Stanojčić jedini mlinar u gradu

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jan.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanojčić jedini mlinar u gradu

Krupa na Vrbasu ima šta da ponudi i u ove zimske dane, te pored obilaska manastira obavezna usputna stanica su stari mlinovi, priča Đorđe Stanojčić, jedini vodeničar u ovom kraju, a i na području grada.

Vodenični točak pokreće još od 2007. godine kada je ostao bez posla poštara u ovom mjestu.

"Mlinovi su tu još od naših predaka, pradjeda, djeda, oca, tako da sam nastavio tradiciju. Sticajem okolnosti ostao sam bez posla poštara, tako da sam sada mlinar", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je Stanojčić.

Prema pričanju, postojao je 21 mlin, kasnije ih je bilo 14, a sada je u funkciji šest, dok je Stanojčić jedini mlinar.

Od žita melje raž, pšenicu, kukuruz žuti i bijeli, heljdu, ječam i zob.

"Sve te žitarice su kod mene na meljavi, tako sam zadovoljan i meljavom i prodajom, a najsrećniji sam kada su kupci moji zadovoljni. U ostalim mlinovima melju ljudi samo za svoje potrebe, a ja sam jedini mlinar", rekao je Stanojčić.

Dodaje da je tu i ljeti i zimi, te da se osjeća kao da ide na radno mjesto u poštu.

"Ne radim samo kada su veliki minusi, ali i tada znam nekada doći. Naložim vatru. Mi to zovemo mlinarska vatra. Radim u dva mlina, od kojih je jedan identičan onima kakvi su bili prije, star je više od 150 godina. Imam prijatelja koji održava taj mlin, siječe kamen dva to tri puta godišnje da bi bio oštriji i da bolje melje", kaže ovaj majstor svoga posla koji nam usput hvali i prirodu svoga kraja.

"Krupa je rijeka ponornica, izvire u Čađavici i gore se zove Ponor, a ovdje je Krupa. Kratkog je toka, od mlina do njenog izvora ima cirka 2,5 kilometara, a dolje do Vrbasa oko kilometar", priča mlinar, spominjući i rafting i još štošta u ovom kraju, te dodaje da turisti znaju biti i ljuti jer nema objekata za noćenje.

 Potom nastavlja priču o mlinu, za koji kaže da posla u njemu ima tokom cijele godine, a brašnom snabdijeva i ugostiteljske objekte po gradu.

"U ovaj koš stane 50 kilograma, a melje se od tri i po do četiri sata. Naštimate mlin, sve sredite i melje toliko, i što se tiče pšenice i kukuruza. Sada dok je dobra voda, ide malo brže, ali ljeti zna biti problematično", kaže na kraju Stanojčić.

Najveća potražnja je za heljdom jer je posebno zdrava, ali mušterija ima i za sva druga brašna.

Heljdino brašno po kilogramu košta pet maraka, a raž, pšenica, kukuruz su po dvije marke za kilogram.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.