Šteta od požara u NP Fruška gora još nije utvrđena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2020, 16:44

Šteta od požara u NP Fruška gora još nije utvrđena

Još nije utvrđena šteta od požara, koji je sinoć u večernjim satima buknuo u granicama zaštićene zone Nacionalnog parka "Fruška gora", na lokalitetu "Katanske livade", nedaleko od sela Čerević, i koji je zahvatio oko 20 hektara niskog rastinja.

U saopštenju Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora apelovalo je na građane da za vreme vanrednog stanja ne koriste područje tog nacionalnog parka na način koji je protivan Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na teritoriji Srbije.

"Na području NP Fruška gora uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, a što je protivno Naredbi Vlade Srbije, koja je na snazi za vreme vanrednog stanja. U periodu od 4. do 8. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka", poručuju iz NP Fruška gora.

Požar koji je buknuo sinoć oko 20 časova ugasili su oko ponoći pripadnici Čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora" i Vatrogasne brigade iz Beočina nakon četiri sata.

"Požar je usled prisustva vetra pretio da se proširi. Obaveštena je policija, a Komisija utvrđuje štetu", saopšteno je iz Nacionalnog parka.

Oni navode da su, po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku "Fruška gora", livade kod Čerevića i Dumbova.

"U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene", navode u NP.

Napominju da osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad se priroda budi i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve.

Pored toga, uništena su gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi, navode u NP Fruška gora

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgorelo 20 hektara niskog rastinja na Fruškoj gori FOTO

Izvor: B92, 09.Apr.2020

U požaru koji je sinoć buknuo u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka "Fruška gora" izgorelo je oko 20 hektara niskog rastinja...Požar je izbio na lokalitetu Katanske livade, nedaleko od sela Čerević, saopštilo je danas Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora"...Kako se navodi, požar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.