Izvor: MozzartSport.com, 16.Maj.2021, 18:38

Stvaranje novog Real Madrida: Perez traži trenera, rastura defanzivni bedem i kreće u poteru za novim Galaktikosom

Zinedin Zidan je najavio odlazak sa klupe, sa Ramosom ili Varanom neće biti nastavljena saradnja, Real bira između Mbapea i Halanda

Danas je Španijom odjeknula vest da Zinedin Zidan napušta redove madridskog Reala po završetku sezone. Iako mu ugovor ističe za godinu dana, već je navodno obavestio igrače o svojoj odluci, pa će po svemu sudeći u narednu takmičarsku godinu Blankosi ući sa novim šefom struke. Pred Kraljevskim klubom je vruće leto, očekuju se brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << promene, a konačno bi u Madrid mogla da stigne i nova zvezda.

18.30: (7,25) Bilbao (4,40) Real Madrid (1,45)

Madriđani još imaju šansu da odbrane šampionsku titulu u Primeri, na dva kola do kraja kaskaju dva boda za gradskim rivalom Atletikom. Večeras gostuju na San Mamesu ekipi Atletik Bilbaa (18.30), dok ih u poslednjem kolu očekuje susret sa Viljarealom. Jorgandžije imaju sve u svojim rukama, ukoliko savladaju Osasunu i Valjadolid u poslednja dva susreta skinuće Blankose sa trona.

Zidanu tako ostaje da pokuša da odbrani titulu koju je osvojio minule takmičarske godine, ukoliko uspe u tome, sezona će moći da se smatra uspešnom, ali je Francuz izgleda rešio da digne sidro i okuša se u novoj sredini. Ipak, prvi čovek kluba Florentino Perez ne odustaje, planira da se sastane sa Zizuom posle susreta sa Žutom podmornicom i nada se da može da ga ubedi da promeni mišljenje i ostane na klupi Reala.

Mora ipak Perez da razmišlja i o alternativama, a prema pisanjima španskih medija Zidana bi mogli da naslede Raul Gonzales, Masimilijano Alegri ili Joakim Lev. Legendarni napadač kluba trenutno radi kao trener Kastilje (rezervni tim Madriđana), Alegri je bez angažmana od kako je napustio Juventus pre dve godine, dok Lev po okončanju Evropskog prvenstva ovog leta napušta selektorsku poziciju u reprezentaciji Nemačke posle 15 godina.

Među navijačima, ali i direktorima kluba favorit je Raul, koji je kao igrač doneo šest šampionskih titula na Santijago Bernabeu, kao i tri trofeja u Ligi šampiona.

"Da li ću preuzeti prvi tim? Ovo je moj dom i mesto na kojem želim da budem. Ja sam čovek kluba. Postao sam trener da bih bio ovde, kod kuće, ali nije trenutak da pričamo o budućnosti", izjavio je drugi najbolji strelac u istoriji Reala.

Ko god da bude trener Real Madrida, predvodiće potpuno drugačiji tim u narednoj sezoni. Serhiju Ramosu ističe ugovor ovog leta, Rafaelu Varanu narednog i izvesno je da će jedan napustiti ekipu tokom leta. Utisak je da će Perez pokušati da zadrži kapitena. Varan navodno ne želi da produži ugovor, pa bi mogao da bude prodat, kako za godinu dana ne bi napustio Bernabeu kao slobodan igrač. Tako bi se stvorio prostor da se ispune Ramosovi zahtevi, pa bi 35-godišnji defanzivac, koji je u Realu od 2005. godine mogao da oformi štoperski tandem sa Davidom Alabom. Sa Austrijancem već postoji dogovor, dolazi u redove Blankosa na leto, kada mu istekne saradnja sa minhenskih Bajernom.

Poput Ramosa, poslednje dane važećeg ugovora u glavnom gradu Španije odrađuje i Lukas Vaskez. Zidanov univerzalac, koji je neretko igrao i na poziciji desnog beka, pokazao se kao jako koristan igrač, pa treba očekivati da uskoro dobije i novu saradnju. Isto se ne može reći i za Iska i Marsela.

Kako prenosi Marka, dani španskog veziste i brazilskog defanzivca na Santijago Bernabeu su odbrojani. Obojica imaju po još jednu sezonu u svojim ugovorima, ali neće dobiti nove saradnje i klub će tokom leta pokušati da ih proda. To ipak neće biti tako jednostavno, kako imaju velike plate, ali nema sumnje da će imati i brojne udvarače. Neće Real moći da se nada prevelikom profitu od prodaja Iska i Marsela, ali će značajno rasteretiti budžet, što je u trenutku u kojem čitav fudbalski svet ima problema sa finansijama, jako bitno.

Kao kamen oko vrata Realu visi i ugovor Gereta Bejla. Velšanin je minulog leta poslat na pozajmicu u Totenhem, ali je i sam fudbaler u više navrata istakao da mu je namera da se vrati u Madrid i odradi ugovor do kraja (do leta 2022. godine). Zarađuje oko 700.000 evra na sedmičnom nivou, mala je verovatnoća da bi mogao da dobije novu šansu, pa će Perez sa svojim saradnicima morati dobro da promisli kako da se reši Bejlove ogromne plate. Pozajmica je možda rešenje, jer je malo verovatno da će neko biti spreman (pa čak ni Totenhem) da plati određeno obeštećenje za 31-godišnjeg krilnog fudbalera, a onda i da izdvoji veliki novac za njegova primanja.

Eden Azar je jedno od većih razočarenja, kada se pogleda uložen novac, možda i u istoriji Kraljevskog kluba. Plaćen je leta 2019. godine čak 115.000.000 evra, u prvoj sezoni je upisao 22 nastupa i postigao jedan pogodak (sedam asistencija), dok je u tekućoj odigrao dva meča manje (četiri pogotka i jedna asistencija). Povrede su obeležile njegov mandat u Madridu, a posle poraza od Čelsija u polufinalu Lige šampiona je navukao i gnev navijača, kako se sa širokim osmehom na licu pozdravljao sa igračima Plavaca. Spekulisalo se da je tog trenutka Perez rešio da ga proda, ali prema saznanjima Marke prodaja belgijskog reprezentativca neće biti prioritet. Ipak, sve ponude koje budu stiglu na adresu Reala za njegove usluge će biti ozbiljno razmotrene, pa je utisak da sudbina 30-godišnjeg krila visi o koncu.

Veliko je pitanje šta će biti i sa Lukom Jovićem. Srpski napadač je u januaru poslat na pozajmicu u Ajntraht iz Frankfurta, od kojeg je prethodno i otkupljen za 60.000.000 evra. Nije opravdao bivši fudbaler Crvene zvezde očekivanja na Bernabeu, solidno je počeo njegov drugi mandat na Komercbank areni, ali je na kraju ostao u senci Andrea Silve. Pisalo se u španskoj i nemačkoj štampi da su Blankosi zainteresovani da obave trampu sa Ajntrahtom, koji bi mogao da zadrži Jovića ukoliko bi put glavnog grada Španije poslao upravo portugalskog reprezentativca, koji je postigao čak 27 pogodaka u Bundesligi ove sezone (drugi strelac šampionata).

Dvojica igrača Kraljevskog kluba su na pozajmicama u Arsenalu, Dani Sebaljos od početka sezone, Martin Edegard od januara. Sva je prilika da se neće zadržavati na Emiratima, a dok se očekuje da Norvežanin dobije ozbiljniju ulogu u prvom timu Reala naredne sezone, isto se ne može reći i za Španca. Sebaljos će se vratiti na Bernabeu, ugovor ga za aktuelnog prvaka Španije vezuje do leta 2023. godine, ali bi već ovog mogao da bude prodat. Spekuliše se da je sam fudbaler zainteresovan da se vrati u redove Real Betisa, iz kojeg je i stigao u glavni grad pre četiri godine za 16.500.000 evra.

Teško da će se u klubu nakon leta zadržati i napadač Marijano Dijaz. Fudbaler poreklom iz Dominikanske republike je leta 2017. godine prodat Lionu za 8.000.000 evra, već narednog je vraćen za 21.500.000, ali nije se preterano dobro pokazao u drugoj epizodi na Bernabeu i sva je prilika da će ovog leta biti unovčen, kako bi se rasteretio budžet za plate i doneo nešto novca u kasu kluba.

Dakle, pred upravom je puno posla kako bi se samo očistio prvi tim i napravio kostur od postojećih igrača za predstojeći period. Izvesno je da to nije sve, kako će Madriđani pokušati i da se ozbiljno pojačaju tokom letnjeg prelaznog roka.

David Alaba je kaparisan i on će biti prvo pojačanje, a čini se da je došlo vreme da Real krene i po novog Galaktikosa. Sudeći po pisanju španske Marke, izbor je sveden na dva imena. Madriđani će tokom leta pokušati da dovedu Kilijana Mbapea ili Erlinga Halanda.

Mbape još uvek nije produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom, tekući mu ističe za godinu dana i ukoliko uskoro ne postigne dogovor sa upravom Svetaca, u predstojećem prelaznom roku će izvesno biti prodat. Real ga odavno prati, danas se pojavila i priča da je bio na pragu kluba pre četiri godine, ali se Francuz na kraju odlučio za prelazak u rodni grad, u transferu teškom 180.000.000 evra. Sada je čini se spreman da preuzme ulogu prve zvezde Kraljevskog kluba, procena je da bi Madriđani za njegove usluge morali da izdvoje oko 120.000.000 evra.

Kada je u pitanju Haland, strelac 25 golova u Bundesligi ove sezone, iz Borusije Dortmund tvrde da nije na prodaju. Ipak, Mino Rajola je u pratnji njegovog oca Alf Ingea Halanda pre par meseci obavio preliminarne razgovore sa zainteresovanim klubovima. Bio je u Španiji, gde je razgovarao sa čelnicima Reala i Barselone, a za usluge 20-godišneg reprezentativca Norveške je navodno zainteresovan i Mančester Siti. Ostaje da se vidi da li je uprava Milionera sposobna da ga zadrži u svojim redovima na još jednu sezonu i pored činjenice da bi od njegovog odlaska mogla da zaradi i do 170.000.000 evra.

Ipak, čini se da je prioritet Kraljevskog kluba Kilijan Mbape. Veruju u upravi da bi automatski podigao kvalitet tima, pritom se zbog situacije sa ugovorom u Parizu čini dostupnijim, a nema sumnje da bi svojom reputacijom poboljšao i ekonomsku poziciju Real Madrida.

U svakom slučaju, pred Blankosima su brojne promene, pa slobodno možemo reći da ćemo od naredne sezone gledati neki novi Real.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.