Sportski događaj  No. 1

Izvor: S media, 28.Jun.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportski događaj No. 1

Na 25. letnjim Univerzitetskim igrama, čiji je domaćin Beograd od 1. do 12. jula, takmičiće se oko 9.000 sportista iz 140 zemalja i biće to najveći sportski dogadjaj ikada organizovan u Srbiji.

Posle dva neuspela pokušaja dobijanja Olimpijskih igara 1992. i 1996. godine, kao i odustajanja od organizacije Univerzijade 1975. zbog finansijskih problema, Beograd je pobedio na glasanju u Inzbruku 2005. godine i dobio organizaciju Univerzitetskih igara 2009.

Ni ovoga puta, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medjutim, problemi nisu mimoišli organizatore najvećeg studentskog sportskog takmičenja. Talas ekonomske krize, koji je u decembru zahvatio svet, pretio je da "poljulja" i projekat "Univerzijada Beograd 2009".

Broj sportova u kojima će biti održano takmičenje na Univerzijadi smanjen je sa 21 na 15, a samim tim je i planirani rekordni broj sportista sa 10.500 sveden na oko 9.000.

Posle odredjenih kadrovskih promena u timu koji je rukovodio organizacijom Igara i dolaska potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića na čelo Organizacioniog komiteta, Univerzijada je ponovo uspostavila "dobar kurs", da bi nedelju dana pred početak takmičenja bilo otvoreno Univerzitetsko selo na Novom Beogradu.

- Neka najbolji pobede u sportu, a Srbija će dati svoj doprinos ovoj manifestaciji - istakao je Djelić na otvaranju Sela i dodao da je Univerzijada veoma značajna zbog širenja prijateljstava, ali i promocije potencijala naše zemlje.

Djelić je naglasio da je pojava novog gripa u Srbiji problem kojem će se pristupiti ozbiljno, uz precizne i odgovorne poteze vlasti.

- Tom problemu se pristupa veoma ozbiljnno, jer je dolazak oko 10.000 gostiju velika šansa, radost i mogućnost za našu zemlju. Svaka delegacija prilikom dolaska moraće da pokaže dokaz o zdravstvenom stanju - rekao je Djelić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas kazao je da je organizacija Univerzijade velika čast za Beograd i Srbiju i zahvalio je Medjunarodnoj federaciji univerzitetskog sporta (FISU) na poverenju.

On je naveo da su se Beograd i ljudi koji rade na projektu "UB 2009" danonoćno trudili kako bi sve bilo spremno za početak Univerzijade.

Djilas je izrazio nadu da će učesnici manifestacije poneti lepe slike iz Beograda, kao i da će oni u narednom periodu predstavljati prave ambasadore Srbije u svetu.

Univerzijada će biti održana u 51 sportskom objektu u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Lazarevcu, Indjiji, Smederevu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i Obrenovcu.

Sportisti će se nadmetati u 15 sportova, odnosno 208 disciplina: atletici, odbojci, džudou, fudbalu, košarci, vaterpolu, streličarstvu, plivanju, skokovima u vodu, stonom tenisu, tenisu, mačevanju , tekvondou, ritmičkoj i sportskoj gimnastici.

U istoriji Univerzijade naši sportisti su bili najuspešniji 1987. godine kada su braneći boje Jugoslavije zauzeli šesto mesto u konkurenciji 122 zemlje, osvojivši ukupno 19 medalja, od čega sedam zlatnih.

Na prethodnim Studentskim igrama u Bangkoku, naši sportisti su zauzeli 49. mesto u konkurenciji 170 zemalja sa osvojenih pet odličja....

Vest u celini možete pročitati na sajtu Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.