Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stotka" za Peking

Uspehom muške odbojkaške reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru u Izmiru, broj članova naše olimpijske misije za 29. letnje olimpijske igre u Pekingu zaokružen je na 100 – 64 sportista i 36 službenih lica u deset sportova, saopšteno je iz Olimpijskog komiteta Srbije. Pravo učešća na Igrama 2008. ispunili su reprezentativci Srbije u tri ekipna i sedam pojedinačnih sportova. Olimpijce u Pekingu imaju zasad atletika, biciklizam, plivanje, rvanje, streljaštvo, tenis i džudo od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojedinačnih sportova a put u glavni grad Kine obezbedili su vaterpolisti, fudbaleri i odbojkaši i, dok u većini pojedinačnih sportova kvalifikacioni ciklus nije završen, od ekipnih spotrova još samo ženska odbojkaška reprezentacija ima priliku da izbori olimpijski status.

Prvu od dve šanse izabranice trenera Zorana Terzića imaće od danas na kvalifikacionom turniru u Haleu.

Ipak, "stotka" nije konačni spisak olimpijaca ni u ovom trenutku – ne samo zato što nedostaju teniserke i teniseri, koji po trenutnim rang-listama imaju pet olimpijskih viza, već i zato što u plivanju i atletici zasad imamo nekoliko potencijalnih olimpijaca, a ne sigurnih učesnika Igara u Pekingu.

U atletici i plivanju u ovom trenutku sigurni su samo oni koji su ostvarili "A" norme. Na učešće na Igrama mogu da računaju i sportisti koji imaju "B" norme, a u svojim disciplinama nemaju "rivale" koji mogu da ih nadmaše. Međutim na Olimpijskim igrama u istoj disciplini pravo učešća mogu da imaju najviše trojica atletičara i dvojica plivača iz jedne zemlje uz uslov da su ostvarili "A" normu. Ukoliko jedan sportista ima "A" normu nema mesta za drugog sportistu sa "B" normom.

Dakle, "B" norma daje pravo učešća na Olimpijskim igrama samo ako u istoj disciplini nema nikoga sa "A" normom, a to znači i da se sportski savezi i nacionalni olimpijski komitet moraju da opredele koga će poslati na Olimpijske igre u disciplinama u kojima dvojica ili više sportista ima "B" normu.

Uoči početka olimpijske godine atletika ima jednu, a plivanje dve takve dileme a najjednostavnije mada ne i najlakše rešenje je da svi kandidati za olimpijski tim ispune "A" norme i svi brane boje Srbije u Pekingu.

Za to će oni imati i dovoljno vremena i takmičenja (do 23. jula u atletici, do 15. jula u plivanju), ali dok to ne učine atletski i plivački stručnjaci, kao i članovi Programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije imaju u vidu da će u suprotnom morati da se opredele.

U atletici "B" učesničku normu u hodanju na 50 kilometara ispunili su Nenad Filipović (4:03,42) i Aleksandar Raković (4:05,38). "A" norma je 4:00,00 č i iskusni Raković, učesnik Igara u Atlanti, Sidneju i Atini je više puta u karijeri bio brži, dok je Nenad Filipović, koji je dosad bio specijalista za 20 km, novajlija u najtežoj hodačkoj disciplini.

U plivanju "B" norme na 100 m prsno imaju Čaba Silađi (1:02,63) i Mladen Tepavčević (1:02,8), dok se drugi plivački "rivalski" par znatno razlikuje jer na 100 m leptir dvostruki evropski prvak iz Debrecina Milorad Čavić ima "A" normu (51:70) i siguran je učesnik Igara, dok mladi Ivan Lenđer, koji ima "B" normu (53:21), u Peking može samo ako postigne "A" normu i pliva brže od 52:00 sekundi...

Olimpijski komitet sve njih tretira kao olimpijce, jer im taj status omogućava da se što bolje pripreme za kvalifikaciona takmičenja i da ispune "A" standarde, ali s obzirom da sa sadašnjim rezultatima ne mogu sva šestorica u Peking, već samo trojica, jasno je da "stotka" za Peking još nije zaokružena, ali i da će sa teniserima biti probijena. Njih petoro će gotovo sigurno na osnovu rang lista (ATP za muškarce) i (VTA za žene) posle turnira u Vimbldonu ispuniti prvi uslov (među 60 najbolje plasiranih) za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu, a drugi uslov – učešće u nacionalnoj reprezentaciji (u ovom slučaju u Federejšn kupu) mora još da ispuni samo Ana Ivanović...

--------------------------------------------------------------------------

Slučaj Perić

U ovom trenutku državni rekorder u bacanju kugle Dragan Perić, četvorostruki olimpijac, ne figurira kao siguran učesnik Igara u Pekingu.

Njegov rezultat od 20,40 metara kojim je 10. avgusta prošle godine na Prvenstvu Republike Srpske, na kojem se takmičio kao gost, prebacio "A" normu za 10 santimetara nije zvanično priznat. Od međunarodne atletske federacije (IAAF) zatraženo je tumačenje zbog čega Perićev rezultat nije oficijelno priznat, ali ne bi trebalo sumnjati da će on, mada veteran, ispuniti "A" normu.

To, svakako, važi i za vicešampiona Evrope za mlađe juniore Luku Rujevića koji je zasad sa ličnim rekordom od 20,11 m olimpijski kandidat sa "B" normom.

--------------------------------------------------------------------------

Može li Srbija da nadmaši SCG

Na Igrama u Atini 2004. u olimpijskoj misiji Srbije i Crne Gore bilo je 87 sportista u 14 sportova (deset pojedinačnih i četiri ekipna).

Srbija bi, kao samostalna država, na svom povratku na olimpijsku scenu posle 96 godina, mogla da nadmaši ovaj broj. Uspeh odbojkašica doneo bi još 12 olimpijskih pasoša. To bi, ako svi kandidati sa "B" normama potvrde svoj olimpijski status i sa tenisom broj sportista povećalo na 81, a s pravom se očekuje da olimpijske norme ispune i kajakaši i stonoteniseri, još veslača, neko od boksera, još neko od atletičara...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.