Superliga Srbije najbolja, Crnogorci najgori u regionu

Izvor: Mondo, 20.Avg.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superliga Srbije najbolja, Crnogorci najgori u regionu

Linglong Superliga Srbije na 19. mestu, hrvatska HNL na 20. Najlošiji su Crnogorci, od kojih su bolji Maltežani, Estonci, Albanci...

Telekom Prva liga, nacionalno klupsko fudbalsko takmičenje Crne Gore, u ovom trenutku vredi 22,4 miliona evra, dok je fudbaler Stefan Savić, reprezentativac Crne Gore i član Ateletiko Madrida, najvredniji crnogorski fudbaler, analizirala je agencija Anadolija.

Telekom Prva liga Crne Gore broji 10 klubova, u kojoj nastupa 246 fudbalera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od čega su 33 stranci, odnosno 13,4 odsto. Prosečna starost igrača je 24,6 godina.

Kada su u pitanju klubovi, najvredniji sastav ima šampion Sutjeska, čija je vrednost 4,1 miliona evra, dok je vrednost igračkog kadra podgoričke Budućnosti 3,85 miliona evra. Fudbaler Budućnosti Petar Grbić, prema podacima Transfermarkta, specijalizovanog internet portala za tržišne vrednosti fudbalera, najvredniji je igrač lige, i njegova cena procenjena je na pola miliona evra.

Bolji od Islanda, iza Srbije i BiH

Prema analizi portala Transfermarkt, Telekom Prva liga Crne Gore rangirana je na 45. mestu na listi najvrednijih evropskih liga. Vrednija je od nacionalnih šampionata Islanda, Litvanije, Kosova, Farskih Ostrva, Andore, Republike Irske, ali iza nacionalnih šampionata Estonije, Malte, Albanije, Luksemburga.

Od zemalja regiona, najboljeplasirana je Superliga Srbije, na 19. mestu, Prva liga Hrvatske je na 20. mestu, Prva liga Slovenije zauzima 32. poziciju, dok je Premijer liga BiH na 33.

Foto: Anadolija/Adel Omeragić

Savić vrijedi 35 miliona evra

Reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida Stefan Savić najvredniji je crnogorski fudbaler. Savić, koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore proglašavan za najboljeg u poslednje tri godine, prema proceni Transfermarkta, "košta" 35 miliona evra. Savić je standardan u odbrani Atletika, a posebno se od njega mnogo očekuje ove sezone, kada je klub napustio iskusni Godin. Savić je i kapiten reprezentacije Crne Gore.

Kada su u pitanju ostali fudbaleri iz crnogorske reprezentacije, Stevan Jovetić, igrač Monaka, procenjen je na 10 miliona, dok Adam Marušić iz Lacija "vredi" sedam miliona evra. Od ostalih reprezentativaca Crne Gore, popularnih "hrabrih sokolova", Luka Đorđević, član Lokomotive iz Moskve, procenjen je na četiri miliona, dok je Nikola Vukčević, član Levantea na 2,5 miliona evra, Marko Janković iz italijanskog SPAL-a vredi 1,8 miliona evra, a vrednost Aleksandra Boljevića i Marka Simića procenjuje se na 1,5 miliona evra.

Foto: Anadolija/Adel Omeragić

Rekordna prodaja Marka Bakića 2012. godine

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, fudbaler Fiorentine. Njega je Mogren 2012. godine prodao Torinu za tri miliona evra. Da je budvanski klub u tom periodu itekako dobro poslovao, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpijakos 2011. godine. Vrednost transfera iznosila je milion evra.

Osim Mogrena, Zeta je takođe primer dobre transfer politike. Ovaj klub je 2005. godine Olimpijakosu prodao Marića za milion evra, da bi dve godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada evra.

Podgorička Budućnost je najbolju prodaju obavila u sezoni 2010/2011, kada je aktuelni crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj prešao u Dinamo iz Zagreba za obeštećenje od 650.000 evra.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.