Izvor: RTS, 10.Avg.2020, 13:34

"Stara dama" našla novog mladoženju, da li je Pirlo dobra prilika

Andrea Pirlo novi je trener Juventusa, što je fudbalski svet primio sa oprečnim reakcijama. Dok jedni podržavaju bacanje u vatru mladog trenera, drugi se pozivaju na odsustvo iskustva i smatraju da se sudbina Juventusa nikada neće promeniti.
Juventus je jedan od onih klubova koji imaju sve – tradiciju, novac, trofeje, milionsku bazu navijača, veliki ugled kod sudija i protivnika, ali nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dalje nedostaje. Da li će Andrea Pirlo to promeniti?
Vest da je nekadašnji fudbaler "Stare dame" zamenio Mauricija Sarija na mestu trenera prvog tima u subotu je "srušila" internet. "Maestro" je dobio prednost u odnosu na mnogo iskusnije, ali i skuplje trenere – Poketina, Kontea, Gasperinija...

Mišljenja javnosti su podeljena. Dok se jedni raduju povratku Pirla u Seriju A, nadajući se da će biti jednako nadahnut sa trenerskom palicom kao što je nekada bio na terenu, drugi smatraju da je gazda kluba Andrea Anjeli izvršio "fudbalsko samoubistvo" stvaljajući modernu mašinu u ruke neiskusnog inženjera.
"Igračka legenda" Pirlov glavni atributAndrea Pirlo je legenda italijanskog fudbala. On je čovek koji je 20 godina proveo igrajući na visokom nivou u Seriji A, pritom noseći dresove tri najveća kluba na Apeninima – Inter, Milan i Juventus.
"Maestro" u dušu zna kako funkcionišu stvari u nacionalnom takmičenju, uživa veliki ugled kod igrača, sudija i protivnika i sugurno je figura koja je predodređena za velike stvari.
Njegov odnos sa starijim igračima Juvea, a njih nije malo (Bufon, Kjelini, Bonući...) održaće mir u svlačionici, nešto što njegov prethodnik Sari nikako nije uspevao.
Veliko je pitanje šta će biti sa Ronaldom, pošto italijanska sportska štampa piše da je odlučio da napusti Juventus i pridruži se "legiji stranaca" u Parizu. Ipak, to je više posledica eliminacije od Liona u osmini finala Lige šampiona, nego odraz nezadovoljastva angažovanjem Pirla.
Mlade snage su već preuzele stvari u svoje ruke, ali čini se da je tim "najtanji" upravo tamo gde je u Pirlovim igračkim danima bio najkvalitetniji – u delu veznog reda koji je zadužen za kreaciju igre.
Očekuje se da Pirlo igra napadački fudbal, dostojan "Stare dame", ali uz obraćanje posebne pažnje na odbranu svog gola, još jedne stvari u kojoj Sari nije uspeo.
Da li je nedostatak iskustva zaista tolika manaOčigledna stvar koja Pirlu nedostaje je trenersko iskustvo. Jedna od karakteristika modernog fudbala je da su među najboljim trenerima upravo nekadašnje igračke zvezde – o Gvardioli ne treba trošiti previše reči, Zidan je napravio čudo od Reala, dok je Lampard imao relativno uspešnu sezonu na kormilu mladog tima Čelsija.
Međutim, svi oni su imali manje ili veće trenersko iskustvo kada su preuzimali na sebe breme glavnog stratega jednog velikog kluba. U Pirlovom trenerskom "si-viju" stoji jedna stavka – deset dana na čelu mladog tima Juventusa.
Ukoliko torinski tim u naredne dve-tri sezone ne osvoji evropski trofej, niko se više neće sećati Pirla kao mađioničara na terenu, već će utopiti u sivilo koje kao kletva prati njegove prethodnike. A veliko je pitanje da li će imati luksuz od dve ili tri godine.

"Stara dama" je nedavno osvojila devetu uzastopnu titulu šampiona Italije, to već nije nikakva novost. Ali, od Pirla se očekuje da "najmalerozniji" tim vrati na krov Evrope, gde mnogi smatraju da je mesto jednom klubu veličine Juventusa.
Dve titule šampiona Evrope deluju nekako beznačajno u odnosu na sedam izgubljenih finala, poslednje 2017. godine, upravo od Zidanovog Reala.
Konte, Alegri i Sari održali su određeni nivo kada je takmičenje u Seriji A u pitanju, ali to upravi Juventusa nije dovoljno. Dovođenje Pirla na mesto trenera svakako jeste rizik koji je Anjeli preuzeo, ali verovatno ništa manji nego kada je na klupu postavljen Sari.
Na Pirlu je sada da sklopi kockice, od odličnih pojedinaca napravi tim koji će napasti titulu šampiona Evrope (doduše, Juve to pokušava svake godine), kao i da pokaže da je jednako dobar trener, kao što je bio i igrač.
Pristisak je ogroman. Ali, upravo u takvim okolnostima Pirlo je davao svoj maksimum dok je organizovao igru svog tima na terenu. Nema razloga da sumnjamo da će ovoga puta biti drugačije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.