Srebrna medalja za četverac Srbije

Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebrna medalja za četverac Srbije



Srpski četverac (Nikola Stojić,Goran Jagar, Marko Marjanović, Jovan Popović i kormilar Saša Mimić), ostvario je veliki uspeh na Svetskom prvenstvu u Minhenu. U finalnoj trci naša reprezentativna posada svojila je drugo mesto, stigavši do cilja za 6:10,36, manje od sekunde iza prvoplasiranih Amerikanaca (6:11,17). Treće mesto pripalo je prošlogodišnjim svetski prvacima Nemcima (6:12,49).

U trci neizvesnoj od starta do finiša, učenici selektora Nebojše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ilića vodili su od starta, pa sve do 500 metara pred ciljem. U finišu trke prestigli su ih Amerikanci, u čijem sastavu su bili olimpijski prvaci iz osmerca. Favorizovani Nemci pokušali su da izbiju na prvo mesto, ali sjajni kormilar Saša Mimić, svojim savetima uspeo je da naš čamac dovede do srebrne medalje.

„Prezadovoljan sam. Trka je bila fenomenalna, Nemci su stalno bili iza nas i Amera. Svi su očekivali da će oni uzeti zlato, jer je staza na njihovom terenu. Nikola Stojić i Goran Jagar, junaci Svetskog prvenstva, koji su juče bili šesti u dvojcu i obezbedili plasman na Olimpijske igre, su potvrdili da su pravi profesionalci. Nisu imali ni dan odmora, ali su sa Markom i Jovanom došli do medalje. Zaista smo potvrdili visok rejting u svetskom veslanju i što je najvažnije nastavili smo kontinuitet osvajanja medalja na svetskim prvenstvima", rekao je selektor Nebojša Ilić.

Posle finalne trke, vicešampioni sveta su odvesalli počasni krug a srpsku zastavu ponosno je nosio Saša Mimić, kormilar koji je zbog Nemačke skinuo deset kilograma za mesec dana. Nije propušteno ni slavljeničko, tradicionalno bacanje kormilara Saše Mimića u vodu ali su, okliznuvši se sa splava posle prijema odličja, u jezero uleteli i akteri vicešampionskog srpskog čamca.

"Dobro smo veslali. Očekivali smo da će Amerikanci pobeći od starta pa smo odmah dali žestok tempo. Uveslaniji su od nas, odmorniji i 300 metara do cilja su uhvatili bolji ritam pa stigli do zlata. Zadovoljan sam ostvarenim i sigurno bi palo zlato da smo bili svežiji, mada je i ovako ispalo odlično", konstatovao je Nikola Stojić.

Rezultati finala: 1. SAD (Dikin, Beri, Barns, Livski, k.Del Đersio) 6:10,36, 2. SRBIJA (Nikola Stojić, Goran Jagar, Jovan Popović, Marko Marjanović i kormilar Saša Mimić) 6:11,17, 3. Nemačka (Minigen, Kolčik, Narhun, Fleč, k. Šejer) 6:12,49, 4. Velika Britanija (Orm, Bitmin, Vilkinson, Mur, k. Hil) 6:13,78, 5. Holandija (Van Endel, Konders, Lubers, Blink, k, Mejer) 6:14,62, 6. Italija (Lunardi, Vercoti, Trankvili, Foći, k. Di Palma) 6:16,60.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.