Stepanović adut za berićetnu jesen

Izvor: Politika, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepanović adut za berićetnu jesen

Fudbaleri Čukaričkog Stankoma su bez dileme najprijatnije iznenađenje jesenjeg dela našeg Drugog nacionalnog šampionata. Povratnici u najviši domaći rang takmičenja i debitanti u državnom prvenstvu Srbije su igrama i rezultatima napravili brojna iznenađenja. S pravom zimuju na visokom četvrtom mestu superligaške tabele, iako su posle trećeg kola bili poslednji sa samo jednim bodom i bez postignutog pogotka. Nisu izgubili na terenima vodeće trojke. Prvi put su osvojili bod na našem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvećem stadionu u deset duela s Crvenom zvezdom (0:0). Drugi put su ostali neporaženi, a prvi posle deset i po godina, na terenu najboljeg tima jeseni Partizana (1:1) u takođe deset mečeva. Treći put su doneli bod iz Novog Sada (0:0) u 11 susreta, prvi posle šest godina. Ostvarili su i prvu pobedu u Zrenjaninu, postigli prvi gol u Kuli (devet utakmica), nastavili nisku uspeha u Čačku (bez poraza na šest mečeva) i jesen začinili prvim trijumfom na Karaburmi (3:0) u šest duela sa OFK Beogradom.

Prekinuli su mnoge "crne" tradicije. Ostaće zabeleženo i da su bili veoma uspešni u gostima, a na Banovom brdu izuzetno izdašni. Na devet gostovanja ostvarili su tri pobede, pet puta igrali nerešeno i izgubili samo u Smederevu (1:0), uz gol-razliku 11:6 i 14 osvojenih bodova. Kao domaćini su "najdarežljiviji", sa najslabijim učinkom u ligi. Slavili su samo dva puta, uz po tri remija i poraza, gol-diferenciju 7:10 i samo devet osvojenih bodova.

Ukupan bilans: pet pobeda, osam nerešenih i četiri nesupeha, uz gol-razliku 18:16 i 23 boda bili su dovoljni da se ostvari veliki uspeh i zasedne na visoku poziciju.

Uz to, Čukarički se plasirao i među osam najboljih u nacionalnom kupu. Kao gost je eliminisao Big bul (4:2) i Smederevo (1:1 penalima 5:3), pa će u četvrtfinalu sigurno igrati na svom stadionu.

Ekipu koju je većim delom selektirao i napustio pred sam start šampionata Branko Babić, u takmičenje je uveo mladi stručnjak Vladan Milojević. S njim su Čukaričani izvojevali bod na stadionu Crvene zvezde, a zatim izgubili od Partizana na Banovom brdu sa ubedljivih 3:0. Usledila je smena na kormilu i definitivno najjači potez uprave na čelu sa predsednikom Aleksandrom Mihailovićem i generalnim menadžerom Darkom Ramovšom u preko osam decenija dugoj istoriji kluba. Uspeli su da nakon 31. godine u srpski fudbal vrate jednog od naših najslavnijih savremenih stručnjaka Dragoslava Stepanovića.

Dolazak prekaljenog trenerskog "vuka" na mesto šefa stručnog štaba ovog "malog" kluba mnogi su dočekali sa podozrenjem i skepsom, ali je javnost reagovala čuđenjem i snažnim pozitivnim odobravanjem. Iskusni strateg nije obećao "kule i gradove", nego rad. Izjavio je za naš list da je Čukarički Stankom zanimljiv klub i da hoće da napravi nešto, ali da je prevashodni cilj opstanak u izjednačenoj ligi.

Već na startu nametnuo je pozitivnu energiju i pre svega, za ovo podneblje nesvojstveno, značajno promenio ophođenje prema igračima. Odmah je krenuo sa stvaranjem pobedničkog mentaliteta. "Hoću da oru 90 minuta" kazao nam je potkraj avgusta. Dodao je da želi da njegovi izabranici igraju brže, bolje i lepše i da pokušaju da u ovim teškim vremenima "ulove" nekog sponzora i vrate publiku. Nije se libio ni da one koji su slovili za najiskusnije i najbolje stavi na klupu za rezerve, ili čak i ne uvrsti među kandidate za prvi tim. Zanimljivo je i da je u poslednja tri jesenja meča igrala potpuno "nova" odbrambena linija, s kojom je na dva gostovanja osvojeno maksimalnih šest bodova.

Rezultati su dakle uočljivi na svakom koraku. Jedino u čemu do sada nisu uspeli je da vrate gledaoce. Na osam mečeva na Banovom brdu bilo je svega 6.600 navijača, od kojih 5.000 u susretima sa Partizanom i Zvezdom, dok je na ostalih šest bilo samo 1.600.

Razloga za radost i mirniji zimski san ima. Ostaje da se vidi da li će ekipa istrajati na putu koji je zacrtao iskusni trener i u devetoj sezoni u našem najjačem takmičenju pored opstanka ostvariti možda i do sada najveći uspeh u istoriji kluba (tri puta bili šesti).

--------------------------------------------------------------------------

Samo Isailović standardan

Dres Čukaričkog Stankoma jesenas su nosila 23 igrača, ali je samo golman Bojan Isailović bio standardan i nezamenljiv. Proveo je na terenu svih 1.530 minuta. Golgeter tima Marko Blažić i vezista Dejan Perić igrali su po 16 puta... Deset igrača se upisalo u listu strelaca. Blažić je četiri puta bio precizan, ali je sa pet žutih kartona istovremeno i najnedisciplinovaniji igrač tima sa Banovog brda. Opomenuto je 17 igrača, ukupno 40 puta (2,4 po meču), a po jedanput su pocrveneli kapiten Nemanja Tubić i Nenad Višnjić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.