Srpski džin bolji od američkog

Izvor: Politika, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski "džin" bolji od američkog

Za pet kola u Kupu Uleba Milan Gurović najavio da bi do kraja prvog kruga mogao da nadmaši rekordan MVP učinak Prista Loderdejla (224 cm)

Posle polovine nadmetanja po grupama u Kupu Uleba, Crvena zvezda spokojno sedi na prvom mestu "D" grupe, kao jedini tim bez poraza u celom takmičenju. Njen ključni igrač Milan Gurović je zaposeo vodeće pozicije na dve najcenjenije rang-liste: strelaca i najkorisnijih košarkaša (MVP).

Već smo pisali da Gurović igra u životnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << formi, ali pošto je nastavio da puni koševe i na evropskoj i na "jadranskoj" sceni, otvara se pitanje nekih rekorda. Kako je krenuo lako bi moglo da se dogodi da obori dva najcenjenija rezultata iz prethodne četiri sezone otkako se igra Ulebov kup.

Što se tiče najboljih strelaca prvog kruga (10 kola) tog takmičenja za sada najbolji učinak ima Rašid Brokenborou koji je u sezoni 2003/04, u dresu nemačkog Kapfenberga, imao prosek 26,56. Gurović sada, posle pet kola, ima – 31! Ostali najbolji rezultati po sezonama su: Kris Ensti (Ural, 2002/03) 21,4, Todor Stojkov (Lukoil, 2004/05) 24,0 i Horas Dženkins (Hapoel, Jerusalim, 2005/06) 21,1.

Ako se može reći da Gurović već ima u džepu rekord u broju poena, onda će morati da zapne iz petnih žila da nadmaši i najbolji prosečan indeks uspešnosti (MVP). Doduše, posle pet kola on nadmašuje rekordan prosek američkog džina Prista Loderdejla (224 cm) koji je, u istoj sezoni kad je Brokenborou bio prvi strelac, proglašen za najboljeg igrača, sa prosečnim indeksom 30,89. Gurovićev trenutni prosek je 33, ali treba imati u vidu da Zvezdu u preostalih pet kola očekuju tri teška gostovanja, pogotovo ona u Madridu (Real) i Kazanju (Uniks).

Gurovićev sadašnji "em vi pi" prosek je maltene za 10 bodova bolji od prošlogodišnjeg najkorisnijeg igrača prvog kruga Marija Ostina (23,6) iz Hapoela. Posle Loderdejla najbolji skor ima Brindli Rajt (Ventspils, 2004/05) 26,8, pa Kris Ensti (Ural, 2002/03) 26,3.

Nekadašnji australijski reprezentativac Kris Ensti (31 g, 213 cm, centar) jeste jedini koji je u prvom krugu bio i najbolji strelac i igrač (MVP). Guroviću je vrlo blizu da postane drugi "dvostruki šampion" ali i dvostruki rekorder Kupa Uleba.

Na te dve liste do sada je bilo malo naših igrača u vrhu. Najdalje je dogurao Vladan Vukosavljević (Hemofarm), lane na 6. mestu u trci za MVP trofej, sa prosekom 19,1. Četiri mesta ispod njega bio je Duško Savanović (tada FMP, sada u Uniksu) sa 18,7. U prvoj sezoni Kupa Uleba Ognjen Aškrabić (tada FMP, sada Lotomatika) imao je još bolji prosek (20,50) što je bilo dovoljno za sedmo mesto.

Na listi strelaca među prvih 10 uspeli su da se probiju samo Igor Rakočević (2003/04, tada C. zvezda, sada Taukeramika) koji je sa prosekom 19,3 zauzeo 10. mesto. Godinu kasnije Jovo Stanojević je bio bolje plasiran – deveti (19,25), ali kao igrač stranog kluba (Alba).

A. Miletić

[objavljeno: 30.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.