Srbija ambiciozno na EP

Izvor: B92, 01.Sep.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ambiciozno na EP

U dva turska grada, Izmiru i Istanbulu, u četvrtak počinje 26. Evropsko prvenstvo za odbojkaše na kojem tiitulu prvaka brani selekcija Španije.

Srbija će pokušati da ostvari bolji plasman nego pre dve godine u Rusiji kada je osvojila šestu bronzanu medalju na EP. Predstojeći šampionat Evrope okupiće 16 najboljih reprezentacija 'Starog kontinenta', koje su sa različitim ambicijama doputovale u Tursku. Selektor Srbije Igor Kolaković najavio je borbu za medalju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Reprezentacije Rusije, Italije, Poljske, Bugarske, Nemačke, kao i aktuelnog prvaka Španije, došle su na EP kao glavni pretendenti za titulu, a među njima se svakako nalazi i Srbija koja ponovo želi plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi.

Na prošlom prvenstvu u Rusiji dve selekcije - Španija i Finska, načinile su podvig. Španci su, pomalo neočekivano osvojili titulu, dok je Finska bila možda i najveće iznenađenje turnira, jer je igrala u polufinalu. U borbi za treće mesto izgubila je od Srbije sa 3:1.

Sistem kvalifikacionih takmičnja napravljen je tako da je slabijim selekcijama i dalje teško da se probiju do završnih borbi. Zato će nastupi Slovenije i Estonije biti zanimljivi, pošto su te dve selekcije do sada imale predznak autsajdera u evropskoj odbojci. Ponovno prisustvo Slovačke i Češke na jednom prvenstvu ukazuje da je bivša Čehoslovačka, ostavila dobar temelj za odvojeni nastup dve zemlje na međunarodnoj sceni.

Tokom desetodnevnog takmičenja u dva turska grada, Izmiru i Istanbulu, biće odigrano 60 utakmica. Do šampionata u Rusiji pre dve godine i sada u Turskoj, na jednom evropskom prvenstvu najviše je igrano 38 utakmica.

Raspored grupa u Turskoj je sledeći:

Grupa A: Poljska, Francuska, Nemačka i Turska.

Grupa B: Estonija, Rusija, Holandija i Finska.

Grupa C: Španija, Slovenija, Grčka i Slovačka.

Grupa D: Bugarska, Srbija, Italija i Češka.

Po propozicijama takmičenja u grupi igra svako sa svakim. Po tri prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u polufinalne grupe. Poslednje plasirane ekipe po grupama završavaju takmičenje već posle prve faze.

U polufinalnim grupama igraju se još tri meča, sa prenetim bodovima iz prve faze.

Po dve prvoplasirane ekipe iz polufinalnih grupa, po unakrsnom sistemu igraju polufinalne mečeve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.