Stefanović za B92.net: Plašim se – šta je veća draž od ovog zlata?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 10:44

Stefanović za B92.net: Plašim se – šta je veća draž od ovog zlata?

Pet godina Srbija je čekala zlatnu medalju sa juniorskog EP, a pod vođstvom selektora Nenada Stefanovića krajem jula mladi košarkaši postali su šampioni.

Na šampionatu Starog kontineta u Nišu, juniori Srbije redom su pobeđivali Češku (113:65), Finsku (96:72), Sloveniju (75:64), Dansku (107:62), Izrael (83:65), Nemačku (65:54) i na kraju zu finalu je pala Španija (81:71).

Sedam trijumfa vrednih najsjanije medalje ostvarili su Aleksa Ristić, Andrej Kostić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bogoljub Marković, Andrej Mušicki, Mitar Bošnjaković, Pavle Nikolič, Đorđe Ćurčić, Ognjen Romić, Mateja Milošević, Pavle Mišić, Filip Jović i Nikola Topić i tako su se upisali u večnost.



"Nismo sigurno svesni rezultata koje smo napravili. Trebaće nam neko vreme da taj rezultat negde svarimo i shvatimo koliko je to veliki uspeh. Svakako mislimo da je ogroman, ali opet kažem, nekako mi smo se pripremali za to i želeli smo to i onda kad se to desilo, svi smo bili u fazonu, pa da mi treba da budemo prvi, ali naravno da to nije uvek u životu tako. Tako da će svest o tom uspehu nekako da se javi kasnije, sad ili kroz 5, 7, 10 dana ili kroz mesec dana, ili kroz godinu dana, iskreno ne znam",
rekao je selektor Nenad Stefanović na početku razgovora za B92. net.

Stefanović, koj ima 37 godina, u prvom mandatu na čelu nacionalnog tima uspeo je da odvede selekciju na najviši stepenik na pobedničkom postolju i da time još jednom potvrdi da je sa razlogom okarakterisan kao jedan od najperspektivnijih mladih trenera.

"U trenerskoj karijeri nije prva, jer je moja prva zlatna medalja i prvi osvojen neki bitan trofej je ulazak iz Prve srpske u B ligu. Tu se isto dobija pehar, kao i ovde. Znam da to ljudima verovatno nema težina, ali meni ima. Zatim sa Zemunom dve zlatne medalje u Ligi Beograda, koje su za mene u tom momentu imale ogromnu težinu. Zlatna medalja sa nacionalnim timom, sigurno da je uvek bila moj san, kao i uopšte da budem trener nekog nacionalnog tima naše zemlje. A zlato je... Ne znam šta bih rekao iskreno na to pitanje. Najlepši mogući san za mene i najlepši mogući rezultat. Plašim se samo šta je to što može veću draž da mi donese od ovoga sad", objasnio je Stefanović, sa osetnom emocijom u glasu.

Već od pripremenog perioda, Stefanović je govorio da je ovom timu cilj medalja, a objasnio je i koliko je bilo važno što se sa takvim stavom pristupilo EP.



"Mislim da je bilo važno da napravimo balans između toga da imamo određena očekivanja, da ne budemo četvrti, peti, šesti, da želimo da dođemo u borbu za medalju, a da opet sad ne pravimo igračima neki teret - s obzirom na njihov uzrast i situaciju da je prvenstvo bilo u našoj zemlji. Tako je svakao bolje pitanje za momke, ali eto moj pristup je bio takav da negde ne stavljamo sebi breme favorita, a da opet ipak naglasimo da želimo da dođemo u borbu za medalju, da verujemo da to pripadamo i verujem da je doprinelo nekom konačnom rezultatu, bar ja tako mislim",
ističe trener FMP-a.

Juniori Srbije iz meča u meč su podizali formu, a Stefanović je otkrio i u kom trenutku je shvatili da je ovaj tim nezaustavljiv i da je zlato blizu.



"Neki prelomni trenutak možda su bile te pripremne utakmice, gde smo videli da tim napreduje. Što se tiče samog prvenstva, odabrao bih utakmicu s Izraelom, gde smo nastupili bez prvog centra Filipa Jovića i naravno da je bilo neke bojazni kako to možemo da iznesemo. Igra u tom duelu mi je dala veru da možemo da idemo do samog kraja, što smo kasnije pokazali. Taj prvi meč mi je bio najteži, a posle toga kad smo dobili Nemce, ja sam 100 posto bio siguran da pobeđujemo i Špance."


Svoju energičnost, Stefanović je uspeo da prenese i na ekipu, srčanost i borbenost je bila odlika ove reprezentacije koja je postala šampion Evrope, a sve to bilo protkano vidljivm trenerskim potpisom.

"Stručnom štabu i meni najizazovnije je bio skauting, koji su Vasa Đurić i Marko Dimitrijević, da što brže i što operativnije, sažeto, a precizno, da urade video analize i pripreme. To su uglavnom radili noću do 3-4 ujutru, a zatim da to prezentujemo igračima kroz trening koji traje 45 minuta, toliko imaš pravo na takmičenju. Tako da je to bilo jako izazovno, da napravimo dobar sastanak mi i da se tačno dogovorimo koliku količinu informacija možemo da im damo i šta je to na čemu ćemo da insistiramo. Tako da je iskreno to bilo najizazovnije i zaista mislim da smo tu uz veliku pomoć i Joce Antonića, kao najiskusnijeg, napravili fantastičan posao, što i zlatna medalja potvrđuje, ali kažem onako to je bio baš velik izazov. MI treneri uglavnom volimo to sat i po, polako da prođemo ovo, da prođemo ovo, međutim ovde bilo tri bloka po 15 minuta na treningu, po pet penala i ajmo u hotel. Tako da to je nešto, gde ja lično mislim, da sam kao trener isto dosta napredovao kroz prvenstvo i drago mi je ako se video taj neki trenerski potpis, ali to je bila zasluga celog stručnog štaba."

Prvaci Evrope postali su igrači rođeni 2005. i 2006. godine, to su momci rođeni u eri interneta, društevnih mreža. Stefanović je posle osvajanja zlata rekao da su im uzimali telefone pred popodnevni odmor, kako bi imali potpun mir i odmor, pa je selektor upitan koliko je bilo zahtevno nametnuti autoritet, a još više dobiti poštovanje sa druge strane.

"Koliko je bilo zathevno nametnuti autoritet? Meni to nikad nije problem, tako da oni negde svi znaju gde sam ja trener i verujem da su se jako dobro raspitali. Verujem da su se iznenadili koliko smo malo trenirali, tako da to im je bio šok. Mislim da poštovanje nije bilo teško dobtii, ali poverenje njihovo jeste, što je sasvim normalno. To je neki proces koji smo mi morali ubrzovano da sprovodimo, za razliku od procesa u klubu, koji naravno traje dosta duže. Ovde smo to probali po nekom kratkom postupku, ali verujem da je autoritet znanja je uvek najveći autoritet u svakom poslu. Ono što je najvažnije, oni su imali moje poštovanje od prvog dana, što mislim da je dobar startni korak i prema svima smo se ophodili na jedan dobar i gospodski način".

Talentovana generacija predvođena MVP-ijem Topićem osvojila je medalju u ovoj katergoriji prvi put od 2018. godine, košarka se, kako selektor kaže, vratila kući, a kako da ostane tu gde joj je mesto.

"Pa da radimo, da budemo posvećeni, da napredujemo, da učimo, da shvatimo da ne možemo da živimo na nekim starim lovorikama, da svi radimo na sebi, treneri, igrači, klubovi, da se menjamo. Da ne pričamo puno o prošlosti, šta je bilo, kada smo uzimali ne znam kakve medalje. Jednostavno sport je takav, to je od danas do sutra, da samo gledamo u budućnost i to je to, jednostavno, svi rade, svi napreduju, svi su posvećeni i danas je to prvi preduslov, da bilo šta možeš da uradiš, a onda nakon toga možemo da pričamo da li imamo talenta kao što imamo i trenerskog i igračkog, ali, eto, prosto mislim da taj nivo rada, napredovanja, učenja, posvećenosti mora još da bude na većem nivou i da jednostavno verujemo više jedni drugima, naročito kada je nacionalni tim u pitanju interne srpske košarke."

Svima u košarci poznato je koliko je nezgodan period tranzicije iz juniorske u seniorsku košarku, da se mnogi talenti i igrači izgube u tom među prostoru, a Stefanović je obrazložio i šta nam je činiti da to "osipanje" u ovaj generaciji bude što manje.

"Generalno, ovi momci su imali dosta dobre uloge u seniorskim timovima prethodne sezone, ali za narednu treba neki miks njihovog dobrog rada, dobra situacija u klubu, da klub može da im pruži priliku, da oni to zasluže. Istina je ovo što ste pitali, da se dosta igrača tu izgubi, nije slučajno što je tako. Njihove ambicije i očekivanja moraju da budu realna, da budu svesni da je to jedan proces koji će da traje. Slično kao i za ovo prethodno pitanje, svi zajedno moramo da radimo na tim stvarima, da olakšamo njima taj ulazak koji neće biti lak, naročito kada pričamo o ABA ligi", kaže Stefanović.

Za predvodnik mlađe generacije srpskih trenera, vremena za odmor je malo, a posle reprezentativnih, slede i klupske obaveze. Možemo li da očekujemo slična izdanja FMP-a i kao reprezentacije?

"Nadam se da možemo trofej i sa FMP-om da osvojimo. To bi bio neki naredni korak u bilo kojem takmičenju. Naravno, FMP već u toku ove nedelje počinje pripreme i zahvaljujući ljudima sa kojima radim, oni će jedan deo posla odraditi bez mene i apsolutno imam poverenje u njih. Svi igrači su već u Beogradu, tako da će ova nedelja biti lagana, uvodna i od onda naredne nastavljamo u pravom programu zajedno sa mnom. Isto kao i u reprezentaciji, tako i u klubu, ja uvek mogu da obećam dobar rad, mogu da obećam da ćemo da se borimo, a rezultati videćemo ako ponovimo ove dve prethodne sezone, a to je da budemo u prvih šest i u plej-ofu. Na ovu situaciju kakva je sad u ABA ligi s klubovima, to je maltene ravno sva osvajanju neke medalje", zaključio je Stefanović.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.