Sterija iz Vršca gostuje u Bitefu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sterija" iz Vršca gostuje u Bitefu

Narodno pozorište "Sterija iz Vršca gostuje večeras u Bitef teatru sa predstavom "Ana Frank", rađena prema Dnevniku Ane Frank, u dramatizaciji Bojane Ivanov Đorđević i režiji Vlatka Ilića.

Dnevnik Ane Frank je verovatno jedna od najpoznatijih priča 20. veka.

Vođen tokom više od dve godine krivanja Ane Frank, Dnevnik je objavljen ubrzo nakon završetka Drugog svetskog rata, 1947. godine u Amsterdamu, i dokumentuje ne samo život u ratnim vremenima već i pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suočavanja sa užasima holokausta.

Na tragu promišljanja da li je moralno baviti se realnim stradanjima u cilju nečeg drugog, makar to bilo i stvaranje umetničkog dela, nastala je predstava "Ana Frank" i to na osnovu integralnih odlomaka iz Dnevnika.

Inspirisana avangardnom umetnošću, pre svega avangardnim pokretima iz prve polovine 20. veka, predstava priziva ideju o umetnosti koja može promeniti svet i ideju o svetu kao mestu koje bi trebalo i koje je moguće menjati, ističe reditelj.

Predstava se temelji, prema rečima reditelja, na uverenju da umetničko delo, ukoliko deluje problemski, izvesno utiče na društveni ambijent u kojem nastaje.

Scenografiju i kostim potpisuje Vojislav Klačar, a igraju Tamara Tamči-Toskić, Neda Grubiša, Ivan Đorđević, Srđan Radivojević, Dojna Petrović, Sonja Radosavljević, Jovana Andrejević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.