Izvor: Blic, 30.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kvartet napada krunu

Srpski kvartet napada krunu

Šestu godinu zaredom kreće Gudjir košarkaška liga, regionalno takmičenje klubova sa prostora bivše SFRJ. Osim prve godine, kad je titulu osvojila Olimpija, u poslednje četiri sezone glavnu reč vode srpske ekipe koje su i osvajale šampionske krune.

Ovoga puta Jadranska liga, posle petogodišnje saradnje sa Gudjirom, nosiće naziv NLB liga, po novom generalnom sponzoru - 'Novoj ljubljanskoj banci'. Krug favorita je poznat, našem kvartetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (FMP, Partizan, Crvena zvezda, Hemofarm) najveći konkurenti biće Cibona i Olimpija, iz prikrajka šansu za visok plasman čekaće Zadar, Budućnost i Bosna.

FMP je oslabljen odlaskom Aleksandrova (C. zvezda), Marinovića (Đirona), Ilića (Nju Džersi), Vasića (Alikante) i Pupovića, dok su u Železnik stigli Đerasimović (Zdravlje), Žigeranović (Ergonom), Protić, Teodosić, Labović, Mićić (Borac), a uz stare snage Cvetkovića, Ercega, Jorovića, Krstovića, Savanovića, Samardžiskog, biće to opet tim za polufinale plej-ofa. Trener je Vladan Vukoičić.

Partizan je takođe renovirao igrački kadar, Humsku su napustili Milojević (Pamesa), Šuput (Hemofarm), Stefanović (OKK Beograd) i Smiljanić, zameniće ih Drobnjak (Taukeramika), Kecman (Kijev) i Tepić (Vojvodina), koji bi crno-belima morali da donesu plasman bar među četiri najbolje ekipe, ako se još uzme u obzir reputacija starosedelaca Tripkovića, Perovića, Kamingsa, Bogdanovića, Pekovića, Božića... Šefu stručnog štaba Dušku Vujoševiću prioritet je ipak šesta uzastopna titula u domaćem prvenstvu.

Crvena zvezda je ostala bez sedam standardnih igrača - Jeretina (Dinamo, SP), Dragojlovića (Panionios), Subotića i Bjelice (Braunšvajg), O’Benona (Snajdero), Raičevića (Dinamo, Moskva) i Hendersona, njihova mesta popuniće Aleksandrov (FMP), Kovač (OKK Beograd), Stefanov (Ulker), Popović (Beneton), Tomas (Vašington), tu su i Gurović, Mišanović, Radivojević, Vitkovac, Antić, koji garantuju borbu za trofej. Na klupi će sedeti aktuelni selektor Srbije Dragan Šakota.

Hemofarm će u nove bitke bez Bolića i Đikanovića (Larisa), Rajta (Ostende), Konlija, Stefanovića i trenera Luke Pavićevića (Panionios), u Vršac su stigli Šuput (Partizan), Marković (Atlas), a Topića, Bakića, Joksimovića, Rakića, Radinovića, Vukosavljevića kraj aut-linije predvodiće iskusni Miroslav Nikolić.

Zoran Sretenović, jedan od naših najtrofejnijih igrača, sada mlad stručnjak, tvrdi da će srpski klubovi opet voditi glavnu reč.

- Na startu nas čekaju dva derbija, Partizan - Hemofarm i FMP - Crvena zvezda, pa ćemo videti kako su se pripremili i sa koliko motiva ulaze u ovo takmičenje. Beogradski večiti rivali su napravili dobre timove, Hemofarm se podmladio, a Železnik je uvek opasan za druge ekipe. Smatram da će titula ostati u Srbiji, pogotovu što će Cibona i Olimpija biti bez ambicija, jer će prolaz u Evropu obezbediti kroz svoje nacionalno prvenstvo. Drugi klubovi će teško iznenaditi naš kvartet, Zagrepčane i Ljubljančane - kaže Sretenović.

Milovan Stepandić, iskusni trener čačanskog Borca, veruje da će šampionska kruna ostati u Srbiji.

- Titula ne mrda odavde, Partizan je skoro zadržao prošlogodišnji igrački kadar i jurišaće na najviši plasman, Zvezda bi rezultatski morala da bude opasnija nego prošle godine, dok se uvek mora računati na FMP i Hemofarm. Naravno, to sve pod uslovom da šampion NLB lige ima prohodnost u Evroligu, u suprotnom treba ojačati domaći šampionat i dati mu prioritet.

Ambicije Borca u Sinalko ligi?

- Zbog brojnih promena igrača, nedostaje nam iskustvo, u pripremnom periodu igramo promenljivo, a cilj je da afirmišemo mlade, punimo halu kraj Morave i pokušamo da plasmanom među prve četiri ekipe uđemo u Superligu, što će biti teže nego prošle godine kad se sedam prvoplasiranih ekipa pridružilo našim timovima iz tadašnje Gudjir lige - dodao je Stepandić.

I. Velimirović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.