Srpska ekspedicija na vrhu sveta!

Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska ekspedicija na vrhu sveta!



Sedam od devet članova srpske planinarske ekspedicije "Mont Everest 2007" uspelo je u nedelju 20. maja rano ujutru da osvoji najvišu tačku sveta na istoimenoj planini. Na "vrh sveta" popeli su se Basar Čarovac, Dragan Petrić, Ilija Andrejić i Petar Pećanac, a sat i 15 minuta kasnije pridružili su im se Miloš Ivačković, Gligor Delev i Dragana Rajblović - prva žena iz Srbije koja se popela na Mont Everest. Vrh visok 8.848 metara planinari su osvojili oko 8.45 po lokalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremenu.

"Ovo je teško opisati. Samo je nebo iznad nas. Višegodišnje pripreme urodile su plodom, a potoci znoja su materijalizovani na najlepši način. Ostvario sam nešto što je san svakog planinara", rekao je za novopazarski radio Sto plus planinar novopazarskog društva 'Sandžak' Basar Čarovac.

Čarovac se u dosadašnjoj karijeri popeo još i na Kilimandžaro, Akonkagvu, Damavand, Ararat i himalajske vrhove Loboće, Ajland Pik i Čo Jo.

Ekspedicija, koja je iz Beograda krenula 30. marta, vraća se u zemlju sledeće nedelje.

Do sada su vrh Mont Everesta iz Srbije osvojila samo dva planinara - Dragan Jaćimović i Isa Panić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.