Izvor: Politika, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi nisu rasisti

Jedan od vođa Partizanovih navijača Predrag Simić posle nemilih događaja u Čačku i na Banjici kaže:

– Srpskom narodu nije svojstveno da budu rasisti, nikada nismo ni bili. Navijači Partizana na stadion dolaze zbog navijanja, a ne da bi pravili nerede. I u bojkotu koji traje mesecima, mi smo dostojanstveni, nismo polomili ni jednu stolicu , niti smo napravili neki veliki problem.. Na navijače iz Novog Pazara ne gledam kao da su iz druge države, nacije, već ih doživljavam kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navijačku konkurenciju. Parole koje su mogle da se vide na Banjici nisu srodne nama, zaista ne vidim srpsko biće u tome. To mi je, verujem kao i većini normalnih ljudi, strano.

On zatim podseća da su za Partizan igrali igrači različlitih nacionalnosti.

– Ponosan sam na svakog fudbalera ne srpske nacionalnosti koji je nosio "crno–beri" dres, ali i na svakog navijača Partizana koji nije Srbin. Ni jednog se ne bih odrekao. Dobro poznajem druge religije i običaje. Ne želim nikoga da osuđujem, ali ono što je urađeno u Čačku, mi navijači Partizana nikada ne bismo uradili. Potrebno nam je malo više gospodstva i fer pleja na tribinama, i mi navijači se po tome razlikujemo od drugih.

Na pitanje da li postoji neki lek kojim bi se pobedio vandalizam na sportskim terenima, Simić je odgovorio:

– Sve ovo što se dešava na tribinama je refleksija i proizvod dešavanja u društvu. Navijačke grupe što su manje, to su ekstremnije. To je i sociološki problem.

Jedan od Partizanovoih vođa navijača zatim podseća da su uslovi na fudbalskim stadionima veoma loši, počev od infrastrukture, a da se od navijača uvek zahteva fer navijanje.

– I mi ćemo se jednog dana ponašati kao navijači u Engleskoj, ali prvo država mora da obezbedi uslove.

D. T.

[objavljeno: 25.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.