pred preostala tri kola. Pobeda u narednom kolu Pazarcima bi obezbedila siguran korak makar do 15. pozicije s obzirom da će istog vikenda snage odmeriti Radnički i Rad, pa bi poraženi ostao iza leđa Pazaru ukoliko Mladost ne odnese ni bod sa narednog gostovanja. Osim ka Nišu, Pazarci će tokom 36. kola gledati i ka Zaplanjskoj ulici gde Voždovac dočekuje Napredak, a eventualna pobeda Zmajeva značila bi potpuni povratak izabranika Davora Berbera u trku jer bi sa dve pobede u narednim kolima ostavili iza sebe i Napredak. Ipak, jasno je da Novi Pazar u aktuelnom trenutku ima najteži zadatak u borbi za elitu, a šanse je sveo na minimalne porazom pre dva kola na svom terenu od Voždovca (0:2) kojim je ostao ispod crte, ali se i doveo u situaciju da u slučaju istog broja bodova završi na lošijoj poziciji.

Rad (43 boda)

36. kolo: Radnički - Rad

37. kolo: Rad - Mačva

38. kolo: Spartak - Rad

Tim koji godinama uspeva da očuva status superligaša u samoj završnici i u aktuelnoj sezoni ima otvorene karte. Iako je pred početak proleća ostanak u eliti izgledao kao nedostižna misija Rad je nekako uspeo da stigne u poziciju da sam odlučuje o svojoj sudbini, a značajan korak moglo bi da predstavlja gostovanje Radničkom u nedelju. Tim koji je u prethodnih šest kola samo jednom poražen, uz remi sa Zvezdom u prošlom kolu i četiri pobede, trijumfom na Čairu pretekao bi Nišlije i izašao iz opasne zone, nakon čega bi imao relativno lakši zadatak s obzirom na to da mu predstoji susret sa već otpisanom Mačvom i Spartakom koji je u vrlo lošoj formi, ali i van realne opasnosti.

Proleter (44 boda)

36. kolo: Proleter - Radnik

37. kolo: Inđija - Proleter

38. kolo: Proleter - Vojvodina

Novosađani su u prethodnih osam kola osvojili samo dva boda čime su stigli na korak od zone ispadanja te će u završnici prvenstva morati da znatno poprave učinak ukoliko žele da održe superligaški status. Otežavajuću okolnost za Proleter predstavlja činjenica da ima slabiji učinak u međusobnim duelima od većine rivala, te bi i u slučaju istog broja bodova završio iza Novog Pazara, Voždovca, Radničkog i Napretka, dok je u boljoj poziciji od Javora, Rada i Spartaka.

Voždovac (44 boda)

36. kolo: Voždovac - Napredak

37. kolo: Partizan - Voždovac

38. kolo: Voždovac - Javor

Pomenutom pobedom nad Novim Pazarom Voždovac je ostao u životu, ali je već u narednom kolu sudbinu Zmajeva zakomplikovala Mladost. Poraz u Lučanima doveo je tim iz Zapljanske na samo korak od opasne zone, te će odlučujući susreti za beogradski klub biti direktni okršaji sa rivalima. Prvi od dva važna izazova za Voždovac je protiv Napretka u narednom kolu, dok je drugi zakazan za poslednju rundu protiv Javora. Uz dva susreta sa klubovima koji se takođe bore za opstanak Zmajeve očekuje i duel u Humskoj.

Radnički Niš (44 boda)

36. kolo: Radnički - Rad

37. kolo: Zlatibor - Radnički

38. kolo: Radnički - OFK Bačka

Nišlije su preko noći dospele u vrlo nezavidnu situaciju, a tri remija i pobeda u prethodna četiri kola učinak su koji ih je održao iznad zone ispadanja. Ipak, da bi ostali u poziciji da se apsolutno pitaju za svoju sudbinu fudbaleri Radničkog će morati da ostanu neporaženi protiv Rada. Makar bod u susretu sa Građevinarima dovoljan je da klub sa Čaira napravi korak ka opstanku s obzirom na to da ga potom očekuju dueli sa budućim prvoligašima. Činjenica da Radnički ima bolji učinak u međusobnim duelima sa Voždovcem i Proleterom daje dodatni komfor Nišlijama, koje i uz poraz od Rada imaju čemu da se nadaju s obzirom na to da će u poslednja dva kola brojni direktni rivali igrati međusobne duele, te bi i šest bodova iz tri kola donelo miran san klubu kraj Nišave.

Javor (45 bodova)

36. kolo: TSC - Javor

37. kolo: Javor - Čukarički

38. kolo: Voždovac - Javor

Iako se između Ivanjičana i opasne zone nalazi čak tri kluba, podatak da je Javor na samo tri boda prednosti od Novog Pazara na najbolji način oslikava poziciju trenutno 11. kluba Superlige. Susreti sa neugodnim rivalima Čukaričkim i TSC ne predstavljaju idealan raspored, ali nada Javora tinja u činjenici da su oni pre nekoliko nedelja već definisali svoje statuse i da bez rezultatskog imperativa ulaze u završnicu. Zavisno od raspleta, Ivanjičani bi i bez osvojenog boda u naredna dva kola lako mogli da se nađu u situaciji da sami odlučuju o svojoj sudbini u poslednjem kolu na gostovanju Voždovcu.

Napredak (47 bodova)

36. kolo: Voždovac - Napredak

37. kolo: Napredak - Mladost

38. kolo: Novi Pazar - Napredak

Kruševljani su nizom od šest pobeda uspeli da prilično poprave poziciju u kojoj dočekuju naredne izazove, te bi već eventualna pobeda protiv Voždovca šanse za ispadanje svela na teoriju. Povoljan ishod za Kruševljane bio bi čak i remi sa Zmajevima, ali bi onda bili u situaciji da traže ceo plen protiv Mladosti i(li) Novog Pazara. Upravo poslednje kolo i gostovanje u Pazaru, krajnji je adut Napretka čak i u slučaju da pretrpe poraze u naredna dva kola, ali je jasno da će Kruševljani pokušati da izbegnu dramu u poslednjem kolu.

Spartak (47 bodova)

36. kolo: Spartak - Inđija

37. kolo: Vojvodina - Spartak

38. kolo: Spartak - Rad

Pravo čudo je neophodno da se dogodi da bi Subotičani došli u situaciju da ispadnu iz elite, međutim postoji scenario koji bi mogao da donese i takav epilog. Da bi bili ugroženi, Golubovi moraju da ispuste praktično svih devet bodova koji su u igri, dok bi već trijumf nad Inđijom doneo ulazak u mirnu luku. Subotičani koji su tokom jeseni bili kandidat za mesto u Evropi lošim rezultatima su došli u poziciju da strepe za sudbinu, a pet poraza u nizu forma je sa kojom nijedan tim ne želi da uđe u završnicu takmičenja. Uprkos nizu utakmica bez osvojenog boda Spartak ima idealnu priliku da već u nedelju praktično overi mesto u eliti za narednu sezonu, a potencijalni poraz ostavio bi priliku za popravni, prvo protiv Vojvodine, a potom i u duelu sa Radom.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Još tri kola – Može li Novi Pazar da izbori opstanak?

Izvor: SandzakPress.net, 07.Maj.2021

Linglong Superliga Srbije konačno se privodi kraju, ali ostalo je da se odigraju još tri kola, u kojima će sva pažnja biti usmerena na ekipe koje se bore za opstanak. Na vrhu je sve rešeno, Zvezda je ponovo osvojila titulu, a Partizan, Čukarički i Vojvodina su izborili plasman u UEFA Ligu konferencija. U...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.