Izvor: MozzartSport.com, 26.Jul.2021, 18:15

Srbija do zlata može preko dva najveća rivala! Letonija se “crta“ u polufinalu, ali odlučuju rezultati poslednje runde

Naš tim jedini siguran polufinalista pred poslednji dan, ime potencijalnih rivala odrediće međusobni okršaj ili broj ubačenih poena

Dve, pa još dve i danas još dve pobede...

Srpski basketaši potpuno su izdominirali tokom uvodna tri dana premijernog izdanja olimpijskog turnira “3x3“, a trijumfom protiv Letonije, inače tradicionalno jednog od najvećih takmaca za titulu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ratkov obezbedili su direktan plasman u polufinale. Što donosi benefit jedne utakmice predaha, odnosno više vremena za oporavak i pripremu za završnicu. Koja garantuje borbu za medalju.

Pre polufinala basketašima u utorak od 11 časova po srednjoevropskom vremenu predstoji utakmica poslednjeg kola prve faze protiv Rusije. Za naše najbolje igrače ovaj meč nema rezultatski značaj jer će prvi deo takmičenja sigurno da završe kao prvoplasirani, ali je ishod i te kako bitan zbog daljeg raspleta, odnosno crtanja daljeg puta do medalje. Nadamo se zlatne.

Naime, Srbija u polufinalu čeka pobednika susreta četvrtog i petoplasiranog na tabeli. Na tim pozicijama može da se nađe više selekcija, s obzirom da situacija na tabeli pred poslednju rundu izgleda ovako – drugoplasirana Holandija ima četiri pobede iz šest utakmica, Belgija, Rusija i Letonija su na skoru 3-3, dok su Kina i Poljska na po 2-4 kao šesti i sedmi. Japan je poslednji sa jednom reckom.

Ukratko – slika će biti mnogo jasnija tek kada se završe poslednje utakmice u kojima se sastaju Belgija i Poljska, Kina i Japan, te Letonija i Holandija uz Srbiju i Rusiju. Dan pre četiri odlučujuće utakmice četvrtu i petu poziciju na osnovu dosadašnjih rezultata drže Rusija i Letonija pošto u krugu timova sa po tri pobede Belgija ima najbolji međusobni skor u krugu, potom Rusi koji su dobili Letonce u direktnom okršaju. Ako bi Belgijanci dobili Poljake, Holandija Letoniju, a mi Ruse, stanje na tabeli ostalo bi nepromenjeno. To znači da bi se u četvrtfinalu sastali Rusija i Letonija, Holandija bi bila drugi polufinalista i čekala bi pobednika meča Belgije i šestoplasiranog na tabeli što bi čak mogla da bude i Kina, pošto je u ponedeljak dobila Poljsku.

Srbija bi tako do finala izbegla Holandiju s kojom se godinama “rvemo“ za medalje. Finala planetarnih šampionata za 2017. i 2018. godinu igrali smo upravo protiv Holandije i oba dobili, plus polufinale Evropskog prvenstva 2016. posle čega smo poraženi od Slovenije u finalu. Ali, o njima ćemo više ako i kada se budemo sudarali, nadamo se u finalu...

Gotovo rame uz rame sa Holandijom takmac nam je Letonija. Radi se o najiskusnijoj ekipi uz Srbiju. Godinama igra u nepromenjenom sastavu – Karlis Lasmanis, Agnis Čavars, Edgars Krumins i Nauris Mijezis. Najbolji igrač je centar Karlis Lasmanis, prvi strelac Evropskog prvenstva 2018 i član idealne trojke, baš kao i godinu dana kasnije na Svetskom kupu u Amsterdamu. O koliko se ozbiljnom timu radi najbolje govori podatak da je tri od pet velikih reprezentativnih takmičenja Letonija završila na podijumu – zlato na Evropskom prvenstvu 2017, na istom takmičenju godinu dana kasnije srebro posle izgubljenog finala od Srbije. Dosadašnji vrhunac je srebro na Svetskom kupu 2019. posle poraza u finalu od SAD, gde su Letonci došli zahvaljujući pobedi nad Srbijom u polufinalu. Imamo “dugu“ istoriju međusobnih okršaja, mada se danas srpski basketaši nisu potrošili mnogo, baš kao ni u pobedi nad Japanom što je i te kako bitno pred polufinale.

Za razliku od Letonije ruska ekipa se konstantno menja. Jedini čovek koji povezuje sve dosadašnje sastave Rusije je Aleksandar Zujev koji je neizostavni član u poslednje tri todine. Ilija Karpenkov, Kiril Pisklov i Stanislav Šarov su ljudi iz rotacije i praktično debitanti na velikim takmičenjima. Protiv Rusa se nismo videli dugo, još od polufinala Evropskog prvenstva 2018. kada smo ih dobili rutinski.

Uz Letoniju i Holandiju poslednjih godina se sporadično u borbama za medalju pojavljuju Rusija i Poljska od selekcija koje su sada u Tokiju, dok Slovenije, Francuske, Španije, SAD i još nekih nema...

Gledajući olimpijski turnir, na putu do zlata mogli bismo teoretski da se sudarimo s dva najljuća protivnika. I možda bi tako bilo najslađe – da zlato uzmemo demonstracijom sile, da pokažemo da smo zaista najbolji, za koplje ispred svih. Ali, da ne pravimo roštilj dok je zec još u šumi, prvo da mi dobijemo Rusiju, pa onda da sačekamo ishod četvrtfinala koja se igraju nedugo posle završnih utakmica prve faze –susret četvrtog i petog na tabeli je od 14.00 po srednjoevropskom vremenu – i da onda pravimo dalje planove.

Srbija svakako ima sve što je potrebno da uzme to zlato!

O PRAVILIMA BASKETA "3x3"

Određenu konfuziju su među ljubitelje košarke izazvala pravila basketa "3x3", ali su suštinski dosta jednostavna. Meč se igra na polovini košarkaškog terena i traje deset minuta ili dok jedan tim ne stigne do 21 ubačenog poena. U slučaju da je rezultat po isteku vremena nerešen igra se produžetak i prvi tim koji ubaci dva poena je pobednik. Napad traje maksimalno 12 sekundi. Šut van linije 6,75 metara važi dva, a unutar polukruga jedan poen. Slobodna bacanja takođe vrede jedan poen. Posle postignutog koša nema pauze, već ekipa koja je igrala odbranu brzo izvodi loptu s pozicije gde je lopta uhvaćena i prelazi u fazu napada. Bacanjem novčića određuje se koji će tim imati prvi napad na meču.

POSLEDNJI MEČEVI PRVE FAZE

Utorak:

7.40: Belgija – Poljska

8.05: Kina – Japan

11.00: Srbija – Rusija

11.25: Letonija – Holandija

ČETVRTFINALA:

Utorak:

14.00: Četvrtoplasirani – Petoplasirani

15.20: Trećeplasirani – Šestoplasirani

POLUFINALA:

Sreda:

10.30: SRBIJA – Pobednik susreta četvrtog i petog na tabeli

11.40: Pobednika susreta trećeg i šestog na tabeli – POLUFINALISTA 2

FINALE

Sreda:

15.25: Pobednik polufinala 1 – Pobednik polufinala 2

MEČ ZA BRONZU

Sreda:

14.15: Poraženi iz polufinala 1 – Poraženi iz polufinala 2

Termini su usklađena po srednjevropskom vremenu.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.