Srebro džudisti Petkoviću

Izvor: Politika, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebro džudisti Petkoviću

U finale se plasirali i košarkaši i odbojkašice, tako da se naša misija u Bangkoku izjednačila po broju medalja sa onom u Izmiru pre dve godine

Od našeg specijalnog izveštača
Bangkok, 15. avgusta – Za osam takmičarskih dana na 29. letnjim univerzitetskim igrama u Bangkoku, igrama koje prethode "univerzijadi" u Beogradu, sportisti Srbije osvojili su samo dve medalje, a devetog čak tri i po tome izjednačili rezultat svojih prethodnika u Izmiru 2005. Srebro >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u džudou i finala u muškoj košarci i ženskoj odbojci znatno su podigli raspoloženje u našoj sportskoj univerzitetskoj misiji u Bangkoku.

Tri borbe i devet sekundi

Prvi je do medalje stigao Aleksandar Petković, poslednjeg dana takmičenja u džudou. On je bio i prvi i poslednji reprezentativac Srbije na tatamiju jedne od bezbroj dvorana Univerziteta "Tamasat". U kategoriji do 100 kg ispao je u prvom kolu, a danas u apsolutnoj ili otvorenoj kategoriji obarao je protivnike jednog za drugim i stigao do finala. Ni Kazahstanac Riskul, ni Poljak Panjek, ni Mekić (BIH) u polufinalu nisu uspeli da ga ugroze. Međutim, u finalu protivnik mu je bio Satoši Ito, predstavnik Japana, postojbine džudoa.

Borba je trajala devet sekundi, Japanac je iznenadio Petkovića i savladao ga iponom, u prvom napadu posle samo devet sekundi, ali to nije potamnilo sjaj "srebra" 25–godišnjeg Aleksandra Petkovića. Bronzane medalje osvojili su Poljanski i Gruzijac Okrušvili.

– Ne mogu da verujem. Nisam imao ni tremu, bio sam spreman i raspoložen. To mi se ni na treningu nije dešavalo, – požalio se na glas naš reprezentativac. – Japanac je sjajan borac. Potpuno me je iznenadio.

Tako naš džudista nije mogao ni da se raduje srebrnoj medalji, ali trener Miloš Stanković je bio zadovoljan:

– Aleksandar Petković je danas nadmašio sebe. Danas je bio zaista fantastičan.

Za "zlato" posle Poljske

Tri puta su borbene Tajlanđanke uz podršku oko 4.000 grlatih gledalaca, naoružanih svim navijačkim rekvizitima, pokušavale da u meču sa Srbijom preuzmu igru u svoje ruke i izbore finale. Naše odbojkašice im to nisu dozvolile. Želele su finale kao i rivalke, ali su neosporno kvalitetniji tim što znatno niže Tajlanđanke nisu mogle da nadoknade borbenošću i dobrom igrom u polju. Kad god se lomio rezultat naš blok bio je dovoljno visok da zaustavi napade reprezentacije domaćina.

Srbija je savladala Tajland sa 3:0 (25:20, 25:21, 25:22) i sutra će se u finalu sresti sa Poljskom, koja je u Bangkok dovela snažan tim.

– Poljska je ozbiljna ekipa – to stoji. Danas smo ih gledale set i po, ali još se nismo spremale za taj meč. Učinićemo to večeras i sutra i idemo na zlatnu medalju, – rekla je kapiten "plavih" vesna Tomašević, koja je protiv Tajlanda osvojila 17 poena, samo poen manje od Sanje Starović.

Trener Goran Nešić je zadovoljan igrama svog tima, još više a "srebrom":

– Ovo je izuzetan uspeh, a kada se meri mora se imati u vidu da je 9 od 12 igračica iz naših klubova, naše lige. To je još jedan dokaz da se kod nas igra dobra odbojka i da je domaće takmičenje kvalitetno. Čestitam igračicama i sada se okrećemo Poljskoj. Imali smo skaute na njihovom polufinalnom meču, nešto smo videli i uživo i pred nama je naporna noć. Igračice će spavati dok mi pripremamo igru za finale.

Vrednost poljskog tima može se na brzinu oceniti i činjenicom da su u polufinalu savladale odličnu Kinu sa 3:0...

Košarkaše muče povrede

Košarkaši Srbije serijom pobeda stigli su do finala "Univerzijade" u Bangkoku gde će ih poslednjeg dana takmičenja očekivati Litvanija, koja u svom bangkoškom dnevniku ima i jedan poraz, doživljen od Turske.

"Plavi" su danas igrali ponovo protiv publike i prvi put protiv Japana, koji je najprijatnije iznenađenje turnira.

Naravno, Japanci koji svoju igru baziraju na brzini i šutevima iz daljine nisu mogli da iznenade tim koji vodi Aleksandar Kesar. Istina, u prvom delu Japanci su pokazali kojom igrom su eliminisali Rusiju, ali u trećoj četvrtini kao da je našim reprezentativcima dosadilo da se "nadmudruju" sa protivnikom. Milošević se u dva ulaza prošetao kroz reket Japana i oba puta zakucao, sevnule su "trojke" Aleksića i Simonovića i Japan je na kraju savladan sa 14 poena razlike – 76:62 (17:15, 9:13, 20:9, 30:16).

– Mi smo do večeras kao i Japan zabeležili sve pobede. Danas smo pobedili i njih i pokazali koliko vredimo. Mislim da ćemo moći i da protiv Litvanije pružimo maksimum i da osvojimo zlatnu medalju jer samo se bronzane i zlatne medalje osvajaju a srebrna se dobija za gubitak "zlata", – rekao je Strahinja Milošević, sa 15 koševa najefikasniji u našem timu.

Finale je na programu 18. avgusta poslednjeg dana "Univerzijade", a ovaj dan odmora dobro će doći Kesaru i njegovim saradnicima da odmore tim i da što bolje zaleče povređene igrače.

– Videli ste. Povredio se Mijajlović, a Milošević je uprkos nezgodnom padu ostao u igri do kraja. To se nadovezalo na stare povrede tako da nas očekuje ozbiljan posao, – rekao je trener naše reprezentacije Aleksandar Kesar.

Ostale tri naše ekipe nisu uspele da izbore medalje. Danas su vaterpolisti, bez povređenog Korolije, savladali Francusku sa 7:6 i sutra će igrati protiv Japana za peto mesto, dok će košarkašice i odbojkaši Srbije igrati za deveta mesta – košarkašice protiv Japana, a odbojkaši protiv Češke.

--------------------------------------------------------------------------

"Plavi" u Bangkoku

Vaterpolo, za plasman od 5. do 8. mesta: Srbija – Francuska 7:6 (2:1, 3:1, 2:2, 0:1).



Košarka, polufinale, muškarci: Srbija – Japan 76:62 (17:15, 9:13, 20:9, 30:16) ; Litvanija – Kanada 79:64 (26:20, 22:22, 18:10, 13:14).

Odbojka, polufinale, žene: Srbija – Tajland (25:20, 25:21, 25:22), Poljska – Kina (25:16, 25:20, 25:16); za plasman od 9. do 12. mesta: Srbija – Poljska 3:0 (25:19, 25:22, 25:19).

Džudo, 48 kg, osmina finala: Mirela Salijević – Vongsa (Tajland) 2:0, četvrtfinale: Salijević – Peč (Nemačka) 0:2; apsolutna, četvrtfinale: Vanja Mandić – Liu (Kina) 0:2, repasaž: Mandić – Tatejume (Japan) 0:2; 60 kg, osmina finala: Ivica Kozenko – Psrihajev (Tajland) 2:0, osmina finala: Kozenko – Teghurer (Austrija) 0:2; apsolutna, osmina finala: Aleksandar Petković – Riskul (Kazahstan) 2:0, četvrtfinale: Petković – Panjek (Poljska) 2:0, polufinale: Petković – Mekić (BIH) 2:0, finale: Petković – Iši (Japan) 0:2.

Skokovi u vodu, 3 m daska, kvalifikacije: 21. Marija Ivezić 239,3.

Ž. Baljkas

[objavljeno: 17.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.