Srbija u finalu Evropskog šampionata

Izvor: Politika, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u finalu Evropskog šampionata

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je istorijski uspeh, pošto se plasirala u finale Eevropskog prvenstva u Luksemburgu. Srbija je u polufinalu pobedila aktuelnog dvostrukog šampiona Evrope Poljsku sa 3:0 (27:25, 25:21 i 25:21). To je prvi put da će odbojkašice Srbije igrati finale nekog velikog takmičenja, čime su dokazale da se nalaze u svestkom i evropskom vrhu. Tim Srbije se plasmanom u finale automatski kvalifikovao i za Svetski kup u Japanu u novembru ove godine. To takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće prvo kvalifikaciono za plasman na Olimpijske igre 2008. godine.

– Ovo je veliki, istorijski trenutak za našu žensku odbojku. Želeli smo u polufinale i u tome nam je pomogla Poljska pobedom nad Holadnijom. Verovali smo da ne možemo da igramo onako loše, kao u prvom meču, ali ni da Poljska ne može da igra onako dobro. Presrećna sam, ali još nije gotovo. Nadam se da ćemo i u finalu odigrati na istom nivou kao večeras, – naglasila je Vesna Čitaković-Đurišić, kapiten našeg tima i najbolji poenter Srbije u duelu sa Poljakinjama.

Selektor Zoran Terzić počeo je sa istom postavom koja je poslednjeg dana druge faze ubedljiva bila i protiv Češke. Na teren su izašle tehničar Maja Ognjenović, korektor Jovana Brakočević, primači Jelena Nikolić i Anja Spasojević, blokeri Vesna Čitaković Đurišić i Nataša Krsmanović i libero Suzana Ćebić. U prvom setu srpske odbojkašice igrale su hrabro, motivisano, angažovano, raznovrsno. Takvom igrom iznenadile su Poljakinje, koje nisu znale sa koj im strane preti opasnost. Stabilnost prijema, kao i odlična igra srpskog tehničara Maje Ognjenović, doneli su Srbiji prvi set. Iako su "plave" u tom periodu igre napravile 12 grešaka, a Poljakinje samo tri, set je završen ukorist Srbije sa 27:25.

U drugom setu tim Srbije bio je još bolji, pošto je uz istu želju i angažovanje, smanjen i broj grešaka. Tako su došle do 8:6 na prvom, a 16:10 na drugom obaveznom odmoru u tom setu. U završnici Poljska je uspela da smanji na 23:20, ali dalje nisu dozvolile srpske odbojkašice, koje su završile taj set sa 25:21 za 2:0.

Treći set doneo je početnu prednost Poljakinja, ali devojke iz Srbije nisu bile spremne da izgube ni jedan jedini set. Poljska ekipa je 12:7, vodila sa 16:14 na drugom tehničkom tajm-autu, ali je servisom srpska ekipa uspela da ponovo potpuno poremeti prijem Poljske.

Selektor Zoran Terzić je posle meča kazao:– Kada smo pobedili Poljsku na SP u Japanu, rekao sam da mi je to jedna od najdražih pobeda, jer model po kome su igrale Poljakinje je model po kome sam želeo da igraju ekipe koje treniram. Večerašnja pobeda mi je jedna od najdražih u karijeri, jer smo pobedili velikog i kvalitetnog protivnika. Igrali smo kvalitetno i hrabro, a Poljska za nijansu slabije nego u našem prvom duelu. Nećemo sigurno slaviti, jer nemamo vremena za to. Međutim, verujem da ćemo danas slaviti, bez obzira na ishod finalnog meča, – istakao je Zoran Terzić, prvi trener "plavih" seniorki.

DVORANA: "De Kok" u Luksemburgu. GLEDALACA: 3.000. SUDIJE: Verek (Francuska) i Majerus (Luksemburg).

SRBIJA: Nikolić 16, Majstorović, Krsmanović 3, Brakoćević 14, Molnar, Vesović 1, Ognjenović 2, Čitaković-Đurišić 17, Isailović, Simanić, Spasojević 1, Ćebić 1. SELEKTOR: Terzić.

POLJSKA: Skovronska 3, Zenik, Dzekijevič 6, Belčik, Podolec 9, Glinka 16, Svijenijevič 7, Bendarek, Mirek, Sadurek 1, Rosner, Liktoras 9. SELEKTOR: Bonita.

---------------------------------------

Finale danas u 18,30 časova

U polufinalu 25. evropskog prvenstva za odbojkašice postignuti su sledeći rezultati: Italija – Rusija 3:0, Srbija – Poljska 3:0. Finale Srbija – Italija je večeras u 18,30 časova, a meč za treće mesto Poljska – Rusija tri časa ranije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.