Stanje u pravosuđu nezadovoljavajuće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje u pravosuđu nezadovoljavajuće

Stanje u pravosuđu Srbije nije zadovoljavajuće i to je u velikoj meri posledica loših reformi koje su u poslednjih desetak godina sprovedene u toj oblasti, ocenili su danas u Beogradu učesnici javne debate o dostupnosti pravde za građane.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero ocenila je da se nezavisnost sudstva može obezbediti samo reformama koje će biti brze ali ne na račun kvaliteta.

"Srbija više decenija pokušava da se izbori za nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudstva od politike, što je jako teško u zemlji u kojoj su reizbori sudija veoma česti, naročito u periodu nakon 2000. godine. Ako politička vlast misli da je prostim donošenjem zakona ostvarena reforma, nećemo daleko dogurati", kazala je Petrović-Škero.

Kako je navela, pravosudne reforme koje su sprovedene u poslednjih nekoliko godina nisu dovele do stvaranja adekvatne mreže sudova već do "simulacije" nove mreže u kojoj je "celo pravosuđe, zajedno sa predmetima, putovalo po celoj Srbiji".

"Uvođenje reizbora je donelo nervozu i strah kod sudija a samim tim i njihova nezavisnost je dovedena u pitanje. Bez kriterijuma smo izbacivali iz sistema sudije i tužioce koje smo kasnije, opet bez kriterijuma, vraćali na funkcije. Prilikom reizbora, stranke su davale preporuke o kvalitetu sudija na osnovu njihove kooperativnosti sa tim partijama, što je neprihvatljivo", rekla je Petrović-Škero.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da je osposobljavanje Visokog saveta sudstva, kao garanta nezavisnosti i samostalnosti sudija, jedan od ključnih koraka u rešavanju problema u pravosuđu Srbije.

"Potrebna je promena zakona o Visokom savetu sudstva i njegovo usaglašavanje sa Ustavom. Najveći problem u radu tog saveta vezan je za njegove članove koji dolaze iz redova izabranih sudija. Izbor tih sudija nije zakonit, jer se dešavalo da prvo dobijemo predsednika jednog suda a tek kasnije da taj sud bude formiran", kazao je Ivošević.

Prema njegovim rečima, obezbeđivanje vladavine prava u Srbiji podrazumeva unapređenje odnosa prema Zaštitniku građana, povereniku za informacije od javnog značaja i drugim nezavisnim telima.

Šefica tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević kazala je da Srbija "nije u preteranoj žurbi" sa predstavljanjem Akcionog plana za otvaranje pregovora o Poglavlju 23 već da teži da taj plan bude "što kvalitetniji radi nas samih".

"Taj plan sada prolazi kroz drugi nacrt i treba da definiše mere, sredstva i institucije odgovorne za realizaciju preporuke EU o postizanju nezavisnosti vršilaca sudskih funkcija. Sada znamo da ćemo neke mere morati dodatno da usklađujemo zbog nedavnog štrajka advokata", kazala je Miščević.

Ona je dodala da će proces stvaranja nezavisnog, objektivnog i sposobnog sudstva u Srbiji dugo trajati zato što je ta oblast postavljena na "krivim osnovama".

Javnu debatu "Da li je pravda dostupna građanima" organizovao je dnevni list Blic u saradnji sa EU i ministarstvom kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stanje u pravosuđu Srbije nije zadovoljavajuće

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2015

Stanje u pravosuđu Srbije nije zadovoljavajuće i to je u velikoj meri posledica loših reformi koje su u poslednjih desetak godina sprovedene u toj oblasti, ocenili su danas u Beogradu učesnici javne debate o dostupnosti pravde za građane...Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero ocenila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.