Srbija u polufinalu

Izvor: Politika, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u polufinalu

Naša mlada reprezentacija plasirala se među četiri najbolje evropske selekcije, pošto je savladala Češku sa 1:0 (0:0). – Strelac Janković u poslednjem minutu

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u Holandiji, pošto je u drugom kolu savladala Češku sa 1:0 (0:0). Meč je odlučen doslovce u poslednjim trenucima, kada je Janković, posle odlične akcije Rukavine i Smiljanića i centaršuta sa desne strane, bio brži i spretniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od kapitena Hubnika i glavom sa šest metara poslao loptu iz leđa nemoćnog golmana Zlamala. Igra nije bila "za oko" i za pamćenje, ali zato rezultat jeste.

Izabranici Miroslava Đukića uspeli su da se treći put uzastopno plasiraju u polufinale, prvi sa novim imenom i znamenjem.

Nije bilo previše lepote, ni šansi, ali ono što je najvažnije jeste trijumf, kojim su momci u crvenim dresovima, kako je selektor i najavio, dali "pečat" pobedi nad petostrukim kontinentalnim šampionima Italijanima. Ujedno, oni su obezbedili i učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Tvrda teška, rovovska borba, u kojoj su oba rivala igrala sa dosta respekta i pažnjom usmerenom prevashodno na čuvanje svoje mreže, uz sijaset beskompromisnih duela i uglavnom pokušaja da se sa distance matira protivnički golman glavne su karakteristike sinoćnjeg duela.

Opredelio se Đukić, lišen usluga povređenog Miloša Krasića, da igra sa istim timom koji je savladao "azurine".

Jedina promena bila je ta što je Zoran Tošić zaigrao uz desnu aut liniju, a Boško Janković uz levu. Sa druge strane češki selektor Škorpil izvršio je nekoliko promena u sastavu.

Njegovi momci čvrstom igrom u odbrani nisu dozvoljavali da rival stvori iole ozbiljniju priliku, pa su naši reprezentativci pokušavali sa udarcima iz daljine, ali bez značajnijeg uspeha.

Ni Česi u napadu nisu uradili ništa, pa se na odmor otišlo najnepopularnijim rezultatom.

Drugi deo je počeo ulaskom Đorđa Rakića umesto Dragana Mrđe. Zoran Tošić i Janković su promenili strane, ali igra sa jednim napadačem nije ozbiljnije ugrozila češkog golmana.

Istina, imali su Đukićevi izabranici znatno više loptu u svom posedu, međutim, bez pravog rešenja u napadu, iako se na svim igračima videla ogromna želja da se sudbina reši baš na ovom susretu.

Odbrana naše selekcije je tokom većeg dela utakmice bila na zavidnom nivou, ali su Česi ipak dva puta opasno pripretili preko Kladrubskog u 65. minutu i Papadolpulosa u 71.

Sve ostalo išlo je na srpsku "vodenicu". Gotovo besprekorna igra Milana Smiljanića i Dejana Milovanovića, koji su se nebrojano puta pridodavali napadačkim akcijama uticala je da se rival u najvećem delu meče "nije video".

Pohvale za veliki uspeh zaslužuju svi, jer su iskazali fantastičnu borbenost i agresiju, na svakom delu terena i pokazali kako se igra u dresu nacionalnog tima.

Zato je uspeh apsolutno zaslužen, mada je do samog kraja izgledalo da pogodaka neće biti. Izvanredna akcija u trećem minutu nadoknade vremena donela je neopisivu radost i slavlje našim igračima.

STADION: Gofert. GLEDALACA: oko 4.000. SUDIJA: Malek (Poljska). STRELAC: 1:0 Janković (90). ŽUTI KARTONI: Milovanović (Srbija), Filo, Kadlec, Pudil, Jirsak (Češka).

SRBIJA: Kahriman 7, Ivanović 7,5, Rukavina 7,5, Kolarov 7, Smiljanić 8, Janković 8, Milovanović 8, D. Tošić 7,5, Babović 7 (od 66. Basta 7), Mrđa 7 (od 46. Rakić 7), Z. Tošić 7,5. Selektor: Đukić.

ČEŠKA: Zlamal 7, Kaufman 7, Hubnik 7, Kadlec 7, Kirsak 7, Pudil 7, Švec 7, Papadopulos 6,5 (od 74. Blažek -), Kladrubski 7, Filo 7 (od 88. Rajtoral -), Kopič 7. Selektor: Škorpil.

IGRAČ UTAKMICE: Boško Janković (Srbija).

--------------------------------------------------------------------------

Đukić: Ubedljivi smo na terenu

"Odigrali smo veliku utakmicu i pobedili čvrstog, veoma opasnog rivala. Česi su pokazali da imaju odličnu ekipu, da znaju da igraju i da se ne predaju lako. To je skup veoma iskusnih igrača, koji ne dozvoljavaju protivniku da se razmahne", izjavio je selektor reprezentacije Srbije Miroslav Đukić.

Komentarišući da je u dosadašnjem delu takmičenja postignuto malo golova Đukić je istakao da je na ovogodišnjem prvenstvu Evrope "neefikasnost očigledna".

"Sve ekipe igraju ujednačeno, veoma su dobro organizovane odbrane, i zato sam ja prezadovoljan onim što su naši igrači pokazali u ove dve utakmice. Mi smo dugo tražili put do pobede i na kraju smo uspeli da je ostvarimo", rekao je Đukić.

On je podsetio da je stručni štab, kao i igrači, svesno prepustio ulogu favorita drugim ekipama, što, kako je naglasio, ne znači da je naš nacionalni tim došao u Holandiju sa "belom zastavom".

"Tražili smo od igrača da se ne razmeću izjavama, jer smo se mnogo puta ranije opekli odlazeci na kontinentalni šampionat. Ovoga puta smo bili skromni, ali na terenu veoma ubedljivi", smatra Đukić.

Njegov kolega Ladislav Škorpil je bio utučen posle poraza, ali je ipak mirno odgovarao na sva postavljena pitanja.

"Nikada u trenerskoj karijeri nisam izgubio na ovakav način. Moja ekipa je bila oslabljena odustvom mnogih standardnih igrača, ali to ipak nije razlog našeg poraza, jer su fudbaleri ispunili sve zahteve", rekao je Škorpil.

Centahalf naše reprezentacije Duško Tošić, koji je sa kapitenom Branislavom Ivanovićem ponovo bio tvorac pobede, proglašen je za najboljeg igrača susreta. On je od specijalne komisije Uefa dobio pehar, isti kao što je u prvoj utakmici pripao Dejanu Milovanoviću.

"Protiv Češke smo igrali mnogo teže, jer nas stiže umor. Biće, naravno, još ovakvih utakmica, ali je meni drago što smo obezbedili prolaz u polufinale, kao i plasman na Olimpijske igre. Ovaj pehar nije samo moj, već cele ekipe koja je igrala kolektivno i iznad svega borbeno", rekao je Tošić.

--------------------------------------------------------------------------

Bez pobednika u Arnemu

I izvanrednoj utakmici sa najviše pogodaka i obiljem šansi reprezentacije Engleske i Italije su u Arnemu igrale nerešeno 2:2 (2:1) i obe opstale u trci za plasmanom u polufinale Evropskog fudbalskog prvenstva mladih.

STADION: Gelredom. SUDIJA: Skomina (Slovenija). STRELCI: 1:0 Nadžent (24), 2:0 Lita (26), 2:1 Kjelini (35), 2:2 Akvilani (69). ŽUTI KARTONI: Rio Koker, Bajns (Engleska), Rađi, Mota (Italija).

ENGLESKA: Karson, Hojt, Bajns, Tejlor, Rio Koker (od 86. Ričardson), Nadžent (od 68. Vitingem), Jang, Milner, Lita (od 81. Vogan), Noubl, Onuoha. Selektor: Pirs.

ITALIJA: Vivijano, Andreoli, Kjelini, Nočerino, Mantovani (od 59. Krišito), Montolivo, Akvilani, Pacini, Rozina, Rađi (od 46. Mota), Paladino (od 46. Rosi). Sleketor: Kaziragi.

B grupa

Rezultati prvog kola: Češka – Engleska 0:0, Srbija – Italija 1:0. Drugo kolo: Češka – Srbija 0:1, Engleska – Italija 2:2.

Tabela

Srbija

2

2

0

0

2:0

6

Engleska

2

0

2

0

2:2

2

Italija

2

0

1

1

2:3

1

Češka

2

0

1

1

0:1

1

Sledeći mečevi: Italija – Češka (Arnem, 17. jun, 20,45č), Engleska – Srbija (Nijmegen, 17. jun, 20,45č).

S. R.

[objavljeno: 15.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.