Srpske inovacije za brze pruge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske inovacije za brze pruge

I srpski vozovi mogli bi da dostižu brzine do 300 kilometara na sat kada bi se kretali boljim prugrama. One bi mogle da budu jednako dobre kao i drugde u svetu ukoliko bi bile remontovane uz primenu inovacije dr Milana Kekanovića koja je još 2003. godine osvojila nagradu na Međunarodnoj izložbi inovacija u Budimpešti, a krajem prošle godine predstavljena i na Sajmu "Nauka za privredu" u Novom Sadu.

"Ovo rešenje bi bilo jako aktuelno danas u Srbiji, a isto tako i u svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer se ide na to da se grade pruge sa vozovima nove generacije koji ostvaruju veće brzine, a neophodna je i veća sigurnost i stabilnost. Takođe su problem i vibracije, naročito u gradovima, kao i buka", objašnjava dr Milan Kekanović, inovator i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici.

Novi model železničkih pragova za pruge prema inovaciji dr Milana Kekanovića priznat je u Srbiji kao patent. Postojao je plan izgradnje probne deonice Odžaci-Novi Sad , ali nikada nije realizovan. Sada ponovo vlada interesovanje za njegovu primenu.

"Inovacija dr Milana Kekanovića već je ostvarila primenu u jednoj slovačkoj železari. Kada sam to preneo predstavnicima "Lafarža", pokazali su veliko interesovanje. Novogodišnji i božićni praznici su to malo odložili, ali očekujem da ćemo do kraja januara konkretizovati dogovore tim povodom", kaže prof. dr Milan Trifković, prodekan za saradnju sa privrednom Građevinskog fakulteta u Subotici.

I dr Milan Kekanović veruje da će njegove inovacije naći primenu u privredi.

"Plan je da naš fakultet pozove nadležno Ministarstvo za građevinarstvo,saobraćaj i infrastrukturu, odnosno našu ministarku Zoranu Mihajlović , kao i firme koje sada grade železničke pruge u Srbiji, a to su, pre svega, kompanije iz Rusije i Kine, kako bi izvršili prezentaciju inovacije i, nadamo se, dogovorili njenu primenu. Mi ne sumnjamo da ovo rešenje nema sve moguće prednosti u odnosu na sadašnja rešenja koja se primenjuju u svetu", objašnjava dr Milan Kekanović.

Građevinski fakultet u Subotici je pre tri godine osnovao Istraživačko-inovacioni centar kako bi podstakao naučna istraživanja, a tehnološke inovacije stavio u službu privrede.

"Inovaciona delatnost je bitna za napredak i preporod društva. To je prepoznala i država i nadamo se da će finansijski pomoći u sprovođenju što većeg broja inovacionih projekata koji će posle pronaći mesto u privredi, na tržištu i pomoći nivo i razvoj društva", ističe profesor dr Miroslav Bešević, dekan Građevinskog fakulteta u Subotici.

Pored ove, na Sajmu "Nauka za privredu" u Novom Sadu predstavljena je i inovacija "Akumulacija sunčeve energije u zemlju oko vertikalnih dubinskih sondi" posredstvom solarnih kolektora, koja bi omogućila njeno korišćenje tokom cele godine.

Ovaj patent dr Milana Kekanovića je još 2000. godine na Olimpijadi inovacija "Genius" u Budimpešti osvojila zlatnu medalju. To je još jedan dokaz da Srbija ima veliki naučni i inovacioni potencijal te da, uz njegovo bolje korišćenje, ima mogućnost da se uvrsti u red bogatijih država u Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.