Stefanović: Nećemo dozvoliti pogrom srpskog stanovništva na KiM; Biće novih hapšenja, sankcije za saradnike iz državnih organa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2021, 03:58

Stefanović: Nećemo dozvoliti pogrom srpskog stanovništva na KiM; Biće novih hapšenja, sankcije za saradnike iz državnih organa

Ministar odbrane Nebojša Stefanović preneo je da danas posle sednice Nacionalnog saveta bezbednosti, da je na sednici posebna pažnja bila posvećena aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio sve složenijom.

"Razgovarali smo o više važnih tema, a prva je bila aktuelna situacija na teritoriji Kosova i Metohije. Razgovarali smo o složenoj situaciji za nas. Složena je u političko-bezbednosnom smislu. Razmotrili smo šta preduzimaju naši državni organi da sačuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednost i stabilnost na teritoriji južne srpske pokrajine“, rekao je on.

Istakao je da je namera da se zaštiti bezbednost pre svega srpskog stanovništva.

Stefanović je naglasio da je situacija na Kosovu i Metohiji sve složenija, a da postoje i nove situacije poput pojedinih čestitki za Dan državnosti, kojima se raduju u velikom broju političari u južnoj srpskoj pokrajini, ali nikako u centralnoj Srbiji.

U saradnji sa Kforom, rekao je, namera je da se štiti stabilnost i bezbednost pre svega srpskog stanovništva koje je ugroženo na KiM, da Srbija pokaže da je ozbiljan partner i da nikakav pogrom, proterivanje ili zločine nad srpskim stanovništvom nećemo dozvoliti.

Ukazao je da je razgovarano i o potrebama i investiranju u bezbednosne snaga - vojske, policije i BIA.

"Analizirali smo šta je to što u narednom periodu treba učiniti, koje su investicije koje želimo da izvedemo ove i naredne godine u nabavci savremenog naoružanja, koje će omogućiti da vojska i policija budu dobro opremljeni, budu snažnije i u mogućnosti da se suoče sa novim izazovima“, rekao je on.

Nastavak akcija, sankcije za saradnike iz državnih organa

Stefanović je poručio da sledi nastavak akcija hapšenja započetih prethodnih nedelja, protiv svih kriminalnih grupa, kao i da će biti oštro sankcionisani svi pojedinci iz redova države koji su na bilo koji način sarađivali sa organizovanim kriminalom.

Stefanović je preneo da je jedna od tema bila broba protiv organizovanog kriminala, suprotstavljanje kriminalnim grupama i hapšenja koja su se odigrala u prethodnim nedeljama.

"To nije kraj. Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala sa pojedinim predstavnicima državnih organa, što će država jasno sankcionisati", poručio je Setafanović.

On je istakao da će policijske akcije imati svoj nastavak, usmeren ne samo protiv kriminalne grupe čiji su pripadnici uhapšeni, već i protiv drugih koje deluju u Srbiji.

"Država će odlučno i snažno pokazati da ume da se odupre svakom obliku organizovanog kriminala i da sanckioniše one iz redova države koji su sarađivali sa organizovanih kriminalom, pomagali ili na bilo koji način davali inforamacije koje su pomagale u njihovom činjenu krivičnih dela", rekao je Stefanović.

On je dodao da se razgovaralo i o tome šta je potrebno da se osnaže državni organi, tužilaštva, MUP, BIA da bi taj posao mogli lakše da obave, a da građani budu bezbedni i sigurno.

"I u narednom periodu, nadležni državni organi zaduženi su da pažljivo prate dešavanja u Srbiji u cilju obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti. Uveren sam da će svi organi, sve bezbednosne agencije, ministarstva, vojska, nastaviti da štite interes Srbije i svih građana", rekao je Stefanović.

Sednici su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri policije Aleksandar Vulin, odbrane Nebojša Stefanović, pravde Maja Popović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić...

Savet je zasedao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ovo nije kraj borbe, sledi nastavak" VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2021

Beograd -- Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da se na sednici Saveta za Nacionalnu bezbednost razgovaralo o nekoliko tema..."Prva tema i najvažnija bila je aktuelna situacija na KiM, gde smo razgovarali o situaciji koja je složena za nas. Želimo da pre svega zaštitimo bezbednost srpskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.