Izvor: MozzartSport.com, 26.Jan.2021, 10:35

Srbi na Čizmi: Sergej je totalni fudbaler, pored njega čak i prosečni izgledaju moćno

Vlahoviću projektuju 20 golova u sezoni, drugi život Ivana Radovanovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Još jedan odličan vikend srpkih fudbalera u Seriji A. Istina, nije dobro počelo, pošto je u petak Saša Lukić odigrao jednu od najlošijih utakmica u dresu Torina, ali su utisak drastično popravili Srbi u Firenci, Veroni, Rimu i Đenovi.

Dušan Vlahović postiže golove u ritmu koji ga projektuje na preko 20 golova u ovom šampionatu. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Nikola Milenković je uspešno „preboleo“ debakl u Napulju i protiv Krotonea je bio onaj stari – kapitenski. Darko Lazović i Ivan Ilić su bili među najboljim igračima Verone u pobedi nad Napoijem: Lazović je ponovo krstario po levom boku i šesnaestercu protivnika, a Ivan je odigrao još jednu utakmicu kao „veteran u telu tinejdžera”.

O Sergeju Milinković Saviću se vezu pohvale na sve strane, za meč protiv Sasuola je od pojedinih medija dobio čak osmicu koja se retko viđa u italijanskoj štampi. Odličnu partiju je pružio i Filip Đuričić kome predviđaju selidbu u veliki klub sledećeg leta. Nikola Maksimović, kao i Miloš Vulić, nisu imali dan protiv Verone, odnosno Fjorentine.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ se definitivno vratio na nivo igara koje je pružao pre dve godine kada je njegova cena na fudbalskoj pijaci skočila na 100.000.000 evra. Bolje od bilo kog opisa Milinkovićeve partije protiv Sasuola govore brojevi: jedan gol, 89 odigranih lopti, 23 osvojena duela plus devet vazdušnih, četiri kreirane šanse za pogodak. Gotovo svi italijanski mediji su proglasili Sergeja za igrača utakmice dajući mu sedmice ili 7,5, Korijere dela Sera ga je čak nagradio osmicom! Zajednički zaključak izveštača sa utakmice na Olimpiku sa sažima u jednoj rečenici: Sergej je postao, kako se to u žargonu kaže, „totalni“ fudbaler, kakvih ima veoma malo na planeti. Teško je naći, čak i u najjačim ligama, igrača koji tako brzo misli, igra gotovo uvek iz prve, ne davi i ne carini loptu, ima oči i na leđima i poboljšava igru svih svojih saigrača. Pored Milinkovića čak i prosečan fubaler kakav je Lacari izgleda moćno krilo. Primera radi da je Hakimi imao sreću da igra sa Milinkovićem već bi bio najbolji spoljni igrač u Evropi.

FILIP ĐURIČIĆ je primio retko viđeno priznanje od italijanskih medija. I pored toga što je njegov tim izgubio na Olimpiku, srpski reprezentativac je od svih dobio odličnu sedmicu za prikazanu igru. Osim što je namestio gol Kaputu, Filip je, kao na traci, proigravao saigrače, stvarao višak, kreirao prilike i predstavljao stalnu opasnost za obranu Nebeskoplavih. Đuričić je u velikom usponu forme i ako ovako bude nastavio sledećeg leta će u Sasuolo biti red velikih timova sa idejom da angažuju desetku crno-zelenih.

DUŠAN VLAHOVIĆ nastavlja da trese mreže u Seriji A. Posle pauze protiv Napolija na Maradoninom stadionu i pored dobro odigrane partije, Dušan je protiv Krotonea postigao gol koji je, ispostavilo se, bio presudan za pobedu nad Krotoneom. Vlahović je na poslednjih devet mečeva postigao sedam golova što ga svrstava, rame uz rame, sa Zlatnom kopačkom Čirom Imobileom. Pogodak protiv Krotonea je bio u stilu velikih golgetera, ali Dušan mora da poboljša koncentraciju i da radi na hladnokrvnosti: promašene šanse u drugom poluvremenu su posledice brzopletosti i prevelike želje koje negativno utiču na lucidnost, neizostavan kvalitet svakog velikog centarfora. Vlahović je za partiju protiv Krotonea ocenjen jednoglasno sa 6,5.

NIKOLA MILENKOVIĆ je preboleo katastrofalnu partiju protiv Napolija i protiv Krotonea smo videli defanzivca kakvog poznajemo. Sigurna i igra sa autoritetom, pravovremenim potezima i ulivanje mirnoće čitavom defanzivnom odeljenju. Milenković nije kapiten Fjorentine, ali igra i ponaša se kapitenski. Za svoju doprinos pobedi nad Krotoneom, Bleki je uglavnom dobio 6,5.

DARKO LAZOVIĆ se posle eksperimenta protiv Bolonje vratio na klasičnu poziciju i dovodio je do ludila reprezentativca Italije Di Lorenca. Odličnoj partiji Čačanina je nedostajao samo gol, ali i bez zatresene mreže Darko je gotovo od svih izveštača dobio sedmicu. Istini za volju, Darko je promašio stopostotnu priliku, ali se iskupio maestralnom asistencijom za treći gol Zakanjija koji je stavio pečat na pobedu Verone. Radom na treninzima i pruženim partijama, Lazović je jednostavno primorao Jurića da pronađe dobitno rešenje za njega i Dimarka. Umesto da budu alternativa jedan drugom, Dimarko i Lazović su pokazali da mogu da igraju zajedno i da budu komplementarni.

IVAN ILIĆ nastavlja da pobira pohvale i visoke ocene. Prosečna ocena srpskog tinejdžera u Seriji A je preko 6,5. Protiv Napolija je od svih medija dobio sedmicu osim od Korijere delo sporta koji ga je ocenio prelaznom šesticom. Najbolji opis Ilićeve igre protiv Napolija je dao Tutosport: „Ima samo 19 godina… a igra kao veteran, nije nimalo slučajno da je vlasnik njegovog igračkog kartona Mančester Siti Pepa Gvardiole“. Ivan je imao problema na početku meča sa Demeom, ali onda mu je uzeo meru i do kraja meča je dominirao na sredini terena, zatvarajući sve rupe a stigao je i da proba svoju udarac sa distance.

IVAN RADOVANOVIĆ nastavlja da oduševljava navijače Đenove u novoj ulozi komandanta odbrane Grifona. Gazeta i Korijere pišu o drugom fudbalskom životu Radovanovića koji bi, sudeći prema najavama, mogao da bude berićetniji od prvog. Sa Ivanom ispred golmana Perina, Đenova je u odbrani konstruisala čvrst bedem, dok je u fazi organizacije igre dobila duplog režisera koji iz zadnje linije znalački koristi decenijsko iskustvo metronoma. „Fudbal pravi zaista čuda: do juče su ga kritikovali u Đenovi a sada postaje idol širokih masa”, zapaža Gazeta. Preporod Đenove, osim za trenera Balardinija i centarfora Destra se tesno povezuje i sa novom ulogom Radovanovića u defanzivnoj liniji. Za partiju protiv Kaljarija je dobio od svih izveštača 6,5.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je loše počeo meč sa Veronom poklonivši veliku priliku Zakanjiju koju igrač Verone nije iskoristio, do kraja prvog poluvremena Nikola je prilično uspešno neutralisao Kalinića, ali je u drugom poluvremenu sa ulaskom Di Karminea umesto hrvatskog fudbalera, imao par propusta zbog čega nije ocenjen prelaznom ocenom, kao i kompletna odbrana Azura.

SAŠA LUKIĆ nije imao veče protiv Beneventa. Odigrao je možda i svoju najlošiju partiju u sezoni. Zamenjen je u drugom poluvremenu i od svih izveštača je dobio neprelaznu peticu.

MILOŠ VULIĆ nije bio na visini igara iz prethodnih kola. Ako je za utehu, u Firenci se videlo da je dobra igra Krotonea u direktnoj vezi sa nastupima Vulića: kada Miloš igra dobro i ekipa Đovanija Strope pruža dobre partije. Miloš je ocenjen uglavnom peticom ili 5,5 u najboljem slučaju.

VLADIMIR GOLEMIĆ je na opšte iznenađenje ostao na klupi. Ušao je u igru tek u finišu utakmice i nije ostavio bitniji trag, ni u pozitivnom i ni u negativnom smislu. Nije ocenjen.

Piše: Željko Pantelić

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.