Izvor: MozzartSport.com, 10.Maj.2021, 14:02

Superligaška borba za opstanak: Rad više nema prava na grešku, Spartak deli bod od mirne luke

Ni 50 osvojenih bodova nije garancija u borbi za opstanak

Dva kola pre kraja superligaške trke osam klubova je među timovima koji se bore za opstanak, te će pitanje poslednja dva putnika u niži rang, uz OFK Bačku, Mačvu, Zlatibor i Inđiju, biti razrešeno tek nakon izazova koji slede. Najbliži opstanku je Spartak kojem je u dve utakmice potrebban još samo bod, dok je u najtežem položaju Rad koji ni ako pobedi u oba susreta nema zagarantovano mesto u eliti naredne sezone.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Rad (44 boda)

37. kolo: Rad - Mačva

38. kolo: Spartak - Rad

Remi u Nišu doveo je Rad u situaciju da više ne zavisi isključivo od svojih rezultata. Klub sa Banjice ni sa dve pobede ne zavisi isključivo od sebe i do kraja takmičenja moraće paralelno sa svojim izazovima da prati učinak rivala u borbi za opstanak. Građevinarima na ruku ide to što Mačva nema nikakav rezultatski imperativ, dok je Spartaku dovoljan bod da teoretski obezbedi mesto u eliti naredne sezone pa je pred nebeskoplavima makar iz tog ugla nešto lakši posao. Posao izabranicima Milana Milanovića mogli bi da olakšaju povoljni ishodi u susretima timova čija je budućnost takođe neizvesna Novi Pazar - Napredak i Voždovac - Javor u okviru 38. kola.

Novi Pazar (45 boda)

37. kolo: Metalac - Novi Pazar

38. kolo: Novi Pazar - Napredak

Trijumfom protiv Mladosti (4:1) Pazarci su napravili značajan iskorak na putu do opstanka, pa, iako se još nalaze u zoni ispadanja pred poslednja dva izazova sve konce drže u svojim rukama. Preduslov da tim Davora Berbera poslednje kolo dočeka sa realnim šansama je da savladaju Metalac u gostima, a potom bi imali priliku da preteknu Napredak u direktnom dvoboju.

Javor (45 bodova)

37. kolo: Javor - Čukarički

38. kolo: Voždovac - Javor

Ivanjičani, koji su trenutno iznad crte samo zahvaljujući boljem međusobnom učinku u odnosu na konkurente, porazom od TSC-a smanjili su opcije pri kalkulacijama u borbi za opstanak te jedini scenaro koji im garantuje opstanak u eliti predstavlja maksimalan učinak.

Radnički Niš (47 bodova)

37. kolo: Zlatibor - Radnički

38. kolo: Radnički - OFK Bačka

Nišlije su klub koji u poslednja dva kola ima verovatno i najlakši raspored s obzirom na to da će snage odmeriti sa klubovima koji su već overili kartu za Prvu ligu. Ako je Radnički remijem sa Radom uspeo da se održi iznad zone ispadanja, da bi bio siguran u preostala dva kola će morati da osvoji ceo plen.

Proleter (47 bodova)

37. kolo: Inđija - Proleter

38. kolo: Proleter - Vojvodina

Za razliku od prethodno pomenutih klubova, Novosađanima je u narednom periodu za matematički obezbeđen opstanak dovoljno četiri boda, te je Proleter među timovima koji sebi mogu da dozvole luksuz da u jednoj od preostale dve utakmice ne osvoje ceo plen i ne ugroze status bez obzira na ishod preostalih susreta. Prednost za Proleter predstavlja činjenica da ima bolji međusobni skor i od Novog Pazara i od Javora.

Napredak (47 bodova)

37. kolo: Napredak - Mladost

38. kolo: Novi Pazar - Napredak

Pobeda nad Novim Pazarom mogla bi Kruševljanima da osigura mesto u eliti i naredne godine s obzirom na to da će u istom kolu snage odmeriti Javor i Voždovac, timovi sa kojima Napredak ima bolji međusobni učinak, te će poseban fokus tima koji predvodi Milan Đuričić biti na susretu sa direktnim rivalom, mada bi posao u velikoj meri mogao da im olakša već eventualni trijumf u narednom kolu protiv Mladosti ili remi s obzirom na to da bi vrlo lako moglo da se dogodi da više od dva tima sezonu završe sa 50 bodova te bi onda, ukoliko se stvori krug kada je u pitanju međusobni učinak, odluku o plasmanu donela gol razlika.

Voždovac (47 bodova)

37. kolo: Partizan - Voždovac

38. kolo: Voždovac - Javor

Voždovac je dva kola pred kraj sezone u istoj situaciji kao Napredak i pobeda u poslednjem kolu nad Javorom razrešila bi praktično sve dileme Zmajeva u borbi za opstanak jer bi tako iza njih gotovo sigurno ostali Ivanjičani, ali i Rad koji ima lošiji učinak u međusobnim susretima. Ipak, da bi izbegli potencijalni trougao klubova od po 50 poena, za Zmajeve bi bilo idealno da ostanu neporaženi na predstojećem gostovanju u Humskoj.

Spartak (50 bodova)

37. kolo: Vojvodina - Spartak

38. kolo: Spartak - Rad

Šanse da Spartak ispadne iz Superlige dva kola pre kraja sezone svode se na teoriju jer je Golubovima do kraja sezone neophodan još samo bod da upotpune računicu. U slučaju da Subotičani u narednom kolu ostanu neporaženi protiv Rada, poslednje kolo i susret sa Građevinarima dočekaće bez povoda za strepnju.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.